Građani BiH prijavljivali najčešće zapošljavanje preko “veze”

Korupcija je još uvijek jedan od problema s kojim se BiH nije uspjela izboriti. Prema istraživanju Transparency Internationala, u prošloj godini je zabilježeno povećanje broja prijava za kaznena djela korupcije (3.038 ) u odnosu na 2013. (2.363), ali još uvijek nije dosegnut rezultat iz 2012. (3.174).

Zabilježen je porast istraga sa 747 u 2013. na 979 u 2014. , ali iz TI BiH smatraju kako ovakav porast nije dovoljan za adekvatnu borbu protiv korupcije.

TI BiH je u sklopu Centra za pružanje pravne pomoći osnovanog 2003. pokrenuo besplatne telefonske linije za prijave slučajeva korupcije, gdje građani mogu prijaviti svoja saznanja o koruptivnim djelatnostima, a da pri tom ne moraju ostavljati svoje osobne podatke. Kako piše Buka, zapošljavanja po stranačkoj ili rodbinskoj liniji, kupovanje ocjena na fakultetima, pritužbe na rad državnih institucija na svim razinama, kao i razne druge nezakonitosti bile su razlog što su građani u tijeku ove godine 711 puta pozvali broj 0800 55555.

– Zasigurno najveći broj prijavljenih slučajeva kao i prethodnih godina odnosi se na sektor državne uprave. U ovu oblast spadaju pritužbe na sve institucije u BiH na svim razinama vlasti, državnoj, entitetskoj, lokalnoj, kao i prijave koje se odnose na javna poduzeća i javne ustanove. Najveći broj prijava se odnosi na neregularnosti u procesu zapošljavanja, odnosno na “namještene” natječaje za prijem državnih službenika na svim razinama vlasti, ali i prijem zaposlenika u javna poduzeća i javne ustanove”, pojasnila je za Buku Ena Kljajić Grgić, koordinatiorica Centra za pružanje pravne pomoći TI BiH.

Na osnovi pristiglih prijava, TI BiH je u nekim slučajevima davao pravne savjete strankama, dok se u nekim predmetima obraćao institucijama. U tijeku ove godine, TI BiH je imao 357 postupanja prema institucijama, dok su strankama dana 133 pravna savjeta. S obzirom na to da se TI BiH duži niz godina bavi i promocijom Zakona o slobodi pristupa informacijama na svim razinama vlasti u BiH, značajan broj pristiglih prijava građana odnosi se upravo na neprimjenjivanje ovog zakona od raznih tijela i institucija u našoj zemlji. TI BiH je u tijeku ove godine zbog kršenja ovog zakona podnio 12 tužbi protiv raznih institucija.

“U prvoj polovici ove godine, u korist Centra za pružanje pravne pomoći doneseno je 18 presuda u upravnim sporovima koje je Centar pokretao tijekom protekle dvije godine, od kojih je u 16 sporova tužbeni zahtjev Centra usvojen, dok u dvije presude tužbeni zahtjev nije usvojen, međutim, u tijeku su postupci po zahtjevima za izvanrednim preispitivanjem sudske odluke”, ističe Kljajić Grgić, dodavši kako su sporovi pokretani zbog pogrešne primjene zakona.

(Buka)

10 komentara

  • Šta očekivati u sredini gdje su svi veliki Hrvatine i katolici, gdje su spremni kamenovati sve drugačije bilo da je Srbin, crnac, peder, kako god. Gdje su najveći moralisti a najveći nemoral (guranje preko veze, varanje bračnih partnera itd.), gdje popovi kolo vode i petljaju se u sve, gdje osuđuju sve koji drugačije razmišljaju a ne vide svoju ograničenost…

  • Treba staviti javni cjenik svih vrsta zapošljavanja počev u crkvi preko općine grada škole institucija ali prije svih škole i ovih javnih firmi što služe svima ko neka vrsta bankomata bilo koje stranke partije bilo koga.znači stavite cjenik javni pa ćemo imati o čemu razgovarati i piskarati…..sve mi se činu da nama ne pomogao ni most ni auto cesta kao politička opcija pa čak ni da se zove kako god da se zove jercza sve postoji veza ali nema javnoga vjernika….pod javnim se misli na pravo činjenično stanje a ne rekla kazala dala dao dokaz svega….zbogom

Komentiraj: