HBŽ: Poziva se na pojačan oprez zbog pojave afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) i Uprava za inspekcijske poslove HBŽ-a pozivaju sve uzgajivače svinja na pojačani oprez zbog pojave afričke svinjske kuge.

Iz Vlade HBŽ-a podsjećaju kako je u velikom dijelu Bosne i Hercegovine utvrđeno prisustvo te zarazne bolesti koja se iznimno lako i brzo širi, te predstavlja veliku prijetnju domaćim i divljim svinjama.

Zbog te bolesti, koja je potvrđena na stotinama obiteljskih gospodarstava i farmi, desetke tisuća svinja su uginule ili usmrćene.

Budući da se virus afričke svinjske kuge nezaustavljivo širi, te da postoji veliki rizik od izbijanja bolesti i na području HBŽ-a, Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove ističu kako je od općeg interesa da se pojava bolesti spriječi, a u slučaju pojave da se što ranije otkrije kako bi se posljedice izbijanja svele na najmanju moguću mjeru.

Također, naglašavaju da je u slučaju pojave bolesti naknada štete moguća isključivo za one uzgajivače svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuće i koji su primjenjivali sve propisane mjere.

Pozivaju se svi držatelji svinja na pojačane opće preventivne mjere kojima je glavni cilj sprečavanje unosa virusa na njihove posjede, posebno na osiguravanje higijenskih uvjeta u objektima za držanje životinja; osiguravanje preventivne dezinfekcije za osoblje i dezinfekcijskih barijera za vozila; postavljanje odgovarajućih tzv. dvostrukih ograda koje će spriječiti kontakt svinja s drugim životinjama posebno s divljim svinjama kod držanja svinja na otvorenim površinama; te zabrana ulaska u krug objekta svim osobama osim onima koje brinu o životinjama.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a i Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a podsjećaju kako je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se svinje ne nabavljaju ni iz ugroženih područja.

Također, strogo je zabranjena nabavka, držanje i prodaja svinja koje nisu obilježene ušnim markicama.

Prema važećim propisima zaraženim i ugroženim područjima proglašena su naseljena mjesta u većini općina Republike Srpske, Brčko Distrikta i Posavske županije. Ugroženim područjem proglašeno je i jedno naseljeno mjesto na području općine Glamoč.

S obzirom na pad cijene živih svinja u zaraženim i ugroženim područjima očekuje se pojačani promet svinja iz tih područja u HBŽ i susjedne županije, upozorava se u priopćenju.

Lovci su također dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova, te prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu.

(www.jabuka.tv / Foto:Freepik)

12 komentara

 • Koja kuga vise.!!! Sprovođenje agenda svjetskih mocnika. Narod dovesti do gladi i uvesti totalnu kontrolu stacemo kupiti i jesti. Vjerovatno su vec spremne svinje iz uvoza vec tretirane specijalnim cjepivima. Sad je to sigurno i zdravo. Dali ce se ovaj narod ikada pameti dozvati..??? Brinu se o nama kad smo zdravi evo sada i o zdravim svinjama.

 • @18. kolovoza 2023. u 14:25
  Bravo!
  Vidi cemo ove ispod Jugo-pametnjakovice, kada bude uvedena nasilna higjenska WHO-diktatura od 2024 g. za dozivotno bockanje protiv nicega. Depopulacija covijecanstva za americke interese. Hoce li se onda rugati?.

   • Tito je srao, tako ti sere i Milanovic, Plenovic itd.. Prijavi se kod Zokija i primi orden, jel’ te je prodo komunstickom zlikovcu iz Etjopije, postavljenom na celu WHOa, tkzv. doktor. Kolinda ga valjda dobro poznaje, Titina je pionirka. Vidi cemo hoces uskoro od straha srati, kada te nasilno budu bockali.

  • Ne sekiraj se ti, tebe sigurno neces naci na brdu s kojeg si vec sljego! ”higjenska”, covijecanstva”. Strasno. Hocemo se rugati, ali tvojoj nepismenosti i istodobnom samopouzdanju da imas pojma o bilo cemu. Dunning-Kruger jedan kroz jedan.

    • Ne bih mentalno ogranicenoj osobi uskracivao nuzno potrebnu medicinsku pomoc, ali hvala ti. Predlazem tebi jednu ”bocku” znanja, malo sjedi i procitaj kakvu knjigu, strucnu literaturu, ako se vec javljas na svaku mogucu temu i jedan te isti komentar ostavljas, bar ces koliko toliko zvucati inteligentnije i biti pismeniji. Sretno.

 • Na zalost glupih ljudi je sve vise na svijetu.A okruzuju se sve glupljim i udruzuju se.Da im das na uvid i nacrtas sve dokaze i cinjenice bilo bi to trosenje vremena i energije.
  To je kao pucanj u prazno..Aje samo malo mucnite tikvama:..ako meso zarazenih svinja ne skodi covjeku,koji kurac onda ciniti masakr nad svim svinjama?Pa ako je neka i bolesna ili ce krepat ili ozdraviti..ovako potamanise sveee..Krave,jer krave ispustaju puno co2,kokosi-zbog pticje gripe,svinje-svinjske kuge???HALOOO..Onda jedite kukce,larve,bubasvabe i meso Bila Kapije.

  • Dim, tako je zoravo sam htjela napisati ako se bolest ne prenosi na čovjeka zašto se životinje redom ubijaju. Šteta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.