Grizelj: Grude su sredina iz koje se najmanje odlazi

Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude
Općina Grude, iako po broju stanovnika jedna od manjih u BiH, danas je jedan od lidera u gospodarskom napretku te primjer koji pokazuje kako sinergija općinske administracije i gospodarstvenika može dovesti do napretka u kontekstu stvaranja novih radnih mjesta.

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, u intervjuu za Večernji list osvrnuo se na dva dosadašnja mandata na čelu ove prosperitetne općine zapadne Hercegovine, kazavši kako kao najveće postignuće svih aktera u Grudama vidi stvaranje pozitivne klime za ulaganja i razvoj poduzetništva, a što je rezultiralo brojnim projektima.

Bližimo se kraju aktualnog mandata, lokalni izbori su pred vratima, što je prilika da se osvrnemo na postignuto u proteklom razdoblju. Što biste izdvojili kao najveći rezultat, a gdje i dalje postoji prostor za napredak?

Kada bih na ovako brz način pogledao iza na razdoblje mandata, ono što bih izdvojio kao veliki uspjeh je činjenica da smo nakon jedne krizne situacije, koja je bila 2010., 2011. i dijelom 2012., danas došli u situaciju u kojoj smo uspjeli Gruđane zainteresirati i maksimalno motivirati za organizaciju života ovdje. Probudila se svijest da im nitko neće ništa darovati, već da se sami moraju pobrinuti o svemu. To je najveće postignuće. Sve drugo, gospodarstvo, projekti i socijalna slika, kultura i sport dođu nakon toga.

U kojoj je mjeri stabilna situacija jamac pozitivnog odraza na gospodarstvo?

Kada imate mirne odnose i stabilnu situaciju u jednoj zajednici, to je poruka svima koji žele raditi i baviti se gospodarstvom, kulturom i sportom. Upravo su na temeljima te pozitivne atmosfere došli rezultati.

Na koje biste projekte posebno dali naglasak?

U projektnom smislu mogli bismo naglasiti kako se intenzivno radilo na svim područjima odgovornosti općinske uprave. Tu bih svakako izdvojio projekt poslovne zone, projekte prometne, komunalne, školske infrastrukture, turizma, kao i avanturističkog parka koji smo razvijali. Dakle, čini mi se da smo uložili u sva područja života. Jesmo li zadovoljni, to bih pitanje postavio na idućim izborima našim građanima. Izbori su najbolje vrijeme kada se može dati i najbolja ocjena.

Grude su jedna od najmanjih općina u BiH, ali ujedno i jedna od najrazvijenijih. Na koji se način uspijevate izboriti s brojnim izazovima na gospodarskom planu?

Mi smo se trudili slati pozitivnu poruku, zainteresirati ljude za razvoj našega kraja. Primjera radi, prepoznali smo gospodarstvo kao ključ koji pokreće sve i omogućava nam da bolje gradimo i razvijamo sve druge društvene odnose. Dan susreta grudskih poduzetnika digli smo na razinu Dana općine, dakle na jednu svečanost, kada sve značajnije poduzetnike okupimo na jednom mjestu i kada možemo prikazati njihove rezultate i ukazati na njihovo značenje za općinu.

Koliko je važno ulaganje u razvoj gospodarske zone te na koji način ista može doprinijeti poboljšanju ukupne ekonomske situacije? U kojoj su mjeri dobri rezultati posljedica suradnje s poduzetnicima?

Razvoj poduzetničke infrastrukture, a pogotovo u kontekstu poslovne zone, važan su preduvjet za generiranje uspjeha. Gruđani su to postigli zahvaljujući svojoj marljivosti, predanosti radu, stvaranju svijesti o tomu da im neće nitko drugi rješavati njihova pitanja. Država je ta koja stvara uvjete te smo krenuli u projekt poslovne zone i, evo, prije nekoliko dana imali smo skup investitora u poslovnoj zoni, gdje smo okupili njih 18. Treba navesti kako su općinske investicije, odnosno investicije javnog sektora, Elektroprivrede, HT-a već između tri i pol i četiri milijuna maraka. Sve realiziramo uz dobru suradnju sa županijskom i federalnom razinom. Istodobno, privatni investitori već u ovoj fazi investirali su desetke milijuna maraka. Ne bih želio upasti u samohvalu, ali radili smo svoj posao, dakle, ono što nam je zadaća.

Može li se reći kako su Grude danas općina u kojoj se dobro živi?

Općina Grude je ruralne strukture, možda najruralnija u Hercegovini. Mi smo policentrične strukture, imamo sedam župa. Oko 70 posto stanovništva živi izvan općinskog središta, što nije slučaj kod drugih. Mi smo prepoznali potrebu našega čovjeka da živi tamo gdje je rođen, razvijali općinu po svim dijelovima. To je možda najteži put. Međutim, na neki način sve to skupa jedini je mogući put da bi općina Grude bila ugodna sredina za život. Čini mi se da su Grude, uz sve probleme koje imamo, sredina iz koje se najmanje odlazi.

A to je potvrda da radimo posao.

U kojoj je mjeri kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila vašu općinu?

Mi smo početkom travnja reagirali skupa s kolegama načelnicima te donijeli programe i potvrdili ih na vijeću. Pokazalo se sljedeće, na naš poziv za pomoć javilo se oko 200 poduzetnika, malih, prije svega, a od toga broja, pozitivno smo riješili 140, i to onih kojima je obustavljen rad zabranama Stožera civilne zaštite.

Kakve su prognoze u kontekstu oporavka?

Šteta je velika, nije nenadoknadiva. Mi smo kao općina, sukladno proračunskim mogućnostima, doprinijeli tomu i mislim da je refleksija mjera bila pozitivna. Pretjeranog opuštanja nije bilo. Naravno, bilo je pada prihoda, ali, ako se to ne odrazi dramatično, a čini se da nije, na pad broja zaposlenih, mislim da se sve može nadoknaditi u nekom realnom vremenu.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.