HDZ i DP potpisali koalicijski sporazum

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak u Saboru, mjesec dana od izbora, koalicijski sporazum koji definira suradnju tih dviju stranaka u budućoj vlasti.

S Andrejom Plenkovićem stigli su i Marko Milić te Tomo Medved dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel.

Sporazum su potpisali mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez medija, a otišli su bez izjava.

Sve ćemo vam reći sutra, samo je kratko poručio Plenković nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore.

Prije potpisivanja koalicijskog sporazuma konstituiran je i novi 11. saziv Sabora kojim će po treći put predsjedati HDZ-ov Gordan Jandroković, a u tijeku je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim se definiraju nazivi i broj ministarstava. U novoj trećoj vladi predvođenoj Plenkovićem bit će više ministarstava nego u prethodne dvije. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova – Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo održivog razvoja, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva.

Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora

Tako će od sada Ministarstvom gospodarstva “gospodariti” manjinski partner – DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva održivog razvoja trebala bi doći Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede, javlja Hina.

S obzirom na to da je DP htio i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zamijeniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede dodaju se još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava.

Dobili su još i demografiju, a to ministarstvo vodit će Ivan Šipić.

(www.jabuka.tv | Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.