Gradnja brzih cesta nakon usvajanja rebalansa proračuna za 2018. godinu

Gradnja brzih cesta u Federaciji BiH trebala bi početi čim se usvoji rebalans proračuna za 2018. godinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Naime, rebalansom proračuna Federacije BiH za 2018. godinu predviđena su sredstva za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik, piše Večernji list BiH.

Nakon što je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio rebalans proračuna za 2018. godinu, JP Autoceste FBiH je pokrenuo aktivnosti na pripremama, o čemu je direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić informirao predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru.

Budući da je započela građevinska sezona, razgovarali su o ubrzanim pripremama za početak izgradnje brze ceste kako bi nakon usvajanja rebalansa što prije mogla početi gradnja.

Složili su se kako je nužno da što prije Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvoji rebalans proračuna za 2018. i tako stvori uvjete da JP Autoceste FBiH pristupi raspisivanju natječaja za izvođenje radova.

Direktor Terzić je informirao predsjednika FBiH da je JP Autoceste FBiH odmah nakon odluke Doma naroda Parlamenta FBiH, uz punu suradnju Općine Vitez, pokrenuo proces eksproprijacije te da očekuju da općine Novi Travnik i Travnik na isti način pristupe stvaranju uvjeta za izgradnju.

Za realizaciju ovog projekta potrebna je daljnja dobra suradnja Srednjobosanske županije i općina kroz koje prolazi brza cesta, a posebno usvajanje odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o rebalansu proračuna za 2018. godinu.

Uz spomenutu brzu cestu, u planu JP Autoceste za ovu godinu je i izgradnja prve faze dionice Prača – Goražde (13 km), prve faze Mostar – Široki Brijeg – granica s Republikom Hrvatskom (3 km), sarajevske obilaznice Lot 3B (1,5 km) i dionica Tuzla – Žepče (5,5 km).

U 2018. godini počet će realizacija programa “Modernizacija cesta u Federaciji BiH” u nadležnosti JP Ceste Federacije BiH, prema potpisanim sporazumima o zajmu/kreditu s međunarodnim financijskim institucijama u iznosu od 173 mil. eura, kazao je početkom godine ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić.

Planiran je početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići (11 km), kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever (4 km), zatim Počitelj – Buna (7 km), Ponirak – Vraca (2,7 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), tunel Kvanj – Buna (oko 5 km) te Tarčin – Ivan (oko 7 km).

Radovi na ovim dionicama mogli bi krenuti uskoro. Naime, JP Autoceste FBiH je nedavno izdao glavnu obavijest o nabavi za natječaje za izgradnju dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan dužine 6,8 km, LOT 2, tunel Ivan dužine 2 km te dionice Poprikuše – Nemila dužine 5,1 km, a koji bi trebali biti raspisani u drugoj polovini 2018. godine.

U petak će u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru biti upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji dionice Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj je 25,692.983,53 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana preko EBRD-a.

Poddionica Buna – Počitelj duga je 7,2 km i dio je dionice autoceste na koridoru Vc, Mostar jug – Počitelj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.