Građani BiH dnevno potroše 3,2 milijuna KM za cigarete

U BiH je prošle godine prodano 413 miliona paketa cigareta, što znači da je svaki dan potrošeno 1.130.000 kutija, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Ako ukupnu vrijednost prodanih cigareta za prošlu godinu, koja je iznosila milijardu i 164 milijuna KM, podijelimo sa brojem dana u godini, dođemo do podatka da smo svaki dan na cigarete trošili vrtoglavih 3,2 milijuna maraka.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, potvrdio je da je tijekom prošle godine na tržištu BiH prodano 413 milijuna paketa cigareta.

“Ako se taj broj pomnoži sa prosječnom cijenom kutije cigareta u BiH za prošlu godinu, koja je iznosila 2,8 KM, onda se dođe do ukupne vrijednosti tržišta cigareta u BiH za prošlu godinu u iznosu od jedne milijarde i 164 milijuna KM”, precizirao je Kovačević.

On je naveo da je prošle godine najjeftinija kutija cigareta koštala 2,20, a najskuplja četiri marke, dok su najprodavanije cigarete bile one čija je cijena iznosila 2,50 KM.

“Tijekom 2012. godine UNO je ukupno izdala nešto više od 415 milijuna komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete, dok su 2011. izdana 473 milijuna, godinu prije 512 milijuna, a 2009. godine čak 534 milijuna akciznih markica”, kazao je Kovačević.

On je precizirao da se i posljednjih godina povećavaju prihodi po osnovu akzica na cigarete pa je na primjer 2009. godine po ovom osnovu ubrano 449,4 milijuna KM, a prošle godine 758,4 milijuna KM.

Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS, kazao je da je frapantan podatak da je milijarda i 164 milijuna maraka doslovce izgorjelo.

“Kad čujem taj podatak, stvarno mi dođe razboljeti se, ništa drugo. Mnogi ne mogu ni zamisliti koji su to novci i što se sve njima može uraditi, a da to ne bude potrošnja na cigarete”, istaknuo je Marković.

On je naveo da nema ništa protiv pušača, ali problem je što se ogroman novac iz zdravstvenog osiguranja troše upravo na liječenje pušača.

“Pored štetnosti po zdravlje, koje su svi svjesni, mi sve te cigarete uvozimo, znači stranci su opet na dobitku jer mi nemamo duhansku industriju. Kako god okrenemo, mi smo na gubitku”, kazao je Marković.

On je istaknuo da je dodatni problem crno tržište cigaretama, kojem doprinosi i povećanje akciza na cigarete.

U “Philip Morrisa BH” Sarajevo su kazali da kada se donose odluke o razini akciznog opterećenja, jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir je potencijalni utjecaj povećanja istih na razvoj ilegalne trgovine.

“Naime, evidentno je da je ilegalna trgovina posljedica više faktora, a posebno visokih i naglih akciznih opterećenja. Štoviše, akciza predstavlja ključni faktor utjecaja na razvoj ilegalnog tržišta”, smatraju u ovoj kompaniji. (Nezavisne.com)

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.