Grlić-Radman nazvao funkciju Visokog predstavnika u BiH ostatkom prošlosti

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman nazvao je u razgovoru za njemački nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) od utorka funkciju Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatkom prošlosti koja je ujedno i dokaz za nedostatak demokracije u BiH.

Kao relikt neposrednog poslijeratnog vremena, funkcija Visokog predstavnika je danas manifestacija nedostatka demokracije u političkom životu ove zemlje, rekao je Gordan Grlić-Radman.

U FAZ-u se navodi kako se u Hrvatskoj koja je ne samo jedini EU susjed BiH nego i potpisnica Daytonskog sporazuma s pozornošću prati dolazak novog Visokog predstavnika, njemačkog političara Christiana Schmidta, koji je u nedjelju preuzeo ovu funkciju.

Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente. To kažem ne samo kao ministar vanjskih poslova Hrvatske nego netko tko je u BiH i rođen i čija obitelj od tamo potječe, rekao je Grlić-Radman ciljajući na tzv. Bonnske ovlasti kojima raspolaže Visoki predstavnik koji može smjenjivati političare i dekretom donositi i ukidati zakone.

Nedavnu odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o donošenju zakona koji kažnjava negiranja genocida Grlić-Radman je ocijenio suzdržano.

“Dokaz demokratskog deficita”

Funkcija Visokog predstavnika ima pravo upotrijebiti Bonnske ovlasti ali njihova primjena predstavlja demokratski deficit koji nije u skladu s europskim ambicijama Bosne i Hercegovine, rekao je Grlić-Radman.

On smatra kako su Bonnske ovlasti legalni instrument ali se istodobno radi o “političko- pravnom atavizmu”.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je u razgovoru za FAZ odbacio i ideje o promjeni Ustava dekretima.

Smatram da BiH dekretima provoditi ustavne modele nije rješenje, rekao je Grlić-Radman.

Pitanje ravnopravnog predstavnika Hrvata

On isto tako smatra da centralističke tendencije nekih političara iz redova Bošnjaka također nisu rješenje.

Centralistički pristup bi u BiH mogao voditi ka nestabilnosti. Jer tko bi zapravo bio nositelj bosanskohercegovačke državnosti kada bi samo vrijedilo pravo brojčano najjačeg konstitutivnog naroda, rekao je Grlić- Radman.

On je ustvrdio kako “određene snage” vjeruju da Federaciju BiH mogu pretvoriti u “centralistički i unitaristički ustrojeni bošnjački entitet”.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je ustvrdio kako Zagreb već godinama promatra “otvorenu praksu” isključivanja Hrvata iz procesa donošenja političkih odluka.

To se manifestira i time što jedan dio Bošnjaka pri izboru tročlanog državnog predsjedništva bira kandidata koji je samo prividno hrvatski kandidat ali u stvarnosti zastupa bošnjačke interese, navodi FAZ Grlić-Radmana.

Brojčana nadmoć Bošnjaka vodi tomu da kandidat kojeg podržava većina Hrvata nema izgleda, kaže Grlić-Radman.

Potrebna reforma izbornog zakona

On je rekao kako se Hrvatska već godinama zalaže za reformu izbornog zakona koji bi, recimo, kroz preustroj izbornih jedinica onemogućio da Hrvati u BiH budu preglasani pri izboru državnog predsjedništva i parlamenta.

Pritom se ne radio o tome, kako kaže Grlić-Radman, da se pored Republike Srpske i Federacije formira i treći entitet nego samo o tome da Hrvati izaberu vlastitog predstavnika i da više ne budu preglasavani.

On je naglasio kako unutar EU-a “raste podrška” ovakvom pristupu te izrazio optimizam glede mandata Christiana Schmidta, prenosi Hina.

Mi se radujemo suradnji s Christianom Schmidtom i sigurni smo da će zajedno s EU-om i SAD-om legitimne predstavnike konstitutivnih naroda ohrabriti na sklapanje kompromisa, zaključio je Grlić-Radman u razgovoru za FAZ.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)
10 komentara

  • Ekstremno krilo SDA Dzafirovic i Komsic docekali novog visokog prestavnika. Ako ista misli dobro BiH ovu dvojicu prve mora maknuti uvlaciguzana koji su blizi Pakistanu nego EU. Pa onda sve redom u bosnjackom, hrvatskom i srpskom vrhu politike koja unisti ovu drzavu. Zatrovali su je gore nego 1993 a sve iste face. Mrznja, nered, lopovluk, zavadanje naroda je njihova formula na kojoj opstaju 20 god. Gosp Smit sve redom pometi i svoje savjetnike koji ce te krivo savjetovati i voditi u krivom smjeru. Kreni iz pocetka…

  • Sve dobro rečeno ali zapadnjaci neće to moć razumit.

    Kad bi bila obrnuta situacija svi bi skočili u zaštitu ljudskih prava Muslimana.

  • Dobro ces nam pomoci tom pricom gosp Radman. Samo idi donom na Smita, hrvatima u BiH ce biti onda super tko i do sada. Bosnjaci svakog visokog prestavnika su do sada pridobili na svoju stranu. Mozemo nagadati kako, sa cim sli su ih pridobili. Svaki je na kraju mandata i pri izvjescu u EP, izgledao kao da je clan SDA. Jer je identicno izvjece slao u svijet.

  • Dzafirovic, Komsic i Smit. Kuku nama gdje su nasi prestavnici i srpski. Docekala ga dva zlatna ljiljana Armije koji su ljiljane dobili za zasluge u progonu hrvata Srednje Bosne.. Zato nas i nedostaje 50 posto. I svi cute. Sad nas zlatni ljiljan Komsic kao prestavlja. Ovo nema ni u tunguziji…

  • Radman Božinović Jandroković Plenković sve jake face. Ako oni ne spase Bih skupa sa kradezeistima iz Bih onda laku noć svirači.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.