Građani BiH kredite za ljetovanje otplaćuju cijele godine

Iako je veći broj građana u BiH koji žive s malim plaćama, nego onih imućnijih, poznato je kako bh. građani i u takvim uvjetima uspijevaju sebi priuštiti skromne godišnje odmore. Uz kredite koji su postali nužno zlo, mnogi i ljetovanja jeftinija od 1.000 KM otplaćuju godinu dana na rate, piše Klix.ba.

Kako se bh. građani sve češće odlučuju za uzimanje kredita kako bi otišli na godišnji odmor, potvrdili su iz agencije Relax Tours koja klijentima nudi plaćanje putovanja karticom ili sindikalnim ugovorom, a sa stalnim putnicima imaju interne ugovore.

“Tijekom ljeta su najviše izraženi zahtjevi za plaćanje na rate. Oni koji idu na ljetovanja koja iznose od 700 KM do 3.000 KM najviše se odlučuju plaćati na rate od tri do 12 mjeseci. S druge strane, oni koji putuju najesen i zimu obično su imućniji građani i plaćaju gotovinom”, rekli su iz Relax Toursa te dodali kako su ove godine najveći hit Turska i Albanija, dok Hrvatska postaje relativno nepopularna među građanima BiH zbog visokih cijena.

Dobrostojeći građani iz BiH najčešće gotovinom plaćaju nekoliko tisuća maraka za luksuzna putovanja, doznaje se iz agencija Sol Azur i Buena Vista. To su uglavnom bračna ili unaprijed dugo planirana putovanja.

“Rijetki su slučajevi da netko na kredit uzima aranžmane od tri do pet tisuća KM. Građani rade i štede kako bi priuštili takva putovanja svojim obiteljima. Tko planira takva putovanja, on ih i plati. S druge strane, oni koji uzimaju aranžmane od 600-700 KM u Hrvatskoj, obično provuku karticu i plaćaju na rate”, kažu iz agencije Sol Azur i Buena Vista.

Neke banke u svojoj ponudi imaju turističke kredite čija je jedina namjena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće uzeti klasičan potrošački kredit. U slučaju kredita s manjim iznosom i kraćim rokom otplate, građani se odlučuju za nenamjenske novčane kredite zbog brže procedure.

“Iako nemamo podatak u kojoj mjeri građani financiraju odlazak na godišnji odmor iz sredstava kredita, možemo reći kako je u ljetnom razdoblju povećan broj zahtjeva za nenamjenske kredite”, kažu iz Raiffeisen banke.

Iz Unicredit banke doznaje se kako se gotovo 50 posto plaćanja njihovim karticama vrši u svrhu putovanja ili kupovine usluga urističkih agencija i stranica za grupnu kupovinu.

“Korištenjem usluga i proizvoda naši klijenti ostvaruju pogodnosti za potrebe svojih godišnjih odmora, a ujedno imaju mogućnost sigurne kupovine putem interneta. Korisnici Mastercard kartica ovog ljeta ostvaruju odlične pogodnosti u Hrvatskoj za hotelski smještaj ili zabavne sadržaje, festivale i kulturne manifestacije te usluge zrakoplovnog ili trajektnog prometa”, kazali su iz Unicredit banke.

I ovoga ljeta tisuće građana iz BiH posegnut će ili već jesu za kreditima kako bi nakratko pobjegli od surove svakodnevnice i teške ekonomsko-socijalne situacije u državi. Većina će vjerojatno cijelu godinu vraćati dugove kako bi proveli nekoliko dana odmora…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.