HBŽ: 2,2 milijuna KM za osam projekata u oblasti zdravstva

Zahvaljujući financijskoj potpori Federacije BiH koju je Hercegbosanska županija ostvarila u drugoj polovini prošle godine u oblasti zdravstva, realizira se osam projekata u ukupnom iznosu od 2,2 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Livanjski Dom zdravlja dobio je sredstva za tri projekta kojima će, uz poboljšanje uvjeta i kvalitete rada, ostvariti i značajne uštede u potrošnji toplinske energije.

DZ Livno u protekle dvije godine intenzivno je radio na uređenju unutarnjeg prostora, no za vanjsku obnovu i rekonstrukciju objekta u kojemu se zdravstvene usluge kontinuirano pružaju još od davne 1926. nije bilo dovoljno sredstava.

Krajem 2022. prijavili smo tri projekta, jedan od tih je i utopljavanje zgrade, odnosno postavljanje nove termoizolacije. Drugi projekt je izgradnja potkrovlja južne zgrade i treći nabava novog sanitetskog vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći, kazao je ravnatelj DZ-a dr. Jandre Hrgić.

Okvirna vrijednost projekata je 420.000 KM, a ne treba zanemariti ni korist od utopljavanja objekta, ističe dr. Hrgić i dodaje: Mislim da bi ušteda energije trebala biti oko 30% s obzirom na to da se mi grijemo na pelet i da nam je to jedini način grijanja. Dakle, ušteda će biti značajna.

U potkrovlju će biti smještena uprava DZ-a i sve prateće službe, na dijelu krovišta bit će ostakljena terasa koja će služiti i kao dvorana za sastanke. Tako će se osloboditi prostor za proširenje i poboljšanje uvjeta rada obiteljske medicine, drugih službi i dispanzera.

Od Roberta Kaselja, stručnog savjetnika za projekte u Ministarstvu zdravstva HBŽ-a, doznajemo kako je u fazi realizacije još pet projekata u okviru kapitalnih potpora zdravstvu.

Tri projekta radi DZ Tomislavgrad i imamo jedan projekt Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a, oni će urediti prostorije kako bi konačno radili u primjerenijim uvjetima. Te projekte zdravstvene ustanove realiziraju samostalno, a Ministarstvo zdravstva HBŽ-a samostalno provodi bolnički informacijski sustav (BIC) i poslovno informacijski sustav. To je novost koja će pridonijeti transparentnijem poslovanju i donijeti povećanje konkurentnosti same bolnice, naglasio je Kaselj.

Inače, ugradnjom dizala u DZ Livno sve usluge stomatološke ambulante konačno su postale dostupne i osobama s invaliditetom, a jedan od sljedećih projekata trebao bi biti i nabava prilagođenog ginekološkog stola kako bi se zadovoljili svi standardi po pitanju dostupnosti primarne zdravstvene zaštite.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.