Gume na automobilu moći će same ispuhati u slučaju potrebe?

Mercedes-Benz želi da se gume automobila ispumpaju “brzinom munje” u slučaju potrebe. Sustav bi se koristio samo ukoliko se glavni sistem kočnica pokvari.

U opisu ovog izuma navodi se da je ova tehnologija dizajnirana prije svega za električna vozila i hibride, ali da se može koristiti i u automobilima sa SUS motorima.

Razlog zašto Mercedes uglavnom misli na električne automobile je taj što električni automobili ne koče preko mehaničke sajle ili hidrauličkog sustava, već koriste tehnologiju “drive-by-wire”, baš kao u zrakoplovima.

To znači da se njima upravlja pomoću električnog impulsa, ali ako sustav “drive-by-wire” zakaže, posljedice bi mogle biti katastrofalne. Kako bi zaobišao ovaj problem, Daimler je osmislio novi sustav.

Međutim, problem može biti adekvatno doziranja ispuštanja zraka iz guma. Ako se pritisak u pneumatiku previše snizi, guma lako se može skinuti s felge tijekom zaustavljanja automobila. Izduhane gume takođe mogu utjecati na upravljanje vozilom, prenosi B92.

Inače, sustav je povezan na sva četiri kotača, a nakon smanjenja pritiska u gumama najveća brzina automobila je ograničena i uključuje se sustav upozorenja koji obavještava vozača.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.