Gruđanin u Makarskoj gradi hotel od 50 milijuna eura

Dva pera, uključujući i ono postojeće, 200 metara plaže nasute žalikom, ležaljke i suncobrani za dnevnu i noćnu ”upotrebu” te nova stabla borova – kratki je opis projekta uređenja plaže ispred hotela “Romana”.

Nakon što smo u prošlom broju “Kronike” izrazili negodovanje zbog tajnovitosti kojom je obavijen projekt uređenja plaže ispred hotela “Romana”, jer nam, podsjetimo, nitko od aktera makarske vlasti nije želio reći što se točno na plaži radi, i zašto je “Komunalac” prepustio koncesiju privatniku, sada vam donosimo sve detalje.

Uglavnom, plažni projekt za koji je tvrtka “Romana” prošle godine dobila lokacijsku dozvolu, a nedavno i dodatnih 50 metara koncesije na pomorskom dobru prijenosom od Makarskog komunalca, na rok od 10 godina, što je usvojeno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, nije megalomanski, kako je bilo nagoviješteno, a građevinska dozvola ishodovana je od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo 28. ožujka ove godine.

Na samom gradilištu odnedavno je postavljena i ploča sa simulacijom “objekta”, iz koje je očigledno kako je riječ o projektu “poznatom” još iz 2016. godine kada je na vlasti bio SDP. Da je uistinu tako, potvrdila nam je i bivša dogradonačelnica Lori Veličković koja nam je opisala izgled plaže Romane, kakva se i nalazi na fotografiji budućeg turističkog kompleksa.

Kako pojašnjava Veličković, za vrijeme SDP-ove vlasti tvrtki “Romana” nije ”ispuštena” lokacijska dozvola, jer se prema prvotnom projektu, koji je njoj, bivšem gradonačelniku Tonćiju Biliću, projektantima i geometru izložio vlasnik tvrtke Marinko Sulić, puno zadiralo u more, odnosno žalikom se trebalo nasuti oko 50 metara.

Lokacijsku dozvolu za projekt uređenja plaže “Romana” je dobila prije dolaska SDP-a na vlast, međutim, dozvola je “pala” jer je trebalo sačekati usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja iz 2006. godine, a u čijem se tekstualnom dijelu ne spominje nasipanje, već samo nadohrana plaže, rekla je Veličković.

Projekt potom nije dobio zeleno svjetlo ni od SDP-ove vlasti 2016. godine, i to iz istih razloga.

Nakon što smo upoznali s projektom Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, bilo je očito da je to vrlo složen zahtjev, s još složenijim posljedicama. Marinko Sulić tada je obećao da će izmijeniti zahtjev tako što će smanjiti obuhvat u moru, jer nismo odobrili da se poremeti izgled plaže, kazala je bivša dogradonačelnica.

Tadašnja Sulićeva inicijativa, koja će biti realizirana novim projektom, bila je sanacija postojećeg pera u blizini beach bara “Buba”.

Tek kada nam je Sulić, a bilo je to prije manje od dvije godine, prezentirao cijeli projekt koji su izradili poznati projektanti, uvidjeli smo da je uistinu vrhunski, te da će plaža biti nasuta žalikom, da će se sagraditi još jedno pero kako valovi ne bi povukli pijesak u more, a tu su još i vrlo kvalitetne ležaljke te suncobrani, kao i sadnja novih stabala, baš kako priliči luksuznom hotelu. Zapravo, Sulićeva želja bila je napraviti malu Ibizu s dnevnim i noćnim događanjima, a ne Ultru, kako se tada govorilo, jer je poznata struktura gostiju “Romane”, objašnjava Veličković.

Napominje da je tada SDP-ova vlast uvjetovala da se nikako plaža ne smije ograditi ni zatvoriti, a Sulić se s tim složio.

Kako nadodaje, uređenjem plaže Romana donekle bi se riješio problem nedostatka kapaciteta gradskih plaža koje ne mogu zadovoljiti sve veći broj gostiju i domaćih kupača.

Sličan projekt uređenja plaže SDP-ovoj i sadašnjoj HDZ-ov vlasti prezentirao je i vlasnik te predsjednik Uprave tvrtke “Violeta” Petar Ćorluka, koji do Romane planira gradnju hotela. Ovu nam je informaciju potvrdio i gradonačelnik Jure Brkan.

Ne znam zbog čega se digla takva halabuka oko izvrsnog projekta uređenja plaže ispred sadašnjeg kompleksa i budućeg hotela “Romana” s 4+ zvjezdice, prvog hotela brenda lti u Hrvatskoj, a koji će realizirati grupa DER Touristik Hotels (DTH) i društvo “Romana” d.o.o. Projekt je javno izložen ispred “Romane”, a plaža će biti uređena kako i priliči takvom hotelu. Romana je već do 2014. imala ovaj dio koncesije koji je tada pripao “Komunalcu” i sada joj je samo ”vraćeno” 50 metara, što je ukupno 200 metara, zaključuje Brkan.

I plaža budućeg Ćorlukina hotela bit će uređena na identičan način pa će Makarska, veli Brkan, napokon dobiti kupališta kakva i zaslužuju hoteli s četiri i pet zvjezdica.

Grad će uvijek izlaziti ususret investitorima koji rade po svim zakonskim propisima u cilju unaprjeđenja turističke ponude Makarske. Da je projekt uređenja navedene plaže neprimjeren ili štetan, ne bi dobio zeleno svjetlo Ministarstva zaštite okoliša, veli Brkan.

Batošić (SDP): Što ću pitati o kakvom je projektu riječ kad su mi rekli da će biti savršen

Zašto je projekt uređenja plaže hotela “Romana” postao enigma, ne zna niti SDP-ov županijski vijećnik Igor Batošić, koji je bez velike priče prihvatio prijenos koncesije s “Komunalca” na tvrtku “Romana”.

Porazgovarao sam s direktorom “Komunalca” Čedom Crljenom i predsjednikom SDP-a Makarska Sretanom Glavičićem, koji su mi potvrdili da daju zeleno svjetlo za ”prebacivanje” koncesije na tvrtku “Romana”. Nisam pitao o kakvom je točno projektu riječ, jer jednostavno nisam imao potrebe, zato što mi je rečeno kako se radi o razvoju grada i savršenom prijedlogu “Romane”, koja želi stručno urediti plažu bez ikakve gradnje. Iskreno, sumnjam da će projekt krenuti krivo, jer će “Romana” i njihov njemački partner urediti plažu, kaže Batošić.

Ćorluka u hotel ulaže 50 milijuna eura

Studiju uređenja plaže budućeg hotela poduzetnika Petra Ćorluke, vlasnika tvrtke “Violeta”, izrađuje Građevinski fakultet u Splitu, što nam je potvrdio i sam investitor.

Kako kaže Ćorluka, s gradnjom hotela mu se ne žuri jer želi sve napraviti po zakonskim propisima, a čeka se i donošenje UPU-a zone Biloševac.

Kupio sam zemljište od 38 tisuća kvadrata i na njemu planiram graditi hotel s pet zvjezdica, u kojih bih uložio 50 milijuna eura. Plaža hotela bit će izrađena po pravilima struke i ne želim ništa raditi na brzinu, jer mi to nije potrebno, kazao je Ćorluka.

Ako je sve tako transparentno, zašto odmah nije rečeno o čemu se radi?!

Projekt uređenja plaže ispred “Romane” potpuno je transparentan i javan, čemu tolika fama oko toga, pitaju se protagonisti koji su nam prošlog tjedna davali vrlo škrte ili nikakve informacije.

Podsjetimo, gradonačelnik Jure Brkan kazao je tek da je projekt vrhunski, ali da ga nema kod sebe i da ne zna precizno što sve uključuje, niti zna njegove gabarite. Isto nam je rekao i Čedo Crljen, direktor Makarskog komunalca, kao i Igor Batošić, županijski vijećnik, dok je glavni za izdavanje dozvola, Dragan Srzić, bio nedostupan.

Da ništa ne zna, pravio se i bivši gradonačelnik Tonći Bilić, koji je na upit novinarke radi li se o istom projektu iz 2014., ili nekom modificiranom, rekao da nije upućen. Da ništa ne zna, rekao nam je i tjedan dana kasnije, kad smo ga pitali što je to dogovoreno na Međustranačkom vijeću za njegove vladavine. Naime, da je dogovor bio za bivše vlasti, te da je postignut politički konsenzus za Bilićeva mandata, doznali smo iz šturog, ali sugestibilnog odgovora iz tvrtke “Romana”, poduzetnika Marinka Sulića.

Podsjetimo, iz “Romane” je u nepotpisanom e-mailu navedeno kako se nema potrebu komentirati projekt, ali je ubačen vrlo efektan dodatak u kojem se spominju politički konsenzusi koji strelicu usmjeravaju s aktualne vlasti na njihove prethodnike.

Moram provjeriti da li je takvo što bilo na Međustranačkom vijeću, kazao nam je Bilić, zamolivši da mu damo vremena da to provjeri.

Kao da je zbilja zaboravio da su se sa Sulićem 2016. sastajali i on i dogradonačelnica Lori Veličković koja je prva javno rekla o kakvom se projektu radi, za koji je “Romana” dobila ne samo lokacijsku, nego prije nešto više od mjesec dana i građevinsku dozvolu., piše Slobodnadalmacija.hr.

Da se nije radilo o manipulaciji informacijama, Brkan je mogao reći da će provjeriti o čemu se u projektu točno radi, a putem Srzićeva odsjeka mogao nam je poslati odgovor u pisanom obliku. Bilić je, pak, odmah mogao kazati da se sa Sulićem pregovaralo, da je dogovoren “deal” i da je projekt predan za lokacijsku dozvolu.

A, Sulić je mogao informirati o kojem se projektu radi, jer je osobno sjedio s Bilićem i Veličković i razgovarao na tu temu, i zato što je za isti projekt ishođena i građevinska dozvola. Naposljetku, mogao je reći da je ploča s projektom ispred hotela. Ili, možda ploča tada i nije bila ispred hotela?

Ne možemo se, uglavnom, oteti dojmu da se manipuliralo davanjem informacija, e da bi se na kraju svisoka reklo: čemu tolika fama?!

Ako vlast i njezini partneri žele biti transparentni, ako ne žele buru u javnosti, ako ne žele spekulacije, nagađanja, kuloarske priče i insinuacije, onda trebaju znati da nije dovoljno dati (kakvu-takvu) izjavu, nego i konkretnu informaciju (da ne kažemo točnu, jer to se podrazumijeva). Javnosti, a samim time ni medijima, koji su tu zbog informiranja te iste javnosti, ne trebaju pitanja na naslovnici. Trebaju im – odgovori.

(www.jabuka.tv) 


28 komentara

 • To je to, gazde grade hotele po Jadranu i zgrade po Zagrebu a to im uopće nije primarna djelatnost kompanija, ali zato njihovi robovi u Širokom i Grudama rade za mizeriju pa moraju bježat u Njemačku jer sa 30 godina shvate da ne mogu imati obitelj i živjeti od 800 KM.
  I kakvo je ovo ime “Romana”. Da se tražilo gore ime za hotel ne bi ga mogli naći

  • 800? Ima ih u Širokom dosta koji rade i za manje plaće. A gazde im ni doprinose ne plaćaju. Još ako se sjete pa primijene Lijanovića recept – da pola plaće dobiju u bonovima koji se mogu trošiti i koristiti samo u gazdinim objektima. A hoće uskoro sigurno.

 • eto posla za inspekcijske sluznbe covik opere 50 miliona i ode u drugu drzavu a kad je sposoban nek to napravi u njemackoj pa da vidimo di ce zavrsit

 • Mrvice ostaju u hercegovini, bogatuni svoju budućnost planiraju na jadranu kad dođe dan d. Do tad izvlači, izrabljuj i glumi to je parola.
  Oni su gladniji od nas, u duši prazni, ispranog mozga i jebe se njih za radnika, domovinu, okolicu i narod i važno je osigurati se i svoje u izobilju.
  Zive nazalost u paralelnom svijetu, okruženi dupeliscima, korupiranim političkim pijunima, ljudima bez morala i sebe sličnima.
  Iako moram baš za Violetu naglasiti da su jedni od rijetki koji su barem napravili tvornicu, ima puno zaposleni i to je pohvalno ali isto tako cujem da ima izrabljivanja i naravno plaće trebaju biti veće da bi ljudi ostali na svom ognjištu.

 • prave apartmane i hotele da imaju di ko i ostali.
  A radnici sa malim plaćama,bez odmora godišnjeg rade do 18 sati navečer i 250 sati mjesečno,i svece i nedjelje.
  Sramota.Kao što je sramota ovo i pročitati.

 • Najgore od svega što gazde misle da je neko ljuboran zbog njihovog bogatsva, vila, hotela, limuzina i raskosnog zivota. Griješite debelo jer nas vi uopce ne bi zanimali da imate zadovoljne radnike i da smanjite nezaposlenost. Ko bi se s vama bavio kad bi imao svoj mir, zadovoljan sa svojim poslodavcem i bez razmišljanja o odlasku u njemačku.
  Svako treći radno sposobni je nezaposlen a prosječna plaća u našoj županiji ispod prosječne u državi.
  Nemojte misliti da vam neko treba biti zahvalan zato sto dajte 500, 800 ili 1000 maraka plaću. Grijesite opet debelo, vi nama budite zahvalni jer ovakve plaće su crkavice s kojima nas samo odrzavate na zivotu uz patnju, stalno promišljanje na odlazak i uz stalni strah o sigurnoj buducnosti. Znate vi to vrlo dobro da se na nama bogatite. Uvijek ima nezadovoljni ali mi ćemo vas cijeniti kada u svojim firmama budete imali više zadovoljni nego nezadovoljni radnika. I ne mislite da je sirotinja zadovoljna samo zato što šuti i klima glavom već zato što je gladna, u strahu od vas, nesigurna i bez druge mogućnosti a vi mislite da ste dobrocinitelji veliki.

 • studi neka covik pravi sta odman zugate imacemo di radit nije Makarska priko svita a tunel se vise ne placa bice i brza cesta do zagvozda

 • Ćorluka i ostali tz gospodarstvenici platite vi radnike,i ne vršitelj mobing nad našom divom.To vam nikad zaboraviti ovaj narod neće,a te oprane pare nosite na mjesec.Ima Boga,velika većina je pročitala odnosno psihički mrtva.Pare nisu život,ali vi to ne vidite,vi volite samo sebe.

 • Ćorluka i ostali tz gospodarstvenici platite vi radnike,i ne vršitelj mobing nad našom dicom.To vam nikad zaboraviti ovaj narod neće,a te oprane pare nosite na mjesec.Ima Boga,velika većina je prolupala odnosno psihički mrtva.Pare nisu život,ali vi to ne vidite,vi volite samo sebe.

 • Gos corluka procitaj ove komentare povećaj place radnicima kolko je komentara ovde svi te pljuju imas para ko susnja zidove jedan morate ces je povecat odose ljudi vani uhvatit ces se ti za glavu ti i takvi ko ti nek ti dica i unuci rade za 800km

 • Kad odete dolje, hoće li biti dovoljan Velebit ili ćete trebati zaleđe da vas obrani od ovog što nam se SVIMA sprema

 • HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
  I
  HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „Napredak“ u Mostaru

  pozivaju Vas na predstavljanje troknjižja o Slobodanu Praljku:
  1.Miroslav Međimorec i Josip Pečarić, General Praljak, „Suci, general Praljak nije ratni zločinac….“ Zagreb, 2017.,
  2.Miroslav Međimorec i Josip Pečarić, General Praljak, U obrani hrvatskog naroda, Zagreb, 2018. i
  3.Miroslav Međimorec i Josip Pečarić, General Praljak,
  S prijezirom odbacujem vašu presudu, Zagreb, 2018.

  Predstavljanje će se održati
  u četvrtak, 17. svibnja 2018. godine, u 19 sati
  u Napretkovom domu u Mostaru.

  U programu sudjeluju:
  akademik Josip Pečarić,
  dr. Miroslav Međimorec
  i
  fra Andrija Nikić

  U glazbenom dijelu sudjeluju:
  Klapa
  Voditeljica: Anita Martinac, književnica

  Radujemo se Vašem dolasku.
  Ulaz je slobodan!

  Predsjednik fra Andrija Nikić

  Mostar, 1. svibnja 2018.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.