Gradilo ga je 3000 Hrvata: 7 stvari koje niste znali o Sueskom kanalu

1. Sueski kanal je umjetno izgrađena granica između afričkog i azijskog kontinenta koja spaja Sredozemno i Crveno more. Ima zapanjujuću stratešku važnost za svijet jer skraćuje put između Atlantskog i Indijskog oceana za 700 kilometara. Ne samo da je najbliža pomorska veza između zapadne i istočne Zemljine hemisfere, već je i najvažniji plovni put za tankere koji s Bliskog istoka dopremaju naftu u Europu.

2. Kanal se gradio desetak godina, a za njegov završetak zaslužno je francusko društvo Campagnie Universelle du Canal de Suez. Ime je dobio po egipatskom gradu Suezu koje se nalazi na južnom dijelu kanala.

3. Računa se da je u njegovu gradnju bilo uključeno 1,5 milijuna ljudi iz različitih zemalja svijeta. Isprva su ga gradili samo Egipćani – i to uglavnom pod prisilom lokalnih vlasti, no s vremenom su im se pridružili i radnici iz brojnih drugih država. Prema nekim statistikama u izgradnju je bilo uključeno i oko 3000 Hrvata.

4. Sueski kanal se gradio u vrlo teškim uvjetima. Svi su se materijali za gradnju dopremali iz Europe uz pomoć nekoliko tisuća deva što je usporavalo cijeli proces. Povrh svega, nestašica pitke vode bila je svakodnevna pojava. Pretpostavlja se da je tijekom gradnje umrlo oko 125.000 osoba od posljedica kolere i drugih zaraznih bolesti, piše Punkufer.

5. Kada je izgrađen u studenom 1869. godine, kanal je bio dug 164 kilomtara i dubok oko 8 metara. U novije vrijeme napravljena su dodatne preinake, pa je isti sada dugačak oko 193 kilometara, dubok 24 metara i širok 205 metara.

6. Prepoznatljivi dio ovoga prostora je i 3.9 kilometara dug most prijateljstva između Egipćana i Japanaca koji se izdiže sedamdesetak metara iznad Sueskog kanala. Naziva se još i most Mubarak Peace, Al Salam te El-Qantara. Gradila ga je korporacija Kajima uz potporu japanske vlade, a otvoren je u listopadu 2001. godine.

7. Kanal je otvoren za javnost 17. studenog 1869., a ove godine se slavi 149 godina njegovog postojanja.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.