Građanski savez: HDZ i Čović spremaju nasilje

Građanski savez (GS) želi ovim putem upozoriti javnost da je odluka Dragana Čovića i HDZ-a da u parlamentarnu proceduru upute prijedlog izmjena Izbornog zakona prvi korak u planu čiji je krajnji cilj da izazivanjem organiziranog nasilja spriječi održavanje izbora ili provedbu izbornih rezultata 2018. godine.

HDZ je to već pokušao prije 16 godina i očito je da nikad nije odustao od ideje getoizacije građanske većine u Bosni i Hercegovini. Za razliku od prije 16 godina, danas u Bosni i Hercegovini nema značajnog vojnog prisustva međunarodne zajednice i ne postoje nikakve garancije da će bilo tko biti u stanju da zaustavi nasilje.

Nema nikakve sumnje u to da je za razliku od koalicijskih partnera iz Sarajeva, Čović spreman da ide do kraja u ostvarivanju planova, prije svega zvaničnog Zagreba na teritoriji BiH, da obnovi Herceg-Bosnu. Treća izborna jedinica je samo drugo ime za Herceg-Bosnu. Kakva bi bila sudbina nehrvata u toj izbornoj jedinici vidi se već sada tamo gdje HDZ ima vlast. Podjarmljivanje manjine i aparthejd dvije su osnovne karakteristike njihove politike, kaže se u priopćenju Građanskog saveza.

Želimo ovim putem još jednom upozoriti HDZ-ove koalicione i strateške partnere, prije svega iz SDA, da je odgovornost za očuvanje mira i državnih institucija na njima. SDA je HDZ-u i Čoviću već dala sve što može bez mijenjanja ustavnog odnosno državnog okvira. Sada je jasno da je za razliku od SDA koja se zadovoljava samo krađom, HDZ posvećen ostvarenju ciljeva Mate Bobana, Gojka Šuška i Franje Tuđmana koje je samo smrt spriječila da odgovaraju pred međunarodnim pravosuđem za zločine protiv čovječnosti počinjenjene u BiH.

GS također smatra da je nesumnjivo da postoji plan u koji je uključeno rukovodstvo HDZ-a i tzv. HNS-a o organizaciji ilegalne vlasti na teritoriji općina ili dijela općina koje su bile pod kontrolom tzv. HVO-a nakon ili pred same izbore 2018. godine. Taj plan je i javno iznio jedan od Čovićevih trbuhozboraca. GS još jednom poziva MUP FBiH i SIPA-u da ove prijetnje shvati najozbiljnije i pozove na saslušanje autore tih izjava i poziva.

Na koncu, GS još jednom traži od Tužiteljstva BiH da pred javnost ove zemlje iznese razloge iz kojih nije pokrenulo kazneni postupak protiv Dragana Čovića za kriminal koji je prema izjavama Kemala Čauševića počinio u slučaju kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Čović nije svakodnevni građanin i javnost ima pravo da zna da li je i ovaj put SDA kao i u ranijem navratu učinila da nestanu ključni dokazi njegovog kriminala, navodi se u priopćenju GS-a.

(www.jabuka.tv)
10 komentara

  • Bajrović Reuf je jedan mali isprdak,koji skuplja pojene svojim nebulozama i prostačkim izjavama.U bivšoj Vladi SDP-je ,Lagumđžinoj vladi Bajrovići Jere Lijan su bili najbolji saradnici… Mali islamista,koji najviše šteti svome bošnjačkom narodu a hrvatima otvara oči i upozorava ih na scenari koji ih čeka nebuduli pametni,složni i odlućni…Mlađeg ekstrema i zlobnijeg trenutno nema u BiH-ni.Kažu otac mu doktor,zar doktor ovaku ,,budaletinu,,i primitivca može napraviti…Jadni njegovi roditelji sa ovakvim sinom…Mali bosanski nepristojni ,,šešelj,,…Samo što je pravi Šešelj za ovoga obrazovan i načitan…

  • Za malog ekstremnog islamistu su neredi ako hrvatima on i onakvi kao on ne mogu birati člana presjedništva i delegate u domu naroda.Pa Mujo postane hrvat u živinicama i prestavlja hrvate ..Mali Sanđžaklija je sve bliži politici Sefera Halilovića i razmišljanju o hrvatima u BiH-ni i RH-oj.Ovaj je to pokazao u ratu ovaj nastavlja u miru. Nedaj Bože njihove vladavine i ,,zuluma,,harača da nam oni određivali što smijemo,što ne smijemo…Bajrović nikada ništanije izgovorio pozitivno ili pristojno za hrvate u BiH-ni i RH-oj,o živim i mrtvim,bali i vrijeđa ih i valja gluposti.Lojavi balavac,nepristojni…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.