Građani BiH prošle godine iz inozemstva naručili robe u vrijednosti od 3,8 milijuna KM

Tijekom 2022. UNO BiH ocarinila je 3.140 pošiljki koje su građani BiH naručili putem interneta, a koje su putem pošte pristigle u BiH i na to su potrošili 3,8 milijuna KM.

Riječ je o pošiljkama čija je pojedinačna vrijednost iznosila više od 300 maraka, što je ujedno i granica nakon koje se za svaku takvu pošiljku moraju platiti uvozne namete, a to su carina i PDV. Stvarni broj pošiljka koje su građani BiH naručili putem interneta, a koje su putem pošte pristigle u BiH puno je veći.

Međutim sve pošiljke čija je vrijednost manja od 300 KM oslobođene su plaćanja uvoznih nameta. Zato građani BiH uglavnom gledaju da vrijednost pošiljki koje naručuju putem interneta iz inozemstva budu manje od 300 KM, kako ne bi morali platiti uvozne namete, što je regulirano Odlukom o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih nameta, objašnjavaju iz UNO BiH za Faktor.

Ukupna vrijednost plaćenih uvoznih nameta tijekom 2022. na pošiljke koje su ocarinjenje u tri carinska referata pri poštama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru iznosi 846.400 KM.

Uspoređujući vrijednost robe koja je uvozno ocarinjenja u tri poštanska referata u 2022. u odnosu na 2021. možemo zaključiti da je došlo do blagog povećanja vrijednosti robe koja se kupuje iz inozemstva putem interneta jer je ukupna vrijednost u 2022. godini iznosila 3,8 milijuna KM, dok je u 2021. ukupna vrijednost iznosila 3,1 milijuna KM, podaci su UNO.

Građani putem interneta iz inozemstva najviše kupuju odjeću, obuću, kozmetiku i razne potrepštine za kućanstvo.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.