Guardian svrstao BiH u turistički vodič kroz ”Divlji istok”

Britanski list The Guardian objavio je tekst o putovanjima aktualizirajući tako našu regiju koju je nazvao “divljim istokom”.

Predstavljeno je pet država i njeni turistički potencijali.

Završili ste sa Španjolskom, Italijom i Grčkom? Ove zemlje nude spektakularne krajolike, netaknuta mjesta za kupanje, drevne gradove – i pristupačne cijene, tako je The Guardian započeo tekst o turističkim destinacijama na Balkanu.

Osim Crne Gore, Kosova, Slovenije i Sjeverne Makedonije, na listi se našla Bosna i Hercegovina.

Još jedna zemlja koja se povezuje s ratovima iz 1990-ih Bosna i Hercegovina vratila se na “ruksak stazu”. Glavni grad, Sarajevo, uspoređivali su s Istanbulom ili Jeruzalemom, zbog svog starog grada, Baščaršije, prepunih bazara, džamija i restorana. No novija povijest nije zaboravljena stoga možete posjetiti Povijesni muzej i Muzej “Tunel spasa” koji pričaju priču o četverogodišnjoj opsadi koja je ubila 10.000 ljudi 1990-ih.

Mostar, na jugu, druga je najveća atrakcija, poznat po svom prekrasnom Starom mostu – posjetitelji mogu platiti da skoče s njega ako se usude. Manje turistički (i duži) je Arslanagića most u lijepom gradu Trebinju na krajnjem jugozapadu.

Ostali poznati gradovi uključuju Travnik, bivšu osmansku prijestolnicu i Jajce sa spektakularnim vodopadom.

Rafting je popularan od svibnja do listopada. Jedna od najboljih regija za rafting je oko grada Bihaća, pogodna za brzake rijeke Une.

Ostale aktivne opcije uključuju višednevna planinarenja nacionalnim parkom Sutjeska, noćenje u planinarskim kolibama i 10-dnevnu TransDinarica brdsko-biciklističku stazu od Mostara do Sarajeva.

Zimi je pristupačno skijanje na Bjelašnici i Jahorini, južno od Sarajeva.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • dakakav, nego divlji … kultura na zavidnoj razini, iscrtani pješački prijelazi, zaustavljanje i propuštanje pješaka na istim, uređene biciklističke staze duge tisućama kilometara, pješačke staze isto tako, prosječeni i uređeni protupožarni putevi, ma čudesa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.