Građani BiH imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u 16 EU zemalja

Bliži se sezona godišnjih odmora, kada građani kreću na put u druge zemlje. Većina ih još uvijek ne koristi osiguranje koje pokriva troškove hitne liječničke intervencije, tako da se nerijetko događa da odmor postane prilično skupa avantura zbog iznenadne ozljede ili obične prehlade.

Suada Kovačević, šef Službe za ino-službe i liječenje u inozemstvu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH kaže da je BiH zaključila niz međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju gdje je regulirano i pravo na zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u inozemstvu. Tako je našim građanima omogućeno da s određenom potvrdom koriste neophodnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u drugoj državi ugovornici, prenosi Mreža za izgradnju mira.

“Ono što osiguranici prije odlaska na odmor moraju učiniti jeste u podružnicama Fonda, odnosno Zavoda za zdravstveno osiguranje, podignuti obrazac na temelju kojeg ostvaruju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu zemljama potpisnicama ugovora. S tim obrascem odnosno potvrdom naši građani se trebaju javiti tamošnjem nositelju zdravstvenog osiguranja koji će im potom izdati dokument koji pokriva troškove svih hitnih i neophodnih liječničkih intervencija”, pojašnjava Kovačević.

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Nizozemskom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

Sporazumi su potpisani i s Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za te zemlje se ne izdaju ino-obrasci, jer su drugačije regulirani i bitno je da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć u tim zemljama, kod sebe imaju putovnicu BiH.

Pravilnikom Fonda je propisano da se pravo na zdravstvenu zaštitu u ovim zemljama ostvaruje na osnovu odgovarajućeg ino obrasca kojeg izdaje Fond, piše Buka.ba

Ako se osiguranik nađe u nekoj od zemalja s kojima BiH ima sporazum o socijalnom osiguranju i zatreba mu hitna medicinska pomoć, a nije izvadio ino-obrazac, zdravstvena ustanova koja je zbrinula osiguranika je dužna da obavijesti zdravstveno osiguranje te zemlje o prijemu našeg osiguranika na liječenje. Nakon toga, zdravstveno osiguranje zemlje u kojoj je osiguranik zbrinut kontaktira FZO RS ili Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH sa zahtjevom za naknadno izdavanje obrasca. Zahtjev razmatraju stručne službe Fonda u RS, odnosno Zavoda U FBiH, i o odluci odmah obavještavaju nadležno zdravstveno osiguranje zemlje u kojoj osiguranik privremeno boravi. Ako se zahtjev odobri, troškove će snositi Fond.

Pored besplatne zdravstvene zaštite, o trošku entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja i ponuda osiguravajućih kuća je više nego zadovoljavajuća kada je u pitanju putno zdravstveno osiguranje.

U Udruženju osiguravajućih društava Republike Srpske kažu da pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranoga paketa osiguravajuće kuće, ali da se naši građani najčešće odlučuju za tzv. police varijante dva u koju su uključene sve zemlje izuzev Japana, Amerike i Kanade.

Što se tiče iznosa koji se plaća za ovu vrstu police, ona se za pojedinca najčešće kreće oko jedne konvertibilne marke po danu, s tim što se ograničava na maksimalno 90 dana u tijeku godine.

Osiguranje pokriva ambulantno liječenje, nabavku neophodnih lijekova i medicinskog materijala, prijevoz do najbliže zdravstvene ustanove, bolničko liječenje, prijevoz u zemlju, stomatološke intervencije, kao i druge troškove vezane za iznenadnu bolest ili povredu.

Standardna polica odnosi se na osiguranu sumu od 30.000 eura što znači da će osiguravač isplatiti troškove liječenja do tog iznosa za smještaj i boravak u bolničkim ustanovama te eventualni prijevoz osiguranika u BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Zasto se osiguranicima nikad ne kaze u njihovim zupanijama i opcinama ?
    Za markice isto pise da imaju skupine koje ne moraju ovjeru platit ,stvarnost drugacija .
    Poznam obitelj imaju dijete 100/100 invaliditet roditelji nezaposleni moraju za sve markice platit 20 km
    Hvala vama da ljude upoznate o pravima i da mogu koristit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.