Grmoja: Hrvati trebaju formirati treći entitet

U novom izdanju emisije “Otvoreno” na HRT-u govorilo se o raznim temama, između ostalog i o Hrvatima u BiH.

Moram priznati da me strah. Hrvatima je situacija u BiH nikad gora, osim u ratu. Nemamo prikriveno bojkotiranje promjena. Bakir Izetbegović je jasno i glasno rekao da ne želi mijenjati ovaj Izborni zakon, nakon višednevnih razgovora je odustao od toga.

Stvorio je svoju političku poziciju na način da kada bi pristao na promjene da bi izgubio izbore. On sad mora birati hoće li riskirati svoju političku propast ili će riskirati da država ode u propast. Poznavajući njega bojim se da bi se mogao dogoditi ovaj drugi scenarij. Tu je Hrvatska i mi preko EU možemo i preko Daytonskog sporazuma, možemo odraditi dosta toga. Bruxelles i Ankara imaju veliku utjecaj, ali se mogu dogovoriti. Mislim da oni mogu utjecati da Hrvati dobiju jedan status. Mora se donijeti, rekao je nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović.

Miroslav Škoro dodaje da BiH bez Hrvata ne bi bila BiH.

Bitno je da mi podržimo odluku hrvatskog naroda u BiH da se njihov glas čuje. Hrvatska mora poslati glasnu poruku. Hrvata je manje, ali su konstitutivni narod, kazao je Škoro.

Predsjednik Tuđman je priznao BiH kao državu triju konstitutivnih naroda. Ejup Ganić je u svojoj knjizi da u potpunosti razumije Franju Tuđmana jer je u strahu od toga da će doći trenutak kada će drugi birati predstavnike hrvatskog naroda, dodaje HDZ-ov Mario Kapulica te podsjeća da je hrvatska politika u prošlosti pravila velike greške glede odnosa prema ovom pitanju, apostrofirajući izjavu Stipe Mesića iz 2000. kada je rekao da su Hrvati u BiH problem Sarajeva.

Uz sve napore i podršku koji dolaze iz Zagreba prema našim Hrvatima u BiH, mislim da se oni sami trebaju organizirati i zaštiti svoja prava. Ako se nastavi ovakvo ponašanje političkog Sarajeva možda se okrenuti organizaciji svoje teritorijalne jedinice. Sasvim je jasno da Bakir Izetbegović i političko Sarajevo ne žele pristati na promjenu Izbornog zakona. I dalje žele preglasavati Hrvate, kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Čović za HRT: Teško će se naći suglasje sa SDA

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Di HDZ nađe likove poput ovog Kapulice,Bačića itd.ti neznaju ni komunicirati.Jel imaju neke normalnije ljude .O ovom Zekanoviću kojeg je sam Plenković šprdao ,ismijavao a ovaj mu se kasnije prodao kad su ga svi odbacili je suvišno bilo šta reći…Odavno nisam vidio ljigavijeg političara,a tek ovaj sarkazam njegov o ravnozemljašima,piramidama ovih koji se neće cijepiti…I zašto lik uopće ima toliko medijskog prostora .Postao je politička nula ,osvojio mandat preko stranke iz koje je izbačen.Sad još možda zatreba HDZ-u za većinu kao žetončić,a onda vjerovatno nestaje sa političke scene za sva vremena.

    • Sve što si napisao je klasična politika prosječnog političara, ničemu se nije za čuditi od njihovih poteza do izgovorenih riječi i promjena stajališta

  • Čović će pristati na sve uvijek i svugdje samo da se održi na vlasti on i njegova partija koja je samo promijenila ime i prozvala se HDZ.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.