Građani BiH će od Nove godine putovati u Kinu bez viza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da od 1.siječnja naredne godine građani BiH putuju u Kinu bez viza. Crandak je za Fenu pojasnio da je Prijedlog sporazuma o međusobnom ukidanju viza, usvojen jučer na sjednici Vijeća ministara BiH, rezultat razgovora, koji s kineskim predstavnicima traju već duže razdoblje.

Ostalo je još da ovaj sporazum potvrdi Predsjedništvo BiH, a Crnadak očekuje da bude potpisan tiekom njegovom susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, 27. studenoga, u Budimpešti, na velikom summitu “1+16” Kine i jugoristočne Europe. Nakon toga uslijedit će verifikacija ovog dokumneta u Parlamentranoj skupštini BiH.

Šef bh. diplomacije je naglasio da je Kina najmnogoljudnija zemlja, te jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

“Mislim da će mogućnost da se u Kinu putuje bez viza značajno pomoći da se brže razvijaju međusobni odnosi te da, između ostalog, mnogo više naših proizvoda nađe prostor na kineskom tržištu i da će ovaj sporazum imati i druge brojne dobre efekte za sve u BiH”, rekao je Crnadak.

Sporazumom se olakšavaju putovanja državljanima dvije zemlje koji imaju važeće putovnice te doprinosi razvoju ekonomije, kulture i turizma.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.