Hercegovački šipci – tajne triju najzastupljenijih sorti

Šipak ili nar je voćna vrsta čiji je uzgoj tradicionalno vezan za područje Hercegovine. Današnja proizvodnja je mala, ali zbog svoje vrijednosti zaslužuje daleko veću pažnju.

Šipak traži puno svjetla, dobro podnosi visoke temperature ljetnih mjeseci i nižu relativnu vlagu zraka. Prema niskim temperaturama je osjetljiv i ne podnosi temperaturu ispod -17 °C u razdoblju zimskoga mirovanja. Tijekom ljetnih mjeseci traži dosta vode, ali i sunca. Inače, za šipak se veže i stara izreka prema kojoj šipak hoće noge u vodi, a glavu na suncu.

Što se tiče sorti šipka, u Hercegovini su najzastupljenije sorte : Glavaš, Konjski zub, i Barski i sladun.

Što se tiče sorte Glavaš, ona predstavlja autohtonu sortu hercegovačkih krajeva. Spada u skupinu slatko kiselih sorti. Plod je velik do vrlo velik, prosječne težine oko 500 g, mada težina dosta varira uslijed različitoga vremena zametanja. U uvjetima intenzivne obrade tla, navodnjavanja i gnojenja, zabilježeni su plodovi težine od preko 1kg.
Boja kore varira od žuto-zelene preko žute do intenzivne crvene ili ružičaste boje. Ipak, najčešći su plodovi s temeljnom žutom bojom, dok su sa sunčane strane crveni ili ružičasti. Ispunjenost ploda zrnjem je osrednja. Zrno je veliko i vrlo sočno, svijetlocrvene boje. Plodovi sorte Glavaš dozrijevaju krajem rujna ili u prvoj polovini listopada.

sipak_

Sorta Konjski zub dosta je zastupljena u Hercegovini, a karakteristična prema tome što ima dosta krupan plod i zrno. Spada u skupinu slatkih sorti šipka. Plod je okruglast, a na polovima lagano spljošten. Temeljna boja kore je ružičasto-crvena, rjeđe žuta, a na osunčanoj strani prelazi u crvenkastu boju. Dozrijeva sredinom listopada.

Sorta Barski sladun sve je popularnija u Hercegovini među proizvođačima šipka. Uzgaja se kako na okućnicama tako i u novim intenzivnim nasadima. Vrlo je bujnoga rasta i dobre rodnosti. Plod je srednje velik, okruglastoga i često nepravilna oblika. Ispunjenost ploda zrnjem je odlična, a sama zrna su velika i tamnocrvene boje. Sok je jako sladak, s malo kiseline i ugodne je arome te spada u skupinu slatkih sorti. Sorta dozrijeva početkom listopada, a završava početkom studenoga, što ovisi o klimatskim prilikama.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.