HDZ odgovorio Izetbegoviću: Herceg-Bosna je sastavni dio povijesti BiH

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala HDZ da “prestane s dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP-a u sjedište NATO-a”, stigla je oštra reakcija iz HDZ-a BiH.

U HDZ-u smatraju da je potpisani sporazum tri lidera narušen ucjenama “bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH”.

Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u BH društvu i u europskim i euroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog, piše u priopćenju.

HDZ BiH u nastavku osuđuje “zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija”, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Europske komisije.

Hrvatski politički predstavnici su, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas surađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra obrane BiH, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH, navodi se u priopćenju.

Pokušaji nametanja alternativnih povijesnih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg-Bosna dala našoj domovini. Upisana u Washingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio povijesti BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju suvremene Bosne i Hercegovine. 

Svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA.  

Hrvatski politički predstavnici ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu. Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za europsku i euroatlantsku viziju BiH, prihvaćanje europskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda, dodaje se u priopćenju HDZ-a BiH.

Izetbegović: Čoviću bi bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Nisam tekst ni citao,samo sam vidio naslov.. Zaboli me za HB i BiH politicari samo ovako kupuju vrijeme zamarajuci nas glupostima, a dok narod ostaje bez posla i iseljava i gladuje nitko nista.. Kad Vam opet spomenu entitet, ovo ono samo ga pljunite, to cu i ja uraditi cim imadnem priliku…hvalaaa

 • Od HZ- HB napravili firmu i biznis. Pa kroz njene institucije firme koje nose predznak ovi klepaju lovu. A gdje su dionice koje su bile u vlasnistvu HZ- HB a koje su uzete od branitelja HVO. Neka nam kazu kome su ih prodali i gdje je 7-8 milijuna km… Oni koji nisu bili za HB- nu danas je peljuse a drugim se sudi. A nekim se ne sudi i ako su bili na celu.. Cudna vremena…

 • Puna im usta HRHB, većina ih je bila za Jugoslaviju a naročito vođa poznati komunista i ujdijevac.
  Šuplje priče lansiraju sirotinji a sebi pljačkom pune džepove. Pl

 • Jelaviću, samo priznaj odakle ti pare, ja ti opraštam.
  Čoviću, samo priznaj odokla ti pare, ja ti opraštam.
  Gilja, samo priznaj odakle ti pare, ja ti opraštam.
  Ps. Neka javno dokažu deset posto porijekla imovine, na kolina ću kleknut i izvinit se.
  A u takozvani bošnjaka je isto, sa srbima također.
  Ako odem u zatvor zbog MIŠLJENJA i stava e onda jebem sustav i državu u kojoj živimo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.