Grafit generala Slobodana Praljka osvanuo u Širokom Brijegu

Nakon što su poslije smrti hrvatskoga generala Slobodana Praljka grafite i murale dobila druga hercegovačka mjesta, ovih je dana i u Širokom Brijegu osvanuo grafit posvećen Praljku.

Grafit se nalazi u širokobriješkom naselju Oklaji, a prati ga jednostavan natpis: “Heroj”. Ovime je Široki Brijeg na još jedan način pokazao da se ne slaže s haškom presudom, koju je posljednjim činom odbio i general Praljak.

Podsjetimo, po izricanju presude kojom mu je potvrđena prvostupanjska kazna, general Praljak je rekao: “Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!”. Nakon toga je ispio otrov od kojega je preminuo.

Slobodan Praljak bio je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je 2. siječnja 1945. u Čapljini u BiH. Poznat pod nadimkom Brada, dobio je grafit u Širokom Brijegu.

Preminuo general Slobodan Praljak

Slobodan Praljak gimnaziju je pohađao u Širokom Brijegu.  Šest godina je bio u istom razredu s kasnijim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Dvije-tri godine sjedili su u istoj klupi. Studirao je u Zagrebu. Elektrotehniku je diplomirao 1970. s prosjekom ocjena 4,5. Napisao je svoju tezu o korekciji kromatske slike električnoga signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju.

Slobodan Praljak – herojska žrtva koja ne smije biti uzaludna


(www.jabuka.tv)


37 komentara

  • Još kad samo bili nejači,
   pobjedili smo osmanlijekse hajvane,
   pobjedili komunstičke partizane,
   pobjedili Dražine i Ljotićeve psine,
   pobjedili smrdljive mudžahedine…
   A sada, kada smo puno jači,
   sredit ćemo i ove – izdajice nove:
   unitariste, fundamentaliste, džihadiste, ateiste i sve slične
   stotoniste. Amen!

 • Zapovjednik obrane Širokog Brijega poslao prvu jedinicu na prvu crtu na Kruševo 03. travnja 1992. godine. Široki Brijeg je za odmazdu raketiran 07. travnja 1992. godine kada je život izgubilo sedam nevinih civila. Ubrzo su se počele ustrojavati i ostale jedinice koje su od 23. travnja 1992. godine pa nadalje zauzimale položaje prema agresoru na prostorima od Galca do Zlostranja u dužini od nekih desetak kilometara. Obrana je ustrojena klasično po JNA modelima i modelima TO koju doktrinu su njeni branitelji dobro poznavali. U lipnju 1992. godine dolazi do svojevrsnog puča u zapovjednom, kako vojnom tako i civilnom sektoru, gdje potpunu kontrolu preuzimaju Praljak i Tuta. O svim tim događajima se sve zna, a opet nema nikakvih pisanih tragova. Sve to bi trebalo zapisati dok ima živih svjedoka vremena i dok je dostupna mnoga povijesna građa koja se velikim dijelom nalazi i po privatnim kućnim arhivima. Sve to treba objediniti na jednome mjestu i utemeljiti jedan povijesni ratni muzej i zapisati, bez uljepšavanja i friziranja, sva događanja i prezentirati ih svijetu, da u svijet ne ide samo jedna istina, a to je da su dva širokobriješka zapovijednika ratni zločinci sa presuđenih svakome po 20 godina zatvora. Samo povijesna istina temeljena na povijesnoj građi, bez friziranja i uljepšavanja događaja svjedocima koji žele “fotošopirati” događanja sa svojim likom u glavnoj ulozi će donijeti i pripomoći u skidanju ljage koja je nanesena generalu Praljku, a i samom Širokom Brijegu i svim njegovim braniteljima, u skidanju stigme koju je, revizijom povijesne istine, udario svoj sramni žig, politički Tribunal u Hagu. Povijesni muzej grada Širokog Brijega sa odjelom svih ratnih događanja koji će se stalno popunjavati sa novim spoznajama i novim dokumentima iz privatnih kuća. Izuzeti jednu zgradu u Duhanskoj stanici za tu namjenu, restaurirati je i svijetu, turistima i domaćoj javnosti podastrijeti sve činjenice, sviđale se one nekome ili ne. Grad Široki Brijeg treba imati svoj muzej u čijem sklopu treba biti i ratni muzej iz Domovinskog rata, u koji će svaki istinski branitelj ugraditi po neki eksponat, uz neizbježnu asistenciju i nadzor struke, svakako. Istina je spora, znamo to po događanjima iz ’45. ali ona ipak ugleda svjetlo dana i donese istinu i olakšanje.

 • Prodali nas Judini sinovi ali dani ponosa i slave moraju doći…

  Mi smo vjerni domovini, svom narodu, dragom Bogu,
  sluge djeci, pravdi, vjeri, domobrani Svetom Bogu.
  Sa krunicom i strojnicom, cvijet mladosti spremno gazi.
  Sviću dani, nove zore, za naše gore, rijeke i more.
  Hrvatsko vijeće obrane, samo za sinove odane,
  Herceg-Bosni i slobodi, HVO, HVO, HVO nas vodi.
  Hrvatsko vijeće obrane, samo za sinove odane,
  Herceg-Bosni i slobodi, HVO, HVO, HVO nas vodi.

 • Žao mi je sto stadosmo pred Banja Lukom i Trebinjem i što porazismo Srbe pred Bihacom….sada je kasno a tada da smo sve bi bilo drugacije…..balije skontat ce vam unuci jer ste vi nepismeni.

 • BiH je mala Juga,
  budućnost joj nije duga.
  Temelji su joj klimavi,
  jer narodi nisu pravi.
  Samo prava, dva su od tri,
  Srbi i Hrvati – mi!
  Kad se Križ i Krst slože,
  Sotona im niš’ ne može.

 • Nije cudo sto smo ovi dozivili i pozivamo se na junastvo ,kako kada su Grude bile glavni grad Herceg Bosne H-B bez semofora bez lifta bez nebodera a mi agresori skupili se u cosku ka sirocad u nasoj zemlji H B.

 • Cilj sugave europe i svijeta je da nam zatru sjeme junacko,da nam osude i zatvore Oceve i Sinove da nam promjene povijest i prikazu je kao okaljanu ,da od naroda koji se branio i borio za opstanak naprave zlocince i krvopije! Na zalost i uspjet ce ako se narod ne slozi i kaze DOSTA!!! Braca i sestra u Hrvatskoj nam na zalost okrecu ledja ,kao da smo dva naroda,kao da im nikad nismo trebali,kao da im nikad necemo ni trebati,kao da nismo od Iste Majke Hrvatice Rodjeni.

 • Nitko ne biva osudjen ako bas nista nije ucinio.Vi ste svi jadnici,slavite heroje koji ubijaju i kolju.Nije cudo da je tako kako je.Zivjeti od nekakvih mitova se ne moze.Tko ce to dozvoliti da se ideje gosp,Praljka ostvare?Kakve gluposti pisete.Mislite li vi da ce svijet sacici Hrvata dozvoliti da prave cirkus?Srbi zive od Kosovske Bitke i Drugog sv.rata i velicaju svoju ulogu u tome,slave koljace i soviniste a Hrvati se uce od njih.Ljudi,svijet se promjenio,svijet ide naprijed.Pocmite raditi i stvarati,unistite mrznju da vasa djeca mogu u miru zivjeti.Da nije sve to tako zalosno smijala bih se cijeli dan!Zasto nisu drugi Hrvatski generali osudjeni?Zato sto nisu nista nezakonito ucinili.Ne mora covjek osobno klati da bi bio kriv.Samo se vi zanosite i dalje zivite u snovima.Nece dugo trajati!Ja volim Hrvatsku i bas zato tako pisem!

  • Istina boli, ti si nusprodukt višegodišnjeg prežderavanja i probave osmanlijskih prdonja staroga – zulumćarskoga “fakta i zemana.”
   Tvoji predci po rođenju nisu bili loši jer su bili pravi i istinski ljudi – kršćani. Kojima nije bio ni urođen ni Bogom dat zulumćarski nagon i mržnja prema bilo komu.
   No, pod utjecajem Osmanlija, tvoji su “evoluirali.” Postali zloglasni janjičari i služli osvajaču i tuđinu, a okrenuli se protiv svojih predaka.
   Sva vaša daljnja pokoljenja su bila sve gora i gora. Kako pred poštenim svijetom, tako i pred Bogom.
   Vi sada osjećate tu grižnju savjesti, ali je ne smijete javno izražavati od nadređenih hajvana koji su zaduženi da vas prate.
   Dobro vam je to rekao vaš pisac Meša Selimović u svojim pisanim romanima “Derviš i smrti” i još nekim.
   Takve izdajice roda svojega su dali vjeru za večeru, a narodnost za ručak. Jednaki ste i prema onima koji vam se suprostavljaju i prema onima koji vam čine dobro.
   Hrvati i Hrvatska su vas spašavali od četnika, a među njima je bio i heroj Praljak. Vaše izbjeglice u tisućama i tisućama su primani u Hrvatsku na besplatan smještaj i prehranu, a ranjenici od četnika, primani u hrvatske bolnice na besplatno liječenje.
   Vama su preko Hrvatske i Herceg Bosne dopremani mudžahedini i veliko oružje od arapskih zemalja namijenjeno protiv četnika, a vi sve to okreniste prema Hrvatima, svojim spasiteljima.
   Cazinska krajina je bila pod trostrukim obručem od četnika, koje obruče je probila HV i HVO, koji su potamanili većinu četnika i spasili vas od druge Srebrenice.
   Tu dolazi do izražaja ona naroda – “pomozi sirotu na svoju sramotu.”

   Stoga, da su Hrvati bili pametniji i znali kako će se “njihovo cvijeće” ponašati prema njima, prepustili bi četnicima da vas tamane. U tom slučaju bi i sada imali manje problema, u tom slučaju bi i Praljak sada bio živ, jer ste vi krivi za njegovo samoubojstvo.

   Za ovakve moje tvrdnje postoji još na tisuće dokaza i neprijepornih činjenica koje se ne mogu osporiti.

 • Za ” istina boli” : ti da volis Hrvacku i Narod Hrvacki znala bi kroz sta je prosa taj Narod!! Stoljecima nas gaze, taru, kolju, istribljuju, tamane…. u sta jos!! Nekad smo bili pripadali Dalmaciji! Jesi to znala!! Sta ti volis?? Sliku druga tita, prvi maj, dvajes deveti, ( tad se krmad klala), ili zaista Hrvacki PUK! Moja je Prababa je pricu pricala i prinila na nas, kako je bilo za vrimena turaka! Rade cili dan, voda i kasa, uvece se nisu dali ni naist , umit, odma u stalu morali! Jednoj je dosadilo pa je istukla agu, koji je na magaretu pobiga!!! Krali su cure, poturcivali na silu( vidi prezimena), nocu sa kamom cekali u zasjedi , grkljane rizali, pravi JATAK!!! Zato i jesu gradjeni veliki zidovi oko kuca, gori staklo ili cavle stavljali , kad priskacu nocu , to je njijov nacin zivota! Potiho, fino, nocu!!! Ti zaista nemas pojma o Domovini! A to sto ti ni sad ne volis, ja to mogu razumit!!!!

 • Ma bravo Luce moja ,.svaka ti je na mistu i svaka ti se pozlatila. Sve je istina što si rekla.Muslimani su ko i osmanski osvajači ,znaju samo tlačiti, ubijati i otimati tuđe. Poprimili su turski mentalitet u potpunosti.
  Što je ovaj gore napisa -pomozi sirotu na svoju sramotu-istina je a ja bi još dodao naa svoju propast a ne samo na sramotu. Ovaj gore što se potpisa gen.drinjanin takodjer je u pravu sto posto. Mi samo možemo zapivat našim neprijateljima na svim stranama Islamisti, ljevičari, komunisti, liberali za ustaše svi ste vi isti i sa vama riješit ćemo stvari.

 • A što reći ,nego već rečeno ,ljudska glupost je bezgranična! Nažalost,procjene su da oko 16 000 zločinaca šeta Balkanom, nekažnjeno! Stoga me ne čude komentari koje čitam i podrška zločinu,čovjek je nevin osuđen,što znaju one učene glave u Haagu!?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.