Grubeša: Lanino ubojstvo je prilika da javnost bude na strani donošenja zakona

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, u petak je u prostorijama Ministarstva financija i trezora BiH u Mostaru održao konferenciju za medije povodom tragične smrti Lane Bijedić.

Ministar pravde je potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić formirao radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Kaznenog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena kaznena djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

Ono radi čega smo danas došli razgovarati i na što nas je potaknula ova tragična smrt je to da mi u BiH pored sebe imamo takve ljude koji su spremni učiniti ovakva monstruozna djela.

Iz tog razloga sam jučer na kolegiju svojim ljudima koji su članovi radne grupe za harmonizaciju kaznenih zakona u BiH predložio da tražimo model kako ćemo pooštriti kazne za počinitelje ovakvih monstruoznih djela.

Mi nismo dali prijedlog jučer da te kazne budu doživotne, da te kazne budu određene na ovoliko ili onoliko, mi nismo rekli da one moraju biti smrtne. Dali smo samo inicijativu našim članovima u radnoj grupi koja je sastavljena od predstavnika svih institucija relevantnih za pitanje zakonodavstva iz te sfere da pronađu najbolje rješenje. U radnoj grupi su stručnjaci i vjerujem da će svakako konzultirati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi došli do najboljih mogućih rješenja i da u budućnosti bude što manje ovako teških kaznenih djela, rekao je Grubeša.

Josip Grubeša

Novinare je zanimalo hoće li nešto tako biti teško napraviti s obzirom da se u ovakvim slučajevima primjenjuju kazneni zakoni entiteta, te je li se nešto slično moglo i ranije napraviti.

U radnoj grupi su i predstavnici iz entiteta. Jasno je da za ovakva konkretna kaznena djela jesu nadležni entitetski sudovi. Nadamo se da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde koji rade u radnoj grupi prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti.

Kada govorimo o dinamici donošenja zakona i je li to uopće moguće, ja vjerujem da je moguće i da mi ne trebamo čekati da se dogodi neko ovako teško zlodjelo kako bi reagirali. Nažalost, ovo je prilika da javnost bude na strani donošenja zakona i da ubrza sve one koji su u procesu donošenja takvih rješenja da se ne stane nego da se ide do kraja, zaključio je Grubeša.

Ministar pravde nakon ubojstva Lane Bijedić traži pooštravanje kazni za brutalne zločine

(www.jabuka.tv)

 


6 komentara

  • Moj Grubesa…sav kriminal pocevsi od politickog i gospodarstvenog je prilika za donosenje boljih i ostrijih zakona i to pod uvijetom da ih se drzimo a ne da se za parking daju vece kazne zatvora nego za ubojstva!

  • Poòštrit zakone i bitno je drzati ih se a najbitnije da za sve, od rudara do predsjednika vrijede isti kriteriji po nedjelu.
    Mozda za prometne kao u skandinavskim zemljama uvesti procentualni odbitak a za teske zlocine poput ovog teske kazne.
    Takodjer olaksat posjedovanje oruzja da se obicni covjek moze branit od bande

  • Zakoni su i sada ostri za nekoga, a za nekoga nisu. Za duvan se ide na robiju a za pljacku Alumija ne. Taki primjera na stotine. Zalosti ako necija ovakva smrt mlade osobe mora biti prilika za izmjenu nekakvih zakona. Prvo ga nadite i uhapsite. A hoce li on dobiti 40 god ili dozivotnu nebitno. Ubistva policajaca, Lane, da se vratimo na ubistvo domin. Mupa Joze Leutara, Ugljena, Santica, povratnika u Travniku, poduzetnika u Vitezu itd. Sve je to nerasvijetljeno. Pa gdje mi zivimo. Je li tu ukljucen netko mocan, netko iz vrha drzave pa se sve ovo moze zataskavati sve ove godine. Zivimo u vremenu ludila, bezakonja, vremenu kad kriminalci, lopovi zive lagodno i druze se sa politicarima. Sve je umrezeno, zato nam i jeste ovako…

  • Sta je sa DNK tragovima u predjelu vrata. Govori se o siguronosnom kodu mobilnog i gubi vrijeme tako da bi ishod istrage lako mogao biti ´´ujeo vuk magarca´´. Mislim da se treba distancirati od oporuke , u bilo kojoj formi da egzistira , ta nije valjda narucila ubicu da bi ista imala smisla.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.