Grlić Radman: Neće biti ”prečaca” za ulazak Zapadnog Balkana u EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podržava zemlje “zapadnog Balkana” u pristupanju Europskoj uniji, ali pod uvjetom da ispune kriterije koje postavlja Bruxelles, te da se njihove vanjske politike usklade s onima EU-a.

EU ostaje otvorena za sve zemlje ‘Zapadnog Balkana’, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva ovisi o vlastitim postignućima i provođenju reformi, te ispunjenju kriterija i mjerila. Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao, rekao je Grlić Radman za TV Beč.

On se u petak u sklopu inicijative “Prijatelji Zapadnog Balkana” sastao u Austriji s ministrima vanjskih poslova BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kada govorimo o nekim zemljama zapadnog Balkana važno je reći da njihova vanjska politika mora biti 100 posto usklađena, u punini, s europskom zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, rekao je nakon sastanka održanog u srednjovjekovnom samostanu Stift Gottweig, udaljenom 75 kilomatera od Beča.

Sastanku zatvorenom za medije prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Slovačke i Grčke koje su članice EU-a.

“Prijatelji Zapadnog Balkana” je inicijativa koju je 2023. pokrenuo austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenber “u cilju pružanja podrške postupku proširenja EU-a”. Prvi takav sastanak bio je održan prije četiri mjeseca u Rimu.

Ovo je bio drugi sastanak na kojem smo čuli poglede tih zemalja i njihova postignuća (u procesu pristupanja), izjavio je Grlić-Radman.

Crna Gora, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija kandidati su za članstvo u EU. Želimo im pomoći svojim iskustvom i svojom ekspertizom. Važne su sigurnost i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj, napomenuo je hrvatski ministar. Rekao je da se “potrebno suočiti s prošlošću” i “ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države (Jugoslavije)”.

Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i sukladno vladavini prava sadržanih u 23. i 24. poglavlju (pristupnog postupka s EU), izjavio je Grlić Radman. Poručio je da za zemlje “Zapadnog Balkana” neće biti “prečaca” i “političkih putova”, nego “pravnih” koje propisuje EU.

(Fena | Foto: MVEP RH)

2 komentara

  • Izdajnicka partizanska hijena, je.te te “Zapadni Balkan”. Hrvati nisu se borili za “Zapadni Balkan”, niti za EU. Nego za samostalnost svog naroda i domovine Hrvatske. BiH nesmje u EU, ili smo gotovi, jer smo onda robovi manijaka zapada. Njima je ovladati nad zemljama, koje jos nisu u tom klubu smrti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.