Grad Vukovar prvi podržao izgradnju Doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

Zaklada fra Mladen Hrkać i Grad Vukovar potpisali su Sporazum o suradnji kojim je Vukovar postao prvi podupiratelj Zaklade fra Mladen Hrkać i Projekta Dom fra Mladen Hrkać za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji.

Na godišnjicu osnutka Zaklade u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Penava te Ivan Soldo kao upravitelj Zaklade.

Potpisivanju Sporazuma prethodila je sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je gospodin Soldo predstavio projekt Doma, a svih 23 vijećnika se jednoglasno složilo kako je riječ o hvalevrijednom projektu i podržalo suradnju.

Grad Vukovar je ovim plemenitim činom postao prva jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je javno i službeno izrazila podršku i financijski podržala Projekt izgradnje Doma fra Mladen Hrkać sa 150 tisuća kuna za 2019. godinu. Dom će pružati smještaj za 220 korisnika te tako poboljšati i unaprijediti njihovo liječenje i povratak vlastitim domovima sa što manje financijskih i psihosocijalnih posljedica za sve članove obitelji. 

“Dom fra Mladen Hrkać” će u sklopu 6000 kvadratnih metara sadržavati 55 smještajnih jedinica različitih karaktera; od izolacijskih smještajnih jedinica za osobe koje su transplantirale neki od organa i teške onkološke bolesnike do smještajnih jedinica s većim brojem ležajeva za boravak obitelji s više djece od kojih je jedno oboljelo. Uz to, korisnici Doma će na raspolaganju imati i brojne popratne sadržaje, kao što su prostori za psihosocijalnu podršku, volonterske aktivnosti, njegu i razne terapije. Brojne su institucije i pojedinci Dom fra Mladen Hrkać ocijenili projektom od nacionalnog interesa koji postavlja nove standarde u pružanju socijalnih usluga i terapija na razini cijele Europe i šire.

Gradu Vukovaru je ukazana velika čast i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost koju spremno nosimo već dugi niz godina, u potpunosti svjesni da je Grad Vukovar grad simbol koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju moderne hrvatske države i od 1991. godine izvršava veliku i trajnu obvezu skrbiti o interesima hrvatskog naroda i graditi bolje društvo. Bez dvojbe smo odlučili prvi potpisati Sporazum i tako odaslati poruku ostalim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj i šire da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt. Uvjeravam vas da ovakvu razinu skrbi  i standarda koju ovaj Projekt predviđa i omogućuje nećete naći ni u Francuskoj, ni Švicarskoj ni u Americi, ni u drugim društvima za kojima često čeznutljivo gledamo. Pozivam sve svoje kolege i druge jedinice da se priključe jer s ovakvim projektima, ljudima i idejama ćemo svi zajedno ispisati najljepše priče, rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. 

Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Penava te Ivan Soldo kao upravitelj Zaklade

Krajem 2016. godine Udruga je ostvarila pravo građenja “Doma fra Mladen Hrkać” na zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu. Do sada je proveden Javni arhitektonski natječaj te odabrano idejno rješenje Doma. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju objekta.

Hvala gradonačelniku grada Vukovara i gradskim vijećnicima koji su jednoglasno prihvatili Sporazum o suradnji i postali prva jedinica koja je prepoznala važnost Doma fra Mladen Hrkać. Time je poslana jasna i važna poruka kojom je Vukovar pokazao kako je spreman u svakom trenutku pomoći ljudima u potrebi jer i sam najbolje zna što znači primiti pomoć od drugih. Vjerujemo da će primjer Grada Vukovara slijediti i brojni drugi te da će potpisivanje Sporazuma s drugim jedinicama ići svojom dinamikom. Samo u prvih 6 mjeseci smo pomogli više od 1000 osoba, a to najbolje govori koliko je velika potreba za podrškom i pomoći koju pružamo i koju planiramo unaprijediti gradnjom Doma fra Mladen Hrkać. Nadamo se i vjerujemo će ovaj Projekt pokazati jedinstvo i zajedništvo koje nam je potrebno i da će građani još jednom pokazati da su uvijek spremni pomoći kad je u pitanju opće dobro, istaknuo je upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać i predsjednik humanitarne udruge Fra Mladen Hrkać” Ivan Soldo prilikom potpisivanja Sporazuma.

Predsjednica Republike Hrvatske, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Zagreba pokrovitelji su Projekta “Dom fra Mladen Hrkać“, dok je Vlada Republike Hrvatske pokroviteljstvom podržala brojne aktivnosti s ciljem realizacije Projekta Dom fra Mladen Hrkać.

Izgradnja Doma koji će pomoći oboljelima i njihovim obiteljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine  bit će financirana sredstvima Zaklade fra Mladen Hrkać. Projekt će se, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, financirati i preko donacija, humanitarnih akcija diljem svijeta i prijave na natječaje EU fondova i drugih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posljednjih godinu dana predstavnici Zaklade fra Mladen Hrkać intenzivno rade na upoznavanju jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i šire s projektom i značenjem koji ima za njihove građane kako bi uključili što više članova podupiratelja.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji s Gradom Vukovarom, slijede potpisi s ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj, dok će prvo potpisivanje Sporazuma o suradnji u Bosni i Hercegovini biti upriličeno u rujnu s Općinom Ravno. 

“Dom fra Mladen Hrkać” će u sklopu 6000 kvadratnih metara sadržavati 55 smještajnih jedinica različitih karaktera

O zakladi

Zaklada fra Mladen Hrkać je osnovana 10. srpnja 2017. godine s temeljnom svrhom pomaganja osobama koje dolaze na liječenje u Zagreb i članovima njihovih obitelji bez obzira na socijalni status, vrstu bolesti, dob, spol, vjeroispovijest i nacionalnost kroz poboljšanje uvjeta smještaja i prehrane, kroz gradnju Doma fra Mladen Hrkać. Jedini osnivač Zaklade fra Mladen Hrkać tj. zakladnik je humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”, osnovana 16. lipnja 2012. godine, je u sedam godina svog djelovanja pružila pomoć za preko 7000 oboljelih osoba i članova njihovih obitelji s područja svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bez obzira na socijalni status, vrstu bolesti, dob, spol, vjeroispovijest i nacionalnost.

Pomoć se sastoji u osiguravanju smještaja u uređenim i prilagođenim smještajnim kapacitetima, prehrane, prijevoza, pomoći pri rješavanju administracije kao i organizaciji nastavka školovanja za djecu školske dobi. Sva pomoć koju Udruga pruža je u potpunosti besplatna. Udruga trenutno djeluje u šest stambenih jedinica u dugoročnom najmu, nadomak najvažnijih zdravstvenih ustanova na različitim lokacijama u Zagrebu. Sva pomoć koju Udruga pruža korisnicima je potpuno besplatna.

Za svoj rad Udruga je 2016. godine osvojila nagradu “Europski građanin”, nagradu Europskog parlament za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.