Grlić Radman: BiH ostaje naš vanjskopolitički prioritet

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u petak u Odžaku u bosanskoj Posavini da je Bosna i Hercegovina visoko na agendi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te je najavio nastavak potpore Hrvatima u toj zemlji.

Želimo pomoći u svim onim oblicima koje Hrvati zaslužuju, a što je i naša ustavna obveza. BiH je visoko na agendi hrvatskog predsjedanja u smislu četvrtog prioriteta “snažna Europa, utjecajna Europa”, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

Podsjetio je kako će Hrvatska 7. svibnja u Zagrebu organizirati susret čelnika Europske unije i dužnosnika šest zemalja zapadnog Balkana kako bi se obnovila njihova europska perspektiva. Posebno je izrazio potporu Bosni i Hercegovini.

Sigurno da smo u tome smislu posvećeni i aktivno podupiremo euroatlantski put BiH temeljem ispunjenih kriterija. Imajući u vidu da je Hrvatska potpisnica mirovnog Daytonskog sporazuma koji je jamac ravnopravnosti svih naroda nama je u interesu da BiH bude funkcionalna, pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas rekao je kako potpora Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima predstavlja nastavak politike vlade RH i predsjednika Andreja Plenkovića te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

BiH ostaje naš vanjskopolitički prioritet, ali prije svega zbog Hrvata koji ovdje žive. Granice postoje, ali je nedjeljivost Hrvata tamo gdje oni žive, istaknuo je Milas.

Ministar Grlić Radman i državni tajnik Milas sudjelovali su u petak u Odžaku na tribini “Ravnopravnost hrvatskog naroda i euroatlantski put BiH” na kojoj su podržali kandidaturu te izrazili očekivanje da će kandidatkinja HDZ-a i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slaviti na nedjeljnim izborima čime bi se, po njihovu mišljenju, ostvario kontinuitet hrvatske unutarnje i vanjske politike.

Kolinda Grabar-Kitarović aktivno pomaže i zagovaratelj je europske perspektive BiH i hrvatskog naroda kao ravnopravnog naroda u BiH, dodao je Grlić Radman.

(Hina)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.