Grad Široki Brijeg će stipendirati 33 studenta te će izdvojiti 80.000 KM za sport

Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića u srijedu je održana druga sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg. Na sjednici su bili nazočna 24 vijećnika, koji su jednoglasno usvojili zapisnik s konstituirajuće sjednice.

Usvojen je prijedlog Odluke o izmjenama Proračuna Grada Širokog Brijega za 2016. godinu u iznosu od 11.723.700,00 KM. Prijedlog je obrazložio pomoćnik gradonačelnika za financije Mate Zadro. Razlozi za predlaganje druge izmjene i dopune proračuna za 2016. godinu su povećanje prihoda u prvom redu. Prihodi su porasli za 5,32% u odnosu na prvu izmjenu.

Prvenstveno se odnose na povećanu razinu naplate prihoda od poreza, kao i poreza na dohodak. Što se tiče rashodovne strane, povećanim prihodima lakše će se plaćati izdaci koji su nastali investicijama u ranijem razdoblju. Također, proračunske se pričuve u iznosu od 80.000,00 KM usmjeravaju na povećanje plana za sport i sportsku kulturu.

Jednoglasno je usvojen zaključak o nacrtu proračuna Grada Širokog Brijega za 2017. godinu. Prema nacrtu proračun iznosi 9.977.300,00 KM. Prihvaćanjem zaključka o nacrta proračuna isti se stavlja na javnu raspravu koja će trajati od 8. prosinca 2016. do 15. prosinca 2016. godine. Nacrt će biti objavljen na službenoj web stranici Grada. Svi zainteresirani građani, predstavnici javnih poduzeća, ustanova, mjesnih zajednica, NVO, političkih stranaka mogu podnijeti svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe.

Nacrt odluke o grobljima obrazložio je Boro Zovko, pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Prema nacrtu definirana su sva pitanja vezana za status groblja, definiraju se mjerila i način ustupanja grobnih mjesta, izgradnja i izvođenje radova u grobljima, njihovo održavanje, naknada i nadzor nad primjenom odluke i kaznene odredbe. Zaključak je jednoglasno usvojen, a njegovim usvajanjem nacrt se upućuje na javnu raspravu koja će trajati od 8. prosinca 2016. do 9. siječnja 2017. godine i bit će objavljen na službenoj web stranici Grada.

Svi zainteresirani građani, predstavnici javnih poduzeća, ustanova, mjesnih zajednica, NVO, političkih stranaka mogu podnijeti svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša neposredno ili putem e-maila: [email protected]

Jednoglasno je usvojena odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija studentima deficitarnih zanimanja u akademskoj 2016./2017. godini. Odluku je obrazložio Dalibor Markić, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti.

Osim starih stipendista koji su nastavili redovno školovanje, Grad Široki Brijeg dodjeljuje 33 stipendije u akademskoj 2016./2017. godini i to za sljedeća deficitarna zanimanja: po tri stipendije za studije Fizike, Medicine, Matematike, po dvije za studije Logopedije, Geodezije, Veterinarstva, Defektologije, Glazbe i gitare, Arhitekture, Šumarstva, Građevinarstva, Kemijske tehnologije, Prehrambene tehnologije i Elektrotehnike, a po jedna stipendija za studije Kemije i Biologije.

Natječaj za dodjelu stipendija bit će objavljen na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba) i oglasnoj ploči Grada Širokog Brijega.

Imenovani su članovi Povjerenstva za rješavanje po žalbama, i to u sastavu: Irenka Zovko, Alenka Kvesić i Radojka Pušić.

Prijedlog Rješenja o konačnom imenovanju članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića ”Trnoružica” Široki Brijeg usvojen je jednoglasno. Imenovani su: Marko Ćavar, Ivan Crnjac, Zdenka Ljubić, Jadranka Bleko i Ljilja Jelić.

Izabrana su stalna radna tijela Gradskog vijeća:

• Odbor za statut, poslovnik i propise (Stjepan Marić, Mario Prskalo, Kristijan Crnjac, Dalibor Markić i Ana Marija Alillović);
• Odbor za društvene djelatnosti (Marinko Jelić, Vlado Ćorić, Franjo Marušić, Antonija Banožić i Marko Martinović);
• Odbor za gospodarstvo, financije i proračun (Josip Kožul, Marija Brekalo, Dijana Sesar, Marko Slišković i Slavko Mandić);
• Etička komisija (Mate Soldo, Eduard Kraljević, Goran Lasić, Nikica Karačić i Dragan Rezić);
• Povjerenstvo za ravnopravnost spolova (Marija Lovrić, Mario Bubalo, Eva Suton, Josip Vidović, Dražan Buhač, Ante Ćužić, Sanijela Matković i Marija Kvesić);
• Odbor za dodjelu javnih priznanja (Vinko Topić, Miro Kraljević, Predrag Kožul, Zdenko Ćosić i Vilson Crnjac).

(www.jabuka.tv)
7 komentara

  • Opet ista priča. Građevinarstvo, Prehrambena tehnologija, Kemija i Biologija nisu deficitarna zanimanja. Možda i još neka od navedenih. Nemojte ljudima prodavati glupe priče. Zna se da su te stipendije već rezervirane za nečiju djecu. Zašto već godinama nema stipendija za informatiku/računarstvo, a realno bi ih trebalo biti najviše? U svakoj državi Europe inf/rač. je deficitarno zanimanje, i procjena je da će do 2020. nedostajati nekoliko stotina tisuća informatičara u EU, da ne govorimo o čitavom svijetu. Samo jedna firma u Mostaru će u 2016. zaposliti 100 ljudi (većinom informatičara, ne spominjem ime jer ne želim reklamirati nikoga), a najava je još toliko sljedeće godine. Kad će se uvesti red u dodjelu tih stipendija?

  • Kao što sam već pisao, otiđite do zavoda za zapošljavanje pa ćete vidjeti koja su deficitarna zanimanja (građevinara, agronoma, matematičara… koliko hoćeš, al eto nek se priča po gradu da fali takvih zanimanja 😀 ) O.o

  • Jedan od uvjeta bi trebao biti i da nisu studenti mostarskog “sveučilišta”, jer je većina diploma(ZNANJA) na razini “FABUSA”. ČAST IZUZECIMA.

  • ma kakvi IT stručnjaci iz dopisnih škola i fabusa,pravim stručnjacima tehničkoh fakultetaiz zg It tehnologija mačji kašalj imaju sve u malom prstu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.