Gradski vijećnik predložio preimenovanje širokobriješkog Parka Sajmište

Vijećnik u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Kristijan Crnjac (HSP dr. Ante Starčević – HSP BiH) predložio je da preimenovanje Parka Sajmište.

Crnjac je na sedmoj sjednici GV-a, koja se održava u četvrtak, zatražio da se u dnevni red uvrsti točka o preimenovanju spomenutog parka u Park širokobrijeških branitelja.

Ova točka nije prošla u dnevni red jer je za nju glasovalo pet vijećnika, dva su bila protiv, a ostali suzdržani. Dnevni red je usvojen uz tri glasa protiv.

Ova tema je stara tri godine. Imamo zapisnike i odbora i udruga, da vidimo može li ili ne može. Čak je i gradonačelnik predlagatelj. Već smo prošle godine pričali na tu temu, ali još nismo došli do toga da se složimo, kazao je Crnjac za govornicom Gradske vijećnice koji je već u nekoliko navrata zatražio preimenovanje.

Park Sajmište

Široki Brijeg: Usvojen program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara

(www.jabuka.tv)
114 komentara

  • A krviti predloga. Majku ti milu pa mi s ovakvom postavom u vijeću i na čelu grada nećemo s mjesta nikad poći. Mi smo zabetonirani u 1990. godini. Posušje nas je davno prošišalo, MLAĐI ljudi, ŠKOLOVANI (veoma bitno) su na pozicijama, donose pametne i razborite odluke za dobrobit zajednice i grada. U nas mumije 30 godina vegetiraju, samo se podizači ruku zamjenu kroz 5 godina.

   • Za 12:07 i 12:43 ,ajde mali lešavi skojevče ne bleji ,heballlo te posušje tri puta nerazvijenije od Širokog ,ostani gori tele jedno,a neka nami naših svetinja križeva i naših hrvatskih velikana ,to je 550 bilo ovdje zabranjeno,sada smo svoji ,a ti idi na kozari ili sutjesku pa uživaj tokmače

 • Vidi, vidi vjećnika.Najviše ih ne plaća porez a tu sjede i bleje u prazno ili prdoklače.Na žalost ,radi se o više njih pa neka se prepoznaju.

 • Revizija: Širokobriješkom Vodovodu fali papira Kako navode, to za posljedicu može imati da su rashodi podcijenjeni, a potraživanja i financijski rezultat precijenjeni za iznos utvrđenog usklađivanja prema Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja. iskazana potraživanja od kupaca u iznosu od 1.274.255 KM jer nije prezentirana ročna struktura

 • Čuj Park hrvatskih branitelja, ma dajte ljudi, zar nije više dosta vraćanja u ratne 90-te , svaka ulica svaki park po Blagi Zadri, Mati Bobanu, Gojku Šušku, Franji Tuđmanu, Hrvatskim velikanima, Hrvatskim braniteljima, Herceg Bosni, da se razumijemo, tako treba i biti ali nek ostane na ovom postojećem, a sadašnjost i budućnost okrenimo ka ljepšemu, vedrijem, Živila Herceg Bosna, Hrvatski narod, naši velikani ili tko već – aliiiii okrenimo se budućnosti Kristijan

  • @ Kralj Tvrtko: Balavče, nisi u pravu. Recimo, Široki je u ratu izgubio najvećeg junaka – Maria Hrkaća Čikotu. Ima imena svakakvih ulica. Jedna bi se morala zvati po Ćikoti, ali po drugim poginulim braniteljima. Slažem se, ovo nisu najvažniji problemi Širokoga, ali nisu ni nevažni. A ove je probleme najlakše riješiti. Što se čeka?

 • Isusa ti svakakvih li seoskih tokmaka moze ga on pridit i u tudmana mi cemo i tako zvat setaliste ili sajmiste kosto cemo i doganu zvat dogana ko i birtiju na mostu kod jele sarcusine..mi ovi carsijski zajebanti a vi drugi pridivajte pa paradzikovu kucu nazovite oluja 4 a penavica kuce ili anusinu tresnju moze kondor3..

 • Pa valjda u povjesti ime Sajmište je imalo svoje i značenje.
  Nožda je bio tu nekada sajam pa otuda Sajmište pa baš lijep naziv prilagodljiv i dansšnjem vremenu.
  A Branitelji zaslužuju bolje i neko ljepše mjesto daleko od groblja.

  • Pa šta sad ko su? sta su oni komunjare, udbaši, skojevci? ajde ne prdi bolan, sta tebe briga ko je. Evo i ja sam protiv da se mjenje ime Parka Sajmište!

 • Ajde krviti, ko da sve živo mora bit nazvano po braniteljima? Braniteljima treba odati počast tako da ih se situira i da naknada kome je to potrebno, nikakve koristi nazivati parko po njima, samo mazanje očiju.

 • Široki pun kipova i križeva. Na svakom brdu po jedan križ i “križina” od nekoliko tona na mostu. Trg Franje Tuđmana, Trga Gojka Šuška, Trg širokobrijeških žrtava, Ulica pobijenih franjevaca, sad izlaziti s idejom Trga širokobrijeških branitelja… Ljudi, dajte. Sajmište je kao pojam i starije i univerzalnije od svih ratova i branitelja i nadživjelo je sve ratove. Još i groblje “Sajmište” preimenujte u groblje “Hrvatskih ili nekih nečega…”. Ovo sve vuče na mitologiju s Istoka gdje je i nebo srpsko.
  Takvi prijedlozi ne da su odbojni, nego su izraz primitivizma onih koji ih predlažu kao i onih koji ih usvajaju. Jesu li se branitelji borili za slobodu ili za veličanje vlastitoga imena? Ima li budućnosti narodu koji identitet gradi na žrtvi otprije 30 godina i kojem se ne nudi perspektiva za bolje sutra?

  • Ljudi,
   Netreba dirati u postojeće nazive parkova, trgova, ulica, škola…što su naši predci napravili i imali pravo tome i dati nazive/imena.
   Tko smeta našoj generaciji od devedesetih prošloga stoljeća praviti nove parkove, trgove, škole, ulice…i dati nazive/ imena po željama graditelja!!!

   • Baš tako M.
    Ne prifivati nazive ni Sajmišta, Dogane, Purin gaj, Vrace, Semberovac. .. jer su to naši preci tako nazvali i nek tako i ostane.
    A i ostaće jer nitko iz Čaršije neće drugačije ni zvati ta mjesta.

 • To vam je jedino bitno a nije vam bitno da na točku dnevnog reda neuvrstite kako mlade zaposliti da nakon zavrpenih fakulteta ne stanu ored zid koji im vi postavljate …zar je važno kako če se šta zvat,jeblo vas i branitelji i tuđman i pušak i svi ostali narod vam je na eubu egtistencije,za to se borite da nema siromaštva

 • Kakve veze imaju hr branitelji s tim parkom?
  Svaka čast braniteljima ali jako neukusno.

  Ništa nije beskonačno osim ljudske gluposti.

 • Zna li netko dat prijedlog da se kroz grad ceste urede malo, a ne da skačemo ko koze kad se voziš kraj remonta ili kraj gradskog vrtića, a sajmište pustite na miru

  • Ili stvarnih branitelja koji nisu na sebe slagali da su maniti da bi se invalidima napravili a Hrvatsku vole na xan kada je kakk kazu crkavicq.Takvih je malo i njima ,stvarnim treba dati.

 • Borak treba da se zove rijeka branitelja
  Japlanica krizni put
  Duhanska stanica kuca Rata
  Pa jeste vi pomanitali i ko vas slusa metak vam prosa kraj Imotskog odmah vi neki branitelji

 • Predlozi to Kristijane Zukanu Helezu kod koga si išao u Sarajevo i govorio sto si govorio a Zukan te odo kad se napio u vikendici u Ravnom.

 • Puno križeva, puno kipova, pune crkve a za mrginj bi s Bogom se zavadili. Oko imena parkova trošite vrijeme. Većina će reći evo me u Borku, kod teretane itd. Ko će reć evo me u parku hr. branitelja. Bolje raspravljajte kako nešto prikupit u kasu ili smanjiti rashod a ne lupate prazne priče. Vidim radi se kolektor i neka je hvala Bogu, sve što se radi dobro je da ne ispadne da je sve crno. Raspravljajte o mogućem scenariju korona vala. Šta možemo kao općina uraditi da smanjimo zarazu i ne doživimo 5 sprovoda u jednom danu.

 • Može li u izbor ući još nekoliko prijedloga poput: Trg Mladena Neletilića Tute, Avenija Kažnjeničke bojne, Šetalište Mirka Rotima, Igralište nevinih pobačenih žrtava, Bulevar prikanaca i rakova, Sajmište poklonika helikopterskih padalica, Aleja hrvatskih okovanih mozgova, Put hercegovačke gastronomije, Od komiteta do Borka, Dogansko šetalište, Geića stranputica, Put izgubljenih duša, Županijska ulica, Šetalište Hrvatske demokratske zajebencije, Ulica kod Čolića, Lištičko šetalište, Put za Borak, Kod starog Lijana, Put hrvatske mladosti….

 • Doći će ovo sve kao crkveni kalendar. Svaki dan po dva, tri, sjećanja i obilježavanja; na ovog, ono, i onoga. Biće dnevno skup, sjednica, zasjedanje, vijećanje, sjećanje, svijeća, vijenac i “pođite u miru” za malo stado.

 • Kao da nemaju pametnijeg posla,nego mijenjat imena,pa to je ovoj ekipi domet!!!Stvaraju te radna mjesta,ili neznatne ili mislite da to nije vaš posao,neka se svak brine o sebi,nismo bili branitelji za ovakav sustav kojeg drugovi čuvaju ovih 30god!!!Pozzz…zdravo drugovi….

 • Ovo je bruka nad brukama, nedajte mu mikrofon vise u ruke! Koje vise ratne pustite nas na miru, Sajmište ce vječno biti!!!

 • Da ovaj Crnjac je čudo.Pravi mozak.
  J.beš vijeće gdje je on glavni (ili ko fol glavni).Pa nabijem te na k… kao da si samo ti bio u ratu pa stalno blejiš o tome. Bio sam duže od tebe i ne kurčim se .Nego plati obaveze koje si dužan a ne kakaj po tim sjednicama.PREVARANT JEDNOM PREVARANT UVJEK.

 • Ovo je sve jedna velika sprdačina odnosno jedna prevelika tuga što se sve radi u našem Širokom.U pravu je ovaj gore komentator koji je rekao kako se pojedini branitelji ponašaju poput partizanskih prvoboraca i stalno traže neke nebulozne prohtjeve kako bi uglavnom sebi kupili bodove-čitaj povlastice.Jedni se mamirili do bola i sa svih strana pomalo kapa lovica, bilo mirovine ili skrb(čast onima koji su je zaslužili ali barem dvije trećine nisu) ili neka naknada kroz ovu ili onu državnu instituciju.
  Visoke časnike bolje i ne spominjati dok s druge strane imate mnoštvo tih silnih bivših branitelja koji doslovce nemaju ni za cigareta!
  Već su u godinama kad im je dobrano narušeno zdravlje i oni su za ovaj nazovimo ga hrvatski vladajuči sloj samo smetnja i teret koji nitko ne želi vidjeti ni blizu sebe.Oni su iskreno zadnja rupa na svirali u ovom hebeno nepravednom društvu koje je tu i koje nažalost egzistira upravo na njihovoj žrtvi .Na njihovom stradavanju, krvi i znoju koje nisu žalili jer su se borili za bolje sutra svih nas a ne samo nekih podobnih.
  Gledam danas dnevnik države Srbije i ne mogu se načuditi.Na svakom koraku se prave doslovce autoceste koje Srbiju povezuju svim pravcima sa zemljama u okružju, kao i one koje su uperene ka boljem povezivanju same Srbije.Na jednoj dionici od Milanovca ka Đerdapu obnavlja se cesta novim asfaltom u dužini od 60 kilometara i asfalt je debeo petnaest centimetara .
  Jasno se vidi na prikazu radova kako je asfalt barem dva ili tri puta deblji nego bilo gdje kod na su Hercegovini gdje se radi.
  Kod nas sam na svoje oči gledao dionice na kojima asfalt nije deblji od pet centimetara i ondase čudimo zašto za nekoliko godina imao samojame po cestama.Tuga je sve ovo što se kod nas radi , Srbija nas je pretekla jer-znaju da se samo radom, poštenjem i istinskim trudom može graditi bolja sutrašnjica.
  Kod nas su ovi vjećnici i još jadniji političari uglavnom i sad u devedesetim godinama prošlog stoljeća.Oni bi poput titinih partizanskih prvoboraca stalno tražili neke nove nazive, proslave i uglavnom za sebe izborili neke dodatne financijske povlastice.
  Ne ćemo mi na ovakav način daleko odmaći , samo je pitanje vremena kad će nas ekonomski preteći i Kosovo i Macedonija s ljudima koji su relikt prošlosti i kojima nikad ne čete vidjet bolje sutra za sebe i svoju djecu.
  Žalosno je što ljudi koje biramo koristeći se ispraznom demagogijom i pustim pričama za malu djecu misle samo na svoju stražnjicu.Zato se iseljavamo zato
  ekonomski čak i ne stagniramo nego nazadujemo upravo zahvaljjuči političarima koji mlate praznu slamu, sad nas drže u okovima ratnih i poratnih devedesetih godina,davno minulog stoljeća.Kako na zelenu granu s ovim podobnicima i kako ićI KA SUTRA S NEKIM KO ŽIVI U PROŠLOSTI!?
  NIKAKVE EKONOMSKE IDEJE I PROSPERITETA OD NJIH NIKAD NEČEŠ NI ČUTI NI VIDJETI!

 • kako nije incijativa :
  da se napravi pješačka zona,
  da se sredi parking ispod robne,
  da se naprave još 3-4 mosta,
  da se sruše kiosci ispod robne,
  da se napravi strategija otkupa zemlje na vracama
  da se uvede dvi paralelne prometnice kroz grad
  da se na puringaju uvede jednosmjerna i zabrani parking po ulici
  da se zabrani parking kraj kina i iza unicredit banke,
  da se zabrani prodavanje na trotoaru borova, povrća i kokoši
  da se prokopa korito i obnove ustave (mali vodopadi)
  da se zabrani financiranje udruga i lažnih sportaša
  da se riješi nešto sa onom kućom u borku na izvoru kraj restorana
  da se zabrani cisternama točenje i transport kroz grad
  da se objave javno koncesija i naplata istih

  jeblo vas ime trga!!!!

 • Za lištičko spadalo.
  Sve OK osim zabrane cisterni.Za to te nabijjem na k… ko što sam ti i mamu nabijao.Kako misliš zabrana točenja cisterni?
  Jeli da ljudi po selima pocrkaju od žeđi jer je tebi usrani tito napravio vodovod pa te boli ona stvar za ostale.TI SI I SPADALO ALI I LIŠTIČKI KRMAK.

  • Nije Tito pravio vodovod
   Vodovod je čaršija imala 1932 umalo iza toga i struju, dok je tebi na selu pravio Tito
   Šta hoćeš ti?
   Napravi bazen kao uzarćani , buši zemlju kao crnčani i dužičani
   Potrošili su seoski KUD-ovi, turniri i derneci više para nego pelješki most
   I još nešto, crknit ćeš od jada svoga a ne od žeđiii

  • Govno seosko budi zahvalan što toleriramo cisterne 25 godina po gradu, uz put do škole i igrališta
   A ne srati tu govno nezahvalno
   Sram te bilo
   Tebi ne fali vode nego pameti i skromnosti

 • Prvo treba krenuti redom.
  Što je uopće branitelj? Odakle ta riječ u uporabi?
  Razdvojiti:
  Dragovoljce i mobilizirane.
  Prisilno mobilizirane i dezertere.
  Radnike i ratne profitere.
  E onda ne može neki pasivni mobilizirani pripadnik HVO-a, biti na istoj razini sa jurišnikom,dragovoljcem.

  I još da napomenem “braniteljske” udruge su produžena ruka HDZ a.
  Kad se sve ovo navedeno izravna
  Onda u općinskom vijeću neće sjediti polusvijet poput ovog sa slike.
  Već inteligentne osobe koje će raditi za opću zajednicu.

  • Imam jedno lagano Pitanje:
   Šta znači riječ BRANITELJ?

   Od kojeg pojma/značenja je ona izvedena?

   Šta smo ti mi branili i šta smo to obranili i od koga???

 • Zna li iko dati prijedlog odakle namaknuti novce i asfaltirati put sa zaobilaznice preko pecare pa sve do klanca i da se izravnaju oni šahtovi

 • Široki je prelijejep grad ugodnog življenja misle ljudi da treba svašta a mi smo nezadovoljni uvik ljudi samo žugaju de nogostup de rasvjeta poklopci ali kad sve zbrojiš široki ide naprid i samo tako nastavit triba. a ove pljuvače i žugatore triba nabit u krtičnjak to su debili i niškoristi jazavci

 • U širokom je lijepo živjeti okoliš grad sve izgrađuje se grad prave se projekti raste grad iz dana je u dan lijepši samo su ova žugala glupa idoti kreteni niko im nevalja ni išta a oni sami nevaljaju stoka jedna smdljiva samo žvaču a čestitam svim koji nešta rade i život čine lijepšim i grad kulturnijim žugljivce nepismene u vc šolju nabiti

 • Obranili u ratu popuš. ga u miru. Ko je glavu izgubio polože mu brstine jednom godišnje. Moj glupi narode dok su neki vreće dijelili neki su svoje po vrećama tražili. Danas vas kupe za radno mjesto a vi šutite i pognete glavu kao da su vam svoje dali a ne naše i vaše. Džaba se pravdate dobro znate u sebi da je tako.

 • Bravo listići spadali to su pitanja!!! A ti Crnjac ne se…i vise dosta je tebe i tvog partizanlzka šta si uradio od one zgrade u Dogani tolika lova a samo se vidi ime firme daj ne bulazni vise u čije ime ti govoriš za takvo nešto je potreban referendum svih građana a ne gradsko vijeće i stvarno te je dosta vise kao da si ti jedini bio eto u ratu i sve tebe treba pitati idi sadi kromirane u Crncu

 • Predobra ideja, staviti veliki križ na sred onog crvenog betona i svako malo polagati vijence i paliti svijeće.
  Extra!

 • Nije Tito pravio vodovod
  Vodovod je čaršija imala 1932 umalo iza toga i struju, dok je tebi na selu pravio Tito
  Šta hoćeš ti?
  Napravi bazen kao uzarćani , buši zemlju kao crnčani i dužičani
  Potrošili su seoski KUD-ovi, turniri i derneci više para nego pelješki most
  I još nešto, crknit ćeš od jada svoga a ne od žeđi

 • Ova žugala gluposti valjaju Kogod ima išta zamjerit vlasti to je glupan nad glupanima jer kad se široki usporedi s drugim gradovim i naseljim vidi se koliko odskače a vi samo gunđajte nevalja ovo i ono viste sramota grada umisto da se vi osobno poduzmete vi kenjate ovudje SRAMOTE ljudskog roda

  • Prijatelju drag je i meni gradonačelnik ali po čemu Široki odskače. Po pješačkim stazama u gradu. Znaju roditelji koji kolica voze sa kakvim preprekama se susreću, po cestama po gradu. Znaju vozači manevre koje izvode. Nećemo se razbacivati prijatelju epitetima. Borak je jedina svjetla točka Grada. I ulaz u grad sa trna. Onaj dio Klanca do autobuskog kolodvora. Ostalo jadna majko.

   • Svijetle točke dvorana, stadion Borak Brig škola nova mrtvačnica kolodvor itd itd a sva ostala žuganja debila maćku o rep zasvezat

  • 17. 43,
   gradovin – GRADOViMA
   naseljim – NASELJIMA
   viste – VI STE
   nevalja – NE VALJA
   umisto – UMJESTO
   ovudje – ovdje,
   točka i zarez- nema
   Al zato ima ružnih riječi napretek.

 • Mlate praznu slami to je to.More in biti ne rade ništa korisno i nitko se od nas od njihova znanja ili poduzetničke incijative ne će ni naraditi niti jednu marku zaradit.
  Toliko o njima i o njihovoj nesposobnosti.Ovo što imamo pametnih ljudi, poduzetnika koji zapošljavaju tisuće ljudi možemo zahvaliti njihovom znanju, poduzetničkom entuzijazmu i stvaralačkom genu kojeg imaju na opću drušvenu koristi cjele ove zajednice.
  Ovi su sve samo ne to .
  Čista suprotnost poduzetničkom duhu i incijativi.Ležatori koji stvaraju razdor.

 • Je ovaj kristijan naporan bolan okani se rata više, svaki dan po birtijama dok mirovana lagano kapi koda niko nije bio u ratu nego on pa sad bi preimenova sajmište u trg branitelja

 • Ne pokrivajte se braniteljima,nisi dostojan…Zapitajte se koji problemi imamo,zasto nemamo vodovodnu mrežu u prstenu? Zasto se vodovod nije radio na suvremen i stručan nacin
  Kako je tko radio znate sami.Jesuli branitelji adekvatno zbrinuti,poglavito Obitelji poginuli,tko je dobivao stanove istambeno zbrinjavan,oni koji imaju po tri stambene jedinice.

 • Volio bi da gradsko vijeće da informaciju koliko je koji vijećnik uputio pitanja,dao prijedloga,u konačnici koliko je proveo vremena za govornicom?Dragi vijećnici znam da vas je velika većina tu koji sjedite došla na te stolice na dan izbora iza 19h preferencijama koje niste dobili regularno,tako da me i ne čude ovakve sulude ideje,nebuloze…itd.Dragi vijećnici,Vaš je posao da gledate nedostatke po lokalnim zajednicama i da predlažete poboljšanje uočenih nedostataka,da skratim pripremite se za sjednice gradskog vijeća,i predložite pametne stvari.Lijep Vam pozdrav i svako vam dobro,nadam se da će te me iznenaditi na idućoj sjednici i biti svi aktivni i da će te poboljšati stanje u gradu i selima.

 • Širokobrižani su jako osjetljivi i pogođeni ovim bedastim prjedlozima promjene jednog povjesnog toponima koji svoje izvorište vjerojatno vuče još od predosmanlijskih vremena u nakaradnu ideju nekakvih umišljenih likova koji bi se svojom seoskom retorikom busali u prsa do Sudnjeg dana.
  Hvala Bogu , osjetljivi smo kad nam neki neobrazovani i prosječni likovi pokušavaju soliti pamet a da pritom ne samo nemaju neku naobrazbu nego nemaju ni osnovne postavke štovanja povjesne tradicije ovog kraja.Po meni je bolesno da je uopće neko mogao izači s ovakvom nebulozom.Ovo je za psihijatriskog tumačenja svakodnevice koju doživljavamo trideset godina nakon rata.
  Imaš u svom selu ili zaseoku neke seoske toponime pa brate minjaj do mile volje ako te i tamo ne otjeraju oni što drže do tradicije i starine.
  Žalosno je do neba da među nama i danas žive ljudi koji su mentalno i danas u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća i koji ne kuže da poglupastim idejama samo okreću ljude protiv takvih incijatora koji bi trebali barem šutjeti kad ne znaju smisliti ničeg pametnog!
  Ovakve nebuloze iz seoskih birtija nakon desete runde u Širokom ne mogu i NE ĆE proći.

 • Da trebao bi netko odgovorit tko je ima privilegiu sirit groblje akoje konzervirano tko je dao dozvolu sto to ne vrijedi za sve gradjane

 • Drugi put predlozi da izađete malo na zrak pa ocistite smece oko sajmista budite primjer druima mozda vas tada nece narod ovako zaj…vat ,znaci naj bolje je da šutite i radite nesto korisno posto vas pola tamo nikad u skoli nije imalo kemiju

 • Ćavabdžinicu kod Rade preimenovati u trg Toće i Baćana jer su tu proveli 95% svog napornog rada za branitelje nek i oni imaju svoj trg kraj fontane preko puta

 • Modras
  Kad smo isli u malu skolu kupali smo se na malom i velikom Modrasu
  Poslije su prokopali Listicu, betonirali je pa je nestalo i Modrasa i Calina vira
  Sajmiste je groblje

 • Najbolje preimenovati park na “Park Tenkova” ili “Park HVO-a” kad ćemo baš tako. Malo se previše koriste stvari iz rata koji se dogodio do prije 30-ak godina. Danas je danas, a šta je bilo, prošlo je, pogotovo prije tih 30 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.