Događaj organiziran na platou planinarskog doma na planini Rujište kod Mostara, uz grah i čaj koji su ponovo za sve posjetitelje bili besplatni, privukao je nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu i gastro-specijalitete, javlja Anadolija.

Osim tnatjecatelja iz Mostara koji su pripremali tradicionalno jelo, sudjelovanje je uzela i jedna ekipa iz Jablanice. Predsjednik PSD “Prenj” Sead Divanović podsjetio je kako je prošle godine na Grahijadi sudjelovala ekipa iz Metkovića, koja je ovog puta bila spriječena doći. Svake godine sudionika je sve više, a broj ekipa posljednjih godina kreće se između 20 i 25.

One većinom koriste lonce kapaciteta 20 litara, pa se sa sigurnošću može konstatirati da se svakog puta pripremi oko 500 litara graha. Na ideju smo došli prije šest godina, uvidjevši da broj planinara i posjetitelja na Rujištu u zimskim mjesecima opada. Potražili smo način kako privući ne samo planinare, već i omladinu i ostale posjetitelje. I napravili smo pun pogodak, izjavio je Divanović.

Ekipe koje su se natjecale pripremile su prave poslastice u tanjuru

Kod sudionika od ranog jutra vladalo je odlično raspoloženje. Titulu najboljih brani ekipa Livač iz Bijelog Polja kod Mostara. Predstavnik Amir Kuko rekao je kako očekuje novi trijumf, iako je kaže, konkurencija ovog puta veća nego prošle godine.

Velika konkurencija uz respekt svima za nas ne predstavlja problem. Pobijedit ćemo i ovog puta, rekao je Kuko.

Optimizam je krasio je i ekipu Udruge mladih”Blagaj”. Predstavnik Ado Drljević pohvalio je organizaciju Grahijade i aktivizam PSD “Prenj”.

Veliko zanimanje Mostaraca za šestu grahijadu

Ovo je naše drugo sudjelovanje. Adut nam je glavni kuhar Mumin Memić. Sigurno ćemo sa spravljanjem prvi završiti jer smo započeli kuhati prije nego ostali sudionici. Rujište osim Grahijade, mami ljepotama i mi dvobju nismo imali – odlučili smo se odazvati i uveličati ovaj događaj. Prošle godine smo se predstavili po prvi put, a sigurno ćemo dolaziti i u narednim, kazao je Drljević, uz poziv ljubiteljima graha i prirode da se za 15 dana odazovu i na Blagajsku grahijadu.

Ekipa Humi je u konačnici osvojila prvo mjesto.  I ove godine uz natjecanje u pripremi graha, organizirana je tombola za posjetitelje.

(www.jabuka.tv/FOTO: Anadolija)