HBK o zabrani mise: Uskraćivanje mogućnosti molitve znači nepoštivanje žrtve 

Hrvatska biskupska konferencija oglasila se priopćenjem povodom odbijanja molbe hrvatskih biskupa da se i ove godine slavi misa na Bleiburgu.

Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije prenosimo u cijelosti:

Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko su navrata razgovarali o obilježavanju Bleiburške tragedije.

Hrvatska biskupska konferencija uključila se preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve.

Podsjetimo, biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. svibnja služi misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga na Lojbaškom polju u blizini Beiburga, priopćeno je u petak 8. ožujka iz te biskupije.

Odluci je, kako je priopćeno, prethodila detaljna analiza komemoracije 2018. te brojni razgovori između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, vjernika hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnika austrijskih sigurnosnih službi, piše hkm.hr.

Koruška katolička crkva zabranila misu u Bleiburgu

(www.jabuka.tv)13 komentara

  • Oprosti im Boze, jer ne znaju sta cine!! Ali o cemu vise pricati, vecina hrvata ne prizna svoju povijest. Propali smo ko nacija, mada nije to od jucer.. samo ako zapuca opet moze hrvatsvo ozivjeti, mada naravno, ne daj Boze.. tako da smo propali sigurno.. rijetki su ostali

  • Odkuda ta bezcudnost za nekoliko stotina tisuca zrtava koji su smaknuti na mucenicki nacin, mucenicki dobro ste pročitali, bas od onih koji bi se trebali zamisliti sto su sami činili za stradanja Hrvatskog naroda. Komemoracija bleiburskim zrtvama trebao bi biti medunarodni dan pieteta prema tim zrtvama.

  • Jel moguce da Katoktička crkva ima tako oprečne staove,žrtvi ne dat da bude misa za njihove duše je smrtni grijeh pa makar dolazio od svećenika iz Austrije!Sta je to sa našom vjerom i našim crkvama ma gdje bili!

  • To udba i komunisti nam rade nitko drugi sve pomalo još za par godina neće se zvat Hrvatska nego nadodat svoj znak ispred

  • Eto, tako je zabranjeno Thompsonu!! Sve polako- laganini! Fala nasim prestavnicima vlasti!! Koji pizdu materinu odaju po svitu!!

  • Sramotno, još jedan dokaz da Pupovac, Pusić, Mesić, Kosor, Šeks…i ostali ostatci jugokumunizma dobro odrađuju svoj posao ponajprije u inozemstvu dok naši hrvatski intelektualci zaokupljeni brigom oko karijerizma iz vida gube ono bitno, a to je domovinu njezinu povijest indetitet i svoj narod te tako na kraju ispada da je Tito jedini legitimni predsjednik kod većine živućih Hrvata, sramota nek je naroda i njegovih intelektualaca…a Bleiburg će na vjeke biti obilježavan bez obzira na zabrane dok god postoji barem jedan svjestan domoljub bez fige u džepu

  • Sramota,moj Hrvatski narode,sramota i tuga dasvakomu katoliku srce stane i suza potece iz oka,iz dubine srca,koje iskreno vjeruhe u dragoga Boga i voli svoju drzavu!Zar smo i to docekali da domaci izdajnici uzivaju sve povlastice i sva prava ko licki medvjedi,a u svijetu blate hrvatske zrtve i Hrvatsku u kojoj zive?!Sramota od Austrijske crkve da ne moze biti veca!Zapitajno se kakva je to crkva?Na zalost sve vise Crva tone u politicke igre i njeni svecenici postaju glavni igracu u njoj!Tako se obican vjernik pita-Tko smo,dokle tako,tko je u pravu?Koliko nevinih mladica lezi na tomu polju,koliko Hrvatskih momaka nevinih pobise?Stidite se Austrijski biskupi-Teska srca cu ovo napisati-Boze, oprosti im,jer ne znaju sto cine!A ovo s velikim postovanjem prema zrtvama-Pokoj vjecni daruj im Gospodine!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.