HDZ i SDA odlučuju o novoj Vladi

Bakir i Čović

Parlamentarno zasjedanje, na kojem bi bila imenovana nova federalna Vlada, moglo bi biti održano 9. ožujka, dok bi Vijeće ministara trebalo biti potvrđeno 11. ožujka.

Na jučerašnjem sastanku lidera političkih stranaka za formiranje vlasti na razini Federacije nije postignut dogovor o raspodjeli ministarstava, zbog čega je Demokratska fronta najavila da neće sa svojim ministrima sudjelovati u Vladi. Na iznenađenje ostalih sudionika pregovora, čelnik DF-a Željko Komšić najavio je povlačenje iz pregovora, ali i mogućnost potpore njegove stranke manjinskoj vladi u kojoj bi bili samo ministri iz SDA i HDZ-a BiH.

Komšićev istup i napuštanje pregovora zateklo je lidere SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića pa su za danas najavili očitovanje svojih stranačkih tijela o novonastaloj situaciji, dok bi novi susret izaslanstava SDA i HDZ-a trebao biti održan već u utorak. Tada bi moglo biti poznato i konačno rješenje ove situacije.

Večernji list doznaje kako bi parlamentarno zasjedanje, na kojem bi bila imenovana nova federalna Vlada, moglo biti održano 9. ožujka, dok bi Vijeće ministara trebalo biti potvrđeno 11. ožujka. Budući da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) već jučer dogovorio razgovore s predsjednikom FBiH kako bi se dogovorilo predlaganje nove Vlade. Paralelno ide i Vijeće ministara gdje mandatar Denis Zvizdić (SDA) treba također predložiti imenovanje novih ministara Parlamentu BiH, čime bi se trebalo završiti formiranje izvršne vlasti na državnoj razini te istovremeno i na federalnoj.

Zakonski rok za izbor Vijeća ministara BiH istječe 11. ožujka, kada se navršava mjesec dana od potvrđivanja imenovanja Denisa Zvizdića za mandatara. Za formiranje federalne Vlade nema zakonskih rokova, ali jasno je kako je i Federaciji važno da što prije dobije Vladu, tim prije ako se zna da aktualna nema nikakav izborni legitimitet. U iščekivanju uspostave nove zanimljivo je podsjetiti se kada su formirane dosadašnje federalne Vlade i kakva je bila njihova struktura.

Najčešće se to događalo upravo u ožujku, a iz sastava dosadašnjih vlada može se vidjeti zašto HDZ BiH danas inzistira na šest pozicija za hrvatsku stranu. U mandatnom razdoblju od 1998. do 2000. Vlada Federacije imala je premijera i 14 ministara, među kojima su bila šestorica Hrvata. Ta vlada koju je vodio Edhem Bičakčić uspostavljena je 12. prosinca 1998.. Od 2001. do 2003. u šesnaesteročlanoj federalnoj vladi Alijanse za promjene bilo je također šest Hrvata. Vodio ju je Alija Behmen, a potvrđena je 12. ožujka 2001.

Sadašnji format i nacionalni sastav federalne Vlade uspostavljen je 2003. Od ukupno 17 članova u Vladi FBiH od 2003. do 2006. Hrvati su popunjavali pet, Srbi tri, a Bošnjaci osam ministarskih pozicija plus premijersku. U Vladi su sudjelovali SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH. Uz pet hrvatskih HDZ je tada popunjavao i jednu srpsku poziciju. Predsjednik Vlade koja je potvrđena 14. veljače 2003. bio je Ahmet Hadžipašić.

Isti broj i istu nacionalnu zastupljenost imala je federalna Vlada i u razdoblju od 2007. do 2011. Stranački sastav je bio sličan kao i u prethodnom mandatu, a jedina razlika je što su dva HDZ-a popunjavala pet hrvatskih, dok je jedno srpsko mjesto pripadalo SNSD-u. Ta vlada kojoj je na čelu bio Nedžad Branković potvrđena je 30. ožujka 2007. Sadašnja Vlada kojom predsjeda Nermin Nikšić sa spornim legalitetom i legitimitetom uspostavljena je 2011. u ožujku.

Dnevnik.ba14 komentara

    • pa vidis li ovog Izetbegovica ….pravi ISIL-ovac …gori je nego Jihad John …nek ide u Gornju Maocu a ovi tzv.”nas lider”je pravi oni licimjer i lihvar ….VIdis im sve po faci ….oni ce sastavit vladu….oni ne mogu sastavit dvi karte jednu na drugu….a mi zbog njih nemeremo sastavit kraj sa krajem

  • Da su oni bogdom ko turčin sa Visoke Glavice,on već nešto radi ljudima podjelio plaće a ovi dabogda,samo sebi.Turčin ako i bude tu radio neće dovesti turke iz turske radiće naši hrvati iz Širokog.Evo imate Viko Talijan,i ovaj Zdenko Galić i bošnjaci se pitaju i šefuju,smetali to ikome u Širokom.Još su uz to nepristojni,psuju radnicama,vrijeđaju ih,gađaju obućom itd. Toga nema ni u Iraku ali u Viku prolazi očito je Talijan i to katolik vjerovatno nekog u općini dobro potplatio ,čim se tako može ponašati kao i ta šminker Galić stara komunjara,da dozvole takva maltretiranja radnika u 21 stoljeću.Grad bruji o tim torturama u Viku godinama i ništa.Asija sada smeta nekome,ja sam volio da to radi hrvat ali ako je radnicima ok bog njega poživio.LJudi žive od rada i plaća a političari od svoga nerada i redovnih ogromnih plaća.To je razlika velika…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.