Hamas pristao na prijedlog prekida vatre u Gazi

Militantna skupina Hamas u ponedjeljak je pristala na prijedlog prekida vatre u sedmomjesečnom ratu protiv Izraela, nekoliko sati nakon što je izraelska vojska naredila stanovnicima Gaze da evakuiraju dijelove grada Rafe, u koji je prognano više od milijun stanovnika Pojasa Gaze.

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh obavijestio je katarske i egipatske posrednike da skupina prihvaća njihov prijedlog prekida vatre, stoji u kratkom priopćenju Hamasa.

Dužnosnik te Taher Al-Nono rekao je da prijedlog uključuje obnovu Gaze, povratak raseljenih i razmjenu zarobljenika.

Izraelske vlasti još nisu komentirale tu vijest.

Sporazum bi, stupi li na snagu, bio prvo primirje nakon što je u studenom postignut jednotjedni prekid vatre. Uslijedili su mjeseci neuspjelih pregovora o oslobođenju izraelskih talaca i dostavi dodatne pomoći u Gazu.

Nakon što je Hamasov dužnosnik Izat al-Rašik upozorio da bi bilo kakva izraelska vojna operacija u Rafi ugrozila pregovore o primirju, porasla je zabrinutost da je došlo do zastoja u pregovorima koji su se vodili u Kairu.

Rafa, grad na južnom rubu Pojasa Gaze, jedino je preostalo utočište za oko milijun stanovnika Gaze, primoranih na bijeg pod sedmomjesečnim napadima Izraela, piše Hina.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne nastavlja s vojnom ofenzivom u Rafi.

Bijela kuća priopćila je da je Biden ponovio svoj ”jasan stav o Rafi” da Izrael ne bi trebao nastaviti s planom invazije osim ako ne pokaže kako zaštititi stotine tisuća palestinskih civila koji se tamo nalaze.

Izraelski zahtjev za premještanjem Palestinaca iz Rafe nehuman je i dovodi stanovništvo u rizik od daljnje opasnosti i bijede, rekao je u ponedjeljak šef UN-a za ljudska prava.

Stanovnici Gaze i dalje trpe bombardiranje, bolesti i glad, da bi im danas bilo naređeno da se zbog povećanih izraelskih vojnih aktivnosti u Rafi ponovno premjeste, priopćio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk. To je nehumano, istaknuo je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.