Grlić-Radman: Trenutno stanje u BiH je neodrživo

Trenutno stanje u BiH politički je neodrživo i neperspektivno, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nužno je što prije postići dogovor oko izbornog zakona kako bi Bosna i Hercegovina bila država u kojoj su jednakopravni svi njezini konstitutivni narodi i svi njezini građani, kazao je Radman u petak u Medulinu nakon sastanka s grčkim kolegom Nikosom Denidasom.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da budu hrabri, mudri i odlučni i da podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana i pravednih izbora koji će eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije i u konačnici značiti boljitak za Bosnu i Hercegovinu.

Grlić Radman je ponovio stav hrvatske vanjske politike o promjeni izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda te hrvatskog člana Predsjedništva.

Grčka nema nikakav interes u BiH osim da ona postane stabilna zemlja i prosperitetna na putu prema europskoj budućnosti i smatram da ondje nema mjesta nikakvom nacionalizmu, kazao je Denidas, dodavši da se Izborni zakon u BiH treba čim prije donijeti.

Grčka i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja i danas su dvojica ministara razgovarala o gospodarskoj suradnji, ustvrdivši kako trgovinska razmjena bilježi stalni rast i otvara mogućnost daljnjih investicija. Tome svjedoči, kazao je Radman, i grčka tvrtka koja radi na izgradnji pristupnih cesta Pelješkog mosta.

Najavivši posjet grčkog premijera Hrvatskoj za nekoliko tjedana, Dendias je zahvalio hrvatskoj strani što grčkim tvrtkama daje priliku da sudjeluju u važnom infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj, ocijenivši gospodarsku suradnju dobrom, premda se, kako je rekao, može poboljšati.

Dvojica su ministara prije sastanka u Medulinu sudjelovala na panelu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe u Puli.

(Hina/Foto: Alexander Shcherbak/News.com)14 komentara

 • Komunizam je bio jedini način da se zaustave džihadisti i četnici. Sad je sve to palo u vodu jer truli zapad nije ni u Avganistanu naučio ništa.

 • U Bosnu vjeruju jos samo Bosnjaci. Dodijeljana im je uloga Srba u Jugoslaviji. Bosnjaci brane drzavu koju niko osim njih nece. Ali, ruku na srce, Jugoslavija je bila mnogo uredjenija, ozbiljnija i priznatija zemlja od BiH. Titova Jugoslavija je trajala nepunih 50 godina, ijako je ispocetka bila puna “bratstva i jedinstva” i zajednice ljubavi, ali je ipak danas nema. BH postoji vec 30 godina. Za razliku od Jugoslavije od samog pocetka nema ni traga od “bratstva i jedinstva”. Da li ce izdrzati jos 20 godina? Sudeci po navedenom, tesko da ce?

 • Za ovakvo stanje su uglavnom krivci Komsic i Bosnjaci, treci identitet i decentralizacija to Ljudima treba samo tako ova drzava moze da napreduje nabolje.

 • svakom običnom čovjeku u BiH Hrvatu, Srbinu i Bošnjaku je kao dan jasno u čemu je problem p u BiH.
  Samo to političarima i ljudima van BiH nije jasno.
  Sva tri Naroda u BiH žele za sebe što više tertorije i suverenosti.
  To znači da nijedan Narod nije protiv podijela ako će taj Narod biti zadovoljan TERITORIJEM I SUVERENOSTI u BiH !!!

  • Nije tako. Dva naroda u BiH žele za sebe što više terotorija odnosno ako je ikako moguće čitav teritorij. Hravti žele da se zamrzne stanje od 91. jer su izloženi neprekidnim napadima od strane druga dva naroda. Zato je jedino moguće rješenje, tri naroda, tri entiteta.

 • Stanje je super izmedju obicnog naroda svi imaju isti cilj zivljeti bolje i smanjiti javnu kuhinje, siromastvo i odlazak omladine sa cijeloj balkana a vi korumpirati i ratoborni svadjalacji politicari borite se za licnu vlast tj. Prrevlast izmedju sebe ne ocisti sto to nisu ideje same EU sve sto idé ka boljitku vi blokirate i odgovorni ste za ovakvo stanje vec 30 godina..skinuti se vise glupani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.