Haag: Konačna presuda Radovanu Karadžiću u prosincu – Jabuka.tv

Haag: Konačna presuda Radovanu Karadžiću u prosincu

Međunarodni sud u Haagu planira u prosincu ove godine izreći konačnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, zaključeno je danas na raspravi o stanju u postupku.

Prvostupanjskom presudom Haaškog tribunala, na koju su žalbe uložile i obrana i haški tužitelji, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce navodi BIRN Justice Report.

Prvostupanjsko vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih općina.

Karadžić je žalbom zatražio da prvostupanjska presuda bude poništena zbog proceduralnih pogrešaka i pogrešno utvrđenih činjenica te da mu se ponovi suđenje. Tužitelji su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson pitao je na statusnoj konferenciji u srijedu sudca Theodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravomoćne presude, ali je sudac Meron odgovorio kako je plan da to bude u prosincu ove godine, “okviran”.

Karadžić je u sudnici rekao da se “osjeća dobro” jer mu je “zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi kralježnice”, prenosi Klix.ba.

U pritvoru u Scheveningenu Karadžić je od 30. srpnja 2008. Prethodno je, 21. lipnja, bio uhićen u Srbiji pod drugim identitetom, čije su ga vlasti izručile u Haag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški sud je podigao u studenom 1995. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.