Građani BiH otplaćuju devet, a skoro 12 miljardi maraka dostavili u depozitima

Dosadašnja kretanja ukupnih kredita i depozita djeluju dosta obećavajuće, konstatiraju iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u dokumentu “Program ekonomskih reformi“ za razdoblje 2019.–2021. godina.

Kako navode, ukupna suma plasiranih kredita u prvih devet mjeseci 2018. godine je dostigla 19,33 milijarde KM, uz godišnju stopu rasta od 6,7 posto. Gledajući kretanje kredita prema sektorima, krediti stanovništvu su rasli 7,4 % i iznosili su 9,1 milijardu maraka, dok su krediti nefinansijskim poduzećima na kraju devetog mjeseca iznosili 8,95 milijardi KM, uz rast od 5,2 posto, prenosi Avaz.

Također, i ukupni depoziti su rasli, tako da su u devetom mjesecu 2018. godine iznosili su 21,34 milijarde KM, uz stopu rasta od 11,6 posto. Depoziti stanovništvu su dostigli 11,83 milijarde KM (rast od 7,3 posto), dok su depoziti nefinansijskih preduzeća iznosili 5,15 milijardi maraka (rast od 16,4 posto).

Konstantan rast ukupnih kredita i depozita uz umjerene stope gospodarskog rasta i rasta stope zaposlenosti predstavljaju realnu pretpostavku za kreditnu ekspanziju u idućem razdoblju, navode analitičari DEP-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.