Građani Goražda formiranjem živog zida rekli “NE” betonskom zidu na obali Drine

Oko stotinu građana Goražda danas se spontano okupilo na obali Drine gdje su najprije u naselju Luka, a potom protestnom šetnjom uzvodno prema centru grada, simboličnim formiranjem “živog zida” jasno poručili “NE” gradnji betonskog zida na obali Drine.

Nezadovoljni načinom realizacije projekta izgradnje obalautvrda na Drini, poručili su da neće odustati od zahtjeva za uklanjanje betonskog bedema na obali ispod naselja Luka, te da neće dozvoliti ovakvu gradnju u centru grada gdje je također planirana izgradnja obalautvrde.

Najavili su i masovnije prosvjede uz nastavak borbe do ostvarenja cilja te izgradnje obalautvrde na način koji će, ističu, biti prihvatljiv za sve.

Građani su nezadovoljni i odnosom gradskih vlasti kao i ishodom i zaključcima izvanredne sjednice Gradskog vijeća, čija je većina, kako su istakli, ignorirala njihove argumente o obustavi gradnje betonskog zida

Pored svih naših usmenih i pismenih zahtjeva sporni zid ispod našeg naselja, naočigled svih, nastavlja se graditi i nitko od nadležnih državnih institucija ne želi zaustaviti ovu bespravnu gradnju, niti se zauzima za uklanjanje objekta koji čini diskriminaciju nad jednim dijelom građana Goražda i predstavlja graditeljsko ruglo u narušenoj arhitekturi grada na Drini, kazao je predstavnik građana Luke Mirsad Kadrić.

Još jednom je izraženo nezadovoljstvo što nitko od nadležnih za spornu gradnju, nema odgovore na pitanja koja su i danas ponovljena, a samo neka od njih su – kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana i sl ?!

Dodatno ogorčenje građana izazvali su i stavovi izneseni na sjednici Gradskog vijeća gdje su projektanti istakli da realizacijom ovog projekta ne mogu garantirati za potpunu sigurnost od eventualnih budućih poplava, što nameće dodatna pitanja o opravdanosti ovih aktivnosti – istaknuto je danas.

Projekt izgradnje obalautvrda u Goraždu vrijedan 10,5 milijuna KM financira se kreditnim sredstvima Svjetske banke. Radovi koji se izvode nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici izazvali su niz, uglavnom negativnih reakcija građana najprije kada je uništeno gradsko izletište na lokalitetu Pod orasima, a pojedini građani zbog uzurpacije privatnog zemljišta najavili su i tužbe. Najveći revolt građana izazvala je izgradnja parapetnog zida na desnoj obali u naselju Luka, visine oko dva metra, kojim je u potpunosti onemogućen pogled na rijeku Drinu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.