Grude: Počelo obilježavanje 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne – Jabuka.tv

Grude: Počelo obilježavanje 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Svečanost obilježavanja 25. godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne počela je u Grudama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu predsjednika mr. Mate Bobana.

Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne osvrnuo se na sami lik Mate Bobana kao autoriteta u jednom kaosu gdje se nisu poštivali zakoni.

Ako postoje zločinačke organizacije i ako je to Herceg Bosna, onda postoje još “zločinačkije” organizacije. Od sve tri vojske, HVO je počinio najmanje zločina, istaknuo je Šoljić dodajući kako Herceg Bosna nije ugašena te da je ona dijelom Federacije.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, nekadašnji ministar pravde BiH osvrnuo se na natpise bošnjačkih medija i govore političara kako je Herceg Bosna zločinačka organizacija.

To nije politika koja je od jučer. To je politika koja se vodi od početka ratnih djelovanja na ovim prostorima. Oni danas ovim napadaju ustav kojime je zajamčena ravnopravnost svih naroda u BiH, kazao je Čolak osvrćući se na zagovaranja građanske države na temelju “jedan čovjek – jedan glas” što znači brisanje odrednice jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočili su predstavnici Zapadnohercegovačke županije na čelu s premijerom Zdenkom Ćosićem.

Ćosić je istaknuo kako ljudi često zaboravljaju značaj određenih političkih zbivanja.

Osnivanje Herceg-Bosne pokazalo se kao ključ opstanka, ne samo hrvatskog naroda nego i Bosne i Hercegovine kao takve. Upravo je hrvatska politika bila jedina koja je jasno i nedvosmisleno postavila svoje političke programe u smislu da Bosna i Hercegovina ne može ostati u Jugoslaviji, dodao je Ćosić.

Obilježavanje se nastavlja večeras, svetom misom u mostarskoj katedrali u 18 sati, polaganjem vijenaca na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru u 19 sati te središnjom svečanošću koja će se od 19:15 sati održati u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.