HDZ 1990 se povukao iz Vlade ZHŽ-a nakon što je HDZ BiH prekršio međustranački sporazum

Na sinoćnjoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a 1990 Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) donesena je odluka o povlačenju te stranke iz Vlade ZHŽ-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990 Vjekoslav Bakula kazao je kako je taj potez bio jedini logičan, nakon što je HDZ BiH prekršio međustranački sporazum svojim djelovanjem u Hercegbosanskoj županiji, gdje je krajem prošle godine smijenjen županijski premijer iz redova HDZ-a 1990 te imenovan novi iz redova HDZ-a BiH.

“Nakon kršenja međustranačkog sporazuma bilo bi licemjerno od nas da ostanemo u vlasti Zapadnohercegovačke županije. Ovim dokazujemo da smo samostalna stranka, da se ne borimo za osobne interese i fotelje, već za nacionalni interes, isto tako i za stranački interes”, kazao je Bakula.

HDZ 1990 imao je dva ministra u županijskoj Vladi (ministricu pravosuđa i ministra prostornog uređenja) koji će predati svoje resore, a s obzirom na to da HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ZHŽ-a ne očekuju se veći problemi ili zastoji u imenovanju novih ministara.

Bakula je dodao kako odluka Županijskog odbora HDZ-a 1990 ZHŽ-a neće imati implikacije na suradnju dva HDZ-a na federalnoj i državnoj razini.

On nije želi detaljnije komentirati što razlaz dva HDZ-a u dvije županije s hrvatskom većinom znači za eventualni zajednički nastup tih stranaka na jesenskim izborima.

“Moje je mišljenje da HDZ 1990 u Županiji Zapadnohercegovačkoj treba ići samostalno na izbore, a što se tiče federalne i državne razine, tu apsolutno podržavamo suradnju dvije stranke na rješavanju nacionalnih pitanja. Hoćemo li ići sa zajedničkom listom to će odlučiti Središnji odbor HDZ-a 1990 na sjednici koja će se održati do kraja ovog mjeseca”, zaključio je Bakula.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.