GSS HBŽ spasio Livnjaka koji je zapeo u snijegu

Pripadnici Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije spasili su u subotu muškarca iz Livna koji je s automobilom zaglavio u snijegu u okolici Šuice.

Naime, GSS HBŽ u subotu u poslijepodnevnim satima dobio je dojavu od izgubljene muške osobe s područja Livna koja je s motornim vozilom zapela u snijegu negdje u okolici Šuice.

To područje slabo je pokriveno mobilnim signalom, čime je i sama komunikacija bila otežana. Uz pomoć i upute od člana stanice GSS HBŽ, izgubljena osoba uspijeva poslati koordinate pozicije na kojoj se nalazi.

Na teren su izašla tri spašavatelja koja su izgubljenu osobu pronašla na lokalitetu Brljuša ispod Osjen glavice (najbliže mjesto Šujica), istaknuli su iz GSS-a HBŽ-a.

Također su pozvali sve građane da nikada sami ne odlaze u nepoznata neurbana područja, pogotovo u razdoblju loših vremenskih uvjeta i padalina.

U današnjem vremenu kad je tehnologija preuzela glavnu riječ u svim sferama ljudskog djelovanja, nužno je upoznati se s osnovama funkcioniranja uređaja koje koristimo, što podrazumijeva poznavanje slanja svoje lokacije u slučaju da se izgubite. Poznate koordinate izgubljene osobe uvelike pomažu Gorskoj službi spašavanja, ubrzavaju tijek akcije, a samim time skraćuju i vrijeme pronalaska, poručili su spašavatelji.

(www.jabuka.tv)