Hajduk: Sigurno nećemo sudjelovati u organizaciji utakmice

Hrvatski nogometni savez prošli tjedan objavio je da će se sljedeća domaća utakmica u kvalifikacijama za Euro 2020., protiv Mađarske 10. listopada, igrati u Splitu na stadionu Poljud.

U Hajduku su tada rekli kako su za povratak reprezentacije u Split doznali iz medija, te da o tome nisu dobili nikakvu službenu informaciju.

A danas su objavili i službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatski nogometni klub Hajduk odbacuje silom nametnutu tezu u javnosti da je jedina prepreka odigravanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu “dobra volja” Uprave, Nadzornog odbora i navijača Hajduka.

Više puta smo jasno rekli da s nestrpljenjem iščekujemo dolazak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud. Međutim, način na koji već duži niz godina, a posebice posljednjih dana, HNS komunicira s Klubom i njegovim navijačima, Gradom Splitom i njegovim stanovnicima, ostavlja razloga za dvojbu je li Savez u svojoj odluci potpuno iskren i dobronamjeran.

Štoviše, postavlja se pitanje je li Hrvatski nogometni savez svjestan stvarnog raspoloženja u navijačkoj javnosti u Splitu i Dalmaciji.

Nije dovoljno nekoliko puta u medijima komunicirati kako su “zatrpani pozivima iz Dalmacije” i kako “cijela Dalmacija želi nastup Hrvatske u Splitu odmah” da bi to postala neupitna istina. To, nažalost, ne odgovara stvarnosti. Sve ankete i drugi izvori informacija posljednjih dana pokazuju da je nogometni puk u Splitu i Dalmaciji duboko podijeljen oko ove utakmice. Mi ne želimo da se ta atmosfera podjela i antagonizma prelije na utakmicu reprezentacije i sigurno nećemo sudjelovati u organizaciji dvoboja u takvim okolnostima.

Tko bi i zašto želio na silu, mimo javnog mnijenja, u ovakvim okolnostima pod svaku cijenu organizirati utakmicu? Naša reprezentacija ne zaslužuje biti izložena podjelama, nego atmosferi zajedništva i navijačkog jedinstva! Hrvatska reprezentacija već predugo nije nastupala u Splitu.

Od 1998. do danas u Hrvatskoj je odigrano 66 službenih utakmica, od kojih u Splitu – samo dvije!

Od te dvije, čak je jedna bila odigrana i bez gledatelja. Stoga, sljedeći nastup reprezentacija na Poljudu zaslužuje atmosferu snažne podrške, lišene bremena neriješenih problema u hrvatskom nogometu. Hrvatski nogometni savez mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za to, a ne nekorektno pokušavati prebaciti cjelokupnu odgovornost na HNK Hajduk i Grad Split stavom da je “sve na njima, žele li ili ne reprezentaciju u Splitu”.

Do tog cilja možemo doći, ali isključivo u atmosferi međusobnog uvažavanja, argumentiranog dijaloga i jasnih i mjerljivih ciljeva za boljitak ukupnog hrvatskog nogometa.

Hrvatska je naša i želimo je na Poljudu.

Prije svega, želimo ju kao predstavnika uređenog i transparentnog hrvatskog nogometa i na klupskoj razini, s osjećajem da je HNS-u Split jednako važan kao i hrvatska reprezentacija Splitu, bez ikakvih tenzija, s konstruktivnim razgovorima i prijedlozima na obje strane, s osobama koje ne predstavljaju vrlo uske i partikularne interese u javnosti i društvu.

Želimo Hrvatsku s ljudima u Savezu koji neće Grad Split i HNK Hajduk dovesti u situaciju koja se može ocijeniti samo podcjenjivačkom. Zaobilazio se Poljud godinama, a dojma smo da se aktualnim ponašanjem prema Gradu Splitu i HNK Hajduk želi sve nas nesklone “brzinskom rješenju preko koljena” etiketirati kao pojedince koji ne žele svoju reprezentaciju na Poljudu i da je to razlog dugogodišnjeg izbivanja. Upravo suprotno, HNK Hajduk želi i jedva čeka svoju Hrvatsku u Splitu, na svojem stadionu. Ali Hrvatsku koju i u upravljačkim strukturama predvode ljudi spremni na argumentirani, iskreni i konstruktivni dijalog, temeljen na poštivanju zakona hrvatske države i moralnih načela prihvatljivog ponašanja nogometnih dužnosnika, s jednakim senzibilitetom za sve klubove u Hrvatskoj i za sve hrvatske regije i krajeve.

Čekali smo svoju reprezentaciju godinama, neće nam biti teško strpiti se i još malo te u nekim drugim okolnostima, zdravijim, iskrenijim i kvalitetnijim za sve, dočekati svoju Hrvatsku kao najbolji domaćini.

Stav je to upravljačkih i nadzornih struktura HNK Hajduk, pa stoga kako bismo sve ovo ostvarili što prije na radost sveukupne hrvatske nogometne javnosti, izvršnom direktoru HNS-a gospodinu Marijanu Kustiću ne zatvaramo vrata. Naprotiv, rado bismo ga vidjeli na sastanku u Splitu. Gospodin Kustić je na inicijalnom sastanku prije više od mjesec dana obećao da će HNS napokon početi s nužnim reformama organizacije. U proteklom razdoblju nismo uočili značajne pomake u tom smjeru. Usprkos tome, i dalje stojimo iskreno iza gospodinu Kustiću prezentiranih stavova i namjera HNK Hajduk. Otvoreni razgovori i atmosfera stvarnog dijaloga nemaju alternativu. Oni su nužan preduvjet rješavanja nagomilanih problema, stoji u priopćenju HNK Hajduk.

(Hina)


18 komentara

 • Ko vas hebe bando orjunaška..nit je volite nit je cijenite..čast običnim ljudima..a vama šaka narkomanskog i Yugoslovenskog jada diktira politiku..odstupite iz te lige ako vam ne paše pa idite u srbiju i tamo se sa svojima loptajte..ionako vam je petokraka od pola metra bila na dresu..

 • Svastika je nacrtana po nalogu HNS da se osramoti Split.
  Puna podrška Hajduku i Splitu, sad ima nas Hrvata koji mislimo svojom glavom a ne mafijaškom HNS žalosno je ali je tako. Volom Hrvatsku iz dna svoje duše.
  Al ne volim nepravdu HNS je uložio u infrastrukturu Maksimira koliko u sve stadione u Hrvatskoj. Žalosno je da u periodu 21 godine u Splitu se igraju 2 utakmice. Neka HNS riješi problem svastike njegovo osiguranje moralo je znati tko je ulazio na Poljud.

 • Kme kme..nas unistavaju..kme kme..stalno kmečite neki k..ac…zaboravljaš idiote skalper pod vrat Modriću na plakatu prije svjetskog..zaboravljaš kretenu transparent Dabogda svaku izgubili…e majmune jedan dabogda ispali u županijsku ligu..debilu tamo vam.je i mjesto..po seoskim livadama ,i turnir sela bi vam zabranio..Hrvatska na prvom mjestu i iznad svega…

 • ZDS po kući koji si ti retardirani tip ne vidiš dalje od nosa, kamoli metra ispred sebe. Nisam Torcida niti Splićanin već normalan čovik koji misli svojom glavom, a što HNS je mafijaška škvadra po njihovom nalogu 2014 u Brazilu su igrači bojkotirali Kovača to i vrapci znaju, i Dalić je trebao biti smijenjen pred Rusiju al su igrači skontali tko je i što HNS i Šuker. Možeš ti misliti da si veliki Hrvat al si u rangu Tomića, Jakovine, Plenkovića, Čovića, Mesića i njima ostalima.

 • ZDS po kući koji si ti retardirani tip ne vidiš dalje od nosa, kamoli metra ispred sebe. Nisam Torcida niti Splićanin već normalan čovik koji misli svojom glavom, a što HNS je mafijaška škvadra po njihovom nalogu 2014 u Brazilu su igrači bojkotirali Kovača to i vrapci znaju, i Dalić je trebao biti smijenjen pred Rusiju al su igrači skontali tko je i što HNS i Šuker. Možeš ti misliti da si veliki Hrvat al si u rangu Tomića, Jakovine, Plenkovića, Čovića, Mesića i njima ostalima.

 • Ološ te napravio orjunaški retardu ,Hrvatska je druga u svitu ,a vi ostojini i cvitanovi sljedbenici patite ,a hajduk u zadnjih 15 god – 500 bodova od Dinama ,nesposobne spodobe krivi ste sami sebi

 • Nitko me nije napravio već moj ćaća, a rodila moja mater.
  Daleko sam od Dalmacije ali i od takozvanih Hrvata, 92 bio sam u prvim redovima gdje je tada trebao biti svaki Hrvat. Prestao sam ići na utakmice zbog ovakvih.
  Liga Herceg Bosne ponosne svi hrvatski klubovi a toliko netrpeljivosti, uvreda date Bog sačuva. Za Hrvatsku dišem ali o njenim neprijateljima mislim samo najgore, nažalost Hrvatska ima najviše Juda.

 • Ma pusti vragu. Vidiš da je bolestan lik. Svako malo komentira o orjunašima i sl. a veze nema o čemu priča.
  Krije se tu iza anonimnog nadimka a u stvarnosti ili tamo gdje triba ostavit ime i prezima kad komentira, tu ga nećeš naći. Jazavci i obična laprdala iza ekrana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.