Grlić Radman: Od Schmidta se očekuje da ispravi pogreške na štetu Hrvata u BiH

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak kako očekuje od visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ispravi ‘pogreške’ njegovih prethodnika koji su ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima.

Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, rekao je Grlić Radman u Vitezu gdje sudjeluje na Klauzuri vladajuće hrvatske stranke u BiH HDZ-a.

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.

To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, istaknuo je.

Schmidt je krajem srpnja nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona i da rok od šest tjedana hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor oko izbornih prijepora i načina funkcioniranja institucija Federacije BiH.

Prema prijedlogu reformi koje je pripremio Schmidtov ured i koji je procurio u javnost, predviđeno je otklanjanje blokade institucija Federacije BiH kroz izmjene entitetskog ustava i i reforme izbornog zakonodavstva te sprječavanje preglasavanja manje brojnih naroda u pojedinim dijelovima tog entiteta.

To se ponajprije odnosi na Hrvate kojima su Bošnjaci u više navrata nametali člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Neposredno prije tehničkih izmjena izbornog zakona, u Sarajevu su potkraj srpnja ispred ureda visokog predstavnika probošnjačke stranke i aktivisti organizirali prosvjede, tražeći od Schmidta da odustane od intervencija.

On je u međuvremenu istaknuo kako nikome nije rekao da će izmijeniti Izborni zakon i pozvao političare da rade svoj posao.

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

3 komentara

 • u čemu je problem u BiH ?
  Problem je napravila MZ podržavajući izmjene Daytonskog ugovora kojega su usvojili predstavnici Hrvata, Srba i Bošnjaka u Daytonu.
  I posle tih nametnutih izmjena Dayton ugovora počeli izborni problemi u BiH.
  I što je tu nejasno?
  MZ se pravi naivna da nešto kao očekuje od domaćih političara da se opet dogovore.
  Neka MZ vrati izvorni Dayton što su Hrvati, Srbi i Bošnjaci već dogovorili.
  Pa tek onda oko evo izmjena da se Hrvati,Srbi i Bošnjaci opet dogovaraju.
  Ne ovako …. kada je visoki predstavnik već mijenjao Dayton i dao prednost Bošnjacima….naravno da sada Bošnjaci koče.

 • Schmidt postaje musliman!
  Znamo iz javnosti da je Schmidt ostavio dojam da ce u dogledno vrijeme nametnuti novi izborni zakon ako se “politicari uskoro ne dogovore”. Sad je na pitanje kada ce to biti odgovorio da nikad nije to namjeravao. Izgleda da je ovo naucio od Bakira. On se dogovori o necemu sa predstavnicima druga dva naroda, a sutradan od dogovora odustane i kaze “nismo se tako dogovorili”. Isto tako mu je radio o babo Alija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.