GSS Široki Brijeg odradio vježbu na rijeci Lištici – Jabuka.tv

GSS Široki Brijeg odradio vježbu na rijeci Lištici

U četvrtak, 30. kolovoza trinaest članova Gorske službe spašavanja podružnice Široki Brijeg je odradilo vježbu na vodi, i to kroz uski tok rijeke Lištice.

Istaknuli su kako su napokon prikupili jedan dio potrebne opreme, pa su na nešto mirnijoj rijeci prošli kroz određene procedure spašavanja na vodi kako bi mogli u sljedećem razdoblju vježbati i na bržoj vodi.

U uvodu se prošli teorijski dio oko pozicioniranja, signalizacije i komunikacije u odnosu plivači – čamac – ekipa na obali.

Nakon toga govorilo se o mogućim prelascima, forsiranju rijeke, postavljanju sidrišta, visoke linije, uvezivanju čamca, a potom se sav taj dio prošao i u realnoj situaciji.

Iz GSS-a Široki Brijeg navode kako su izveli vođenje čamca s obale desno-lijevo s čovjekom koji je radio pretragu ispred sebe (vodopad, brana, ustava, rolne), da bi nakon toga radili pristup zamišljenim unesrećenima na jednoj točci nizvodno (spašavanje iz potopljenog objekta, kamena, nanosa, slobodnih plivača).

Urađen je potom pristup i kupljenje eventualnih unesrećenih, te njihovo prebacivanje niže na obalu i vraćanje nazad. U idućem razdoblju planiramo nabavku dodatne potrebne opreme i vježbanje drugih tehnika, istaknuli su iz GSS-a.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.