Hercegovački franjevci organizirali donatorski ručak za pomoć Ukrajincima

Hercegovački franjevci u ponedjeljak su u studentskom domu Dompes u Mostaru organizirali donatorski ručak za pomoć Ukrajincima.

U pučkoj kuhinjici studentskog doma Dompes su pripremili gulaš za ručak koji je u ponedjeljak od 12 do 16:30 sati na meniju, a svaki građanin nakon jela svoj dobrovoljni prilog može ostaviti pri izlazu Dompesu i pomoći na taj način Ukrajincima koji su izloženi ruskoj agresiji.

Voditelj projekta fra Iko Skoko kaže da je donatorski ručak u Dompesu organiziran kako bi se iskazala solidarnost i empatija prema stradalima.

Cijeli svijet prati rat koji se događa u Ukrajini i patnju ukrajinskog naroda i svi koji su rat preživjeli znaju kroz kakvu patnju i bol prolaze. Iako naš franjevački red već pomaže i naša provincija je već pomogla, jer imamo 70 franjevaca u Ukrajini, važno je da se svi uključimo koliko možemo i da pokažemo svoju solidarnost i empatiju prema ukrajinskom narodu i prema ljudima koji žive tamo, kazao je Skoko, prenosi Klix.

Novac koji se prikupi od ručka bit će uplaćen na jedinstveni broj računa svih franjevaca u svijetu s kojeg će novac ići fratrima koji tamo žive i rade i oni će ga usmjeriti krajnjim korisnicima u Ukrajini.

Dompes je projekt hercegovačkih franjevaca koji je počeo 2015. godine za pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe.

Obuhvaća studentski dom, pučku kuhinju i centar za dijalog a nalazi se u zgradi na Bulevaru u blizini franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla.

Osim studentima, Dompes nudi smještaj i za profesore i druge goste koji posjećuju Mostar. Iznajmljivanjem soba i organiziranjem obroka za različite grupe nastoji učiniti ovaj projekt samoodrživim, a studentske troškove smanjiti na minimum.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Zanimljivo kako plemeniti fra Iko Skoko nije otvorio vrata doma za izbjeglice ili razdriješio svoju kesu koja je izdašna, gledajući po zdanjima i količini skupocjenog mramora i svih drugih plemenitih metala. Pričati o skromnosti a živjeti poput Heroda u najmanju ruku je licemjerno i nema nikakve veze sa vjerom koju nam je ostavio naš Gospodin Isus Krist. Hvaljen Isus i Marija.

  • Tvoje prozivanje i klevetanje dotičnoga sigurno potječe od vjere koju nam je ostavio naš Gospodin Isus Krist. Sram te bilo, veliki je tjedan, ispovjedi to i ne griješi više.

   • Pa baš je tako i Isus Krist govorio, i to mnogima i o mnogima. A i sveti Franjo je red utemeljio na principu da članovi ne posjeduju ništa! I evo, baš ti, osoba koja drugima govori da se srami, da ispovijeda, da ne griješi, “popuješ” drugima a rečenicu prije se pozivaš na Isusa. 🧔 🌞

 • Treba pomoci koliko tko moze u ovom vremenu krize ,jer opet sirotinja ce i pomoci jer necija preostala maraka je vrijednija od 1000km nekog bogatuna u velikim zalihama
  Zaparavo treba pomogati bezobzira koja je tko struka i ljudima i zivotinjama ako se moze ,ima nas svakakvih ljudi to stoji

 • Kad se ovo velebno izdanje gradilo kada je Fra Iko tražio novce, tražio ih je na račun djece slabijeg movinskog stanja obećavajući im brda i doline. A sada, odjednom treba se plaćati po 200 KM, a u drugim domovima 165 Km .Tko je ovdje lud i koga on misli više vući za nos. Znamo mi dobro Fra Iko Skoko da si okrenut HDZ-ovskoj organizaciji, da pomažeš samo svojima .Ubacuješ ih u državne kjasle, kojekakve udruge i organizacije. Samo da se ne radi a lova kapi…Kako se ne bojiš Boga .Nismo mi mladi ovce, sve će se vidjeti tko to živi u tom DOMU. Sigurno djeca iz siromašnih obitelji nisu ..

 • Sirotinje i kod nas ima i previše.Umirovljenici kopaju po smeću.A ovaj dom se mogao i skromnije napraviti.Jedno poručuju puku s oltara a drugo poručuju svojim djelima i luksuznim životom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.