HDZ pobjednik izbora za Europski parlament, SDP priznao poraz

Prema prvim neslužbenim rezultatima, na prvim hrvatskim izborima za 12 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, nakon obrađenih 98,1 posto biračkih mjesta, najviše mandata, šest, osvojila je koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ (32,97 posto glasova). 

Slijedi koalicija SDP-HNS-HSU s pet osvojenih mandata (31,87 posto). Jedan mandat osvojili su Hrvatski laburisti (5,76 posto glasova). Konačni rezultati očekuju se danas u podne.

Dvanaest kandidata koji prema ovim podacima ulaze u Europski parlament su: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić (HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ). Slijede kandidati s liste SDP-HNS-HSU: Tonino Picula, Biljana Borzan, Jozo Radoš, Marija Ilić i Sandra Petrović Jakovina. Laburiste će predstavljati Nikola Vuljanić.

Najbolja kandidatkinja s HDZ-ove liste, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić dobila 19 tisuća glasova više od svih laburističkih kandidata. Ruža Tomašić sama je odnijela oko 55 tisuća glasova, a cijela laburistička lista oko 36 tisuća glasova.

Jakovčiću Istra

Koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova dobila je u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-Posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Koalicija SDP, HNS, HSU pobjedu je odnijela u gradu Zagrebu, zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji, pokazuju DIP-ovi rezultati nakon više od 90 posto obrađenih glasova.

Te dvije koalicije izborni prag od pet posto prošle su u gradu Zagrebu i svim županijama. Slijede laburisti, koji su prag prošli u 11 županija, HSS u sedam županija, koalicija HDSSB, HDSSD, Zeleni HR u pet, lista Ivana Jakovčića u dvije i HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku u jednoj županiji. Najviši postotak glasova po županijama dobila je HDZ-ova koalicijska lista, kojoj je u Ličko-senjskoj županiji pripalo više od 52 posto. Ta lista je više od 40 posto glasova dobila još u osam županija. SDP-ova lista više od 40 posto glasova ima u tri županije. Više od 40 posto imala je još lista Ivana Jakovčića.

U Zagrebu, gdje je glasalo najviše birača, uz izlaznost oko 32 posto, SDP s 37 posto glasova vodi ispred HDZ-ove koalicije za oko sedam posto, dok su treći laburisti s nešto više od 6,6 posto. Neočekivano četvrto mjesto u Zagrebu osvojio je HRAST. SDP vodi i u Splitu s 41 posto, dok je s nešto manjim postotkom (40,84 posto) HDZ najbolji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Rijeci je pak SDP dobio više od 48 posto glasova, a HDZ gotovo 19 posto. Najveća regionalna stranka HDSSB najviše je glasova očekivano dobila u Osijeku (21,9 posto), čime je osvojila drugo mjesto, iza SDP-a s 30,54 posto. HDZ je u Osijeku treći s 20,99 posto.

(HRT.hr | Jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.