Grubeša: U državni zatvor već prebačeni prvi zatvorenici

Prvi državni zatvor koji je svečano otvoren krajem srpnja, nakon kadrovskog popunjavanja te završetka obuka za novozaposlene, ovih dana primio je prve zatvorenike i pritvorenike.

Josip Grubeša, državni ministar pravde, rekao je jučer u razgovoru za Avaz da će se premještanje zatvorenika u zatvor iz sigurnosnih razloga vršiti postupno kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se adaptiraju.

Sukladno planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba biti realizirano do kraja godine, kaže Grubeša.

Novo osoblje

Govoreći o Revidiranoj strategiji za ratne zločine, koja još nikada nije usvojena, Grubeša je rekao da je dodatno obrazloženje, kojim su otklonjene sve neutemeljene primjedbe, dostavljeno Vijeću ministara.

Nema niti jedan razlog da neko ospori kvalitetu ovog dokumenta i da se on ne usvoji. Odugovlačenje usvajanja Revidirane strategije usporava proces rada na predmetima ratnih zločina i pravi štetu krhkom povjerenju stvorenom između naroda u BiH. Usvajanje ovog dokumenta nikad nije smjelo biti sporno. Ostaje vjerovati kako to nije učinjeno da se neki počinitelji zaštite, a neke žrtve uskrate za pravdu, kaže Grubeša.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, on je pojasnio da je još lani formirana Radna grupa u kojoj su predstavnici relevantnih institucija.

Usljed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu tijekom proteklog razdoblja, što se vidi iz izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH, pokazalo se nužnim ciljano poboljšati zakonodavni okvir i predložiti određene izmjene i dopune ovog zakona, kojima će se ponuditi hitne popravke, tvrdi Grubeša.

Krajnji cilj ovog akona je da kroz funkcioniranje pravosudnih institucija, osim neovisnosti pravosuða, osigura pravnu sigurnost i jednakost graðana pred zakonom, rekao je Grubeša.

Ključna pitanja

S tim u svezi, kako kaže, Ministarstvo pravde BiH je pripremilo Nacrt zakona koji je uraðen po svim preporukama.

U temeljna pitanja koja su ureðena u Nacrtu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvješća o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja, kaže Grubeša.

Grubeša kaže da je u Nacrtu zakona predviđeno da će novi zakon o VSTV-u biti donesen u roku od godinu i da će biti usklađen sa standardima EU.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.