Grad Ljubuški vratio u vlasništvo Duhansku stanicu nakon tri desetljeća

Vijećnici Gradskog vijeća Ljubuški jednoglasno su usvojili Zaključak o davanju suglasnosti Gradonačelniku za sklapanje Ugovora o prijenosu stečenih prava na nekretninama čime je učinjen još jedan korak ka povratu nekretnina u središtu grada Gradu Ljubuškom.

Radi se o nekretninama na 16 katastarskih parcela na prostoru nekadašnje Duhanske stanice koje su izuzete iz procesa privatizacije poduzeća Agroprom d.d. Ljubuški.

Gradonačelnik Vedran Markotić u obraćanju vijećnicima kazao je kako je vraćanje prostora Duhanske stanice Gradu Ljubuškom jedna od najbitnijih odluka u posljednje vrijeme te da se na samom procesu dosta dugo radilo.

Konačno se, nakon 30 godina, neprivatizirani prostor Duhanske stanice vraća u vlasništvo Grada Ljubuškog. Potpisom ugovora Grad Ljubuški dolazi u posjed gotovo 20.000 m2 prostora i negdje oko 7.000 m2 magazina 7, stambenog prostora, podruma i pet etaža. Jedna od njih ostaje u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke za smještaj njezinih institucija, dok će ostale biti korištene sukladno potrebama, Prostornom planu i odlukama koje donese Grad Ljubuški, rekao je gradonačelnik Markotić.

Zapuštene zgrade Duhanske stanice u središtu grada odavno su zarasle u šiblje, urušene su i predstavljaju opasnost za prolaznike. U idućim godinama planirano je taj prostor urediti i prenamijeniti.

Bivša Duhanska stanica u Ljubuškom postat će impresivan kulturno-društveni prostor?

Otvara nam se mogućnost da uredimo prostor koji je u samom srcu grada, koji predugo stoji zapušten u vrlo lošem stanju i tu se se vodili razni ovršni postupci. Mi, kao Grad, nismo bili vlasnici toga prostora, međutim, danas se, usvajanjem Zaključka i u konačnici skorašnjim potpisivanjem ugovora taj prostor vraća nama, istaknuo je.

Podsjetimo, prošlog tjedna Skupština Županije Zapadnohercegovačke usvojila je odluku o davanju suglasnosti o prijenosu stečenih prava na nekretninama sa Županije Zapadnohercegovačke na Grad Ljubuški, čemu su prethodile inicijative Grada Ljubuškog na povratu imovine. Prve takve inicijative pokrenute su još prije gotovo dva desetljeća, u posljednje vrijeme su dodatne intezivirane te su izvršene potrebne radnje koje su omogućile povrat nekretnina, a 2021. pokrenuta je procedura izrade regulacijskog plana toga prostora.

Duhanska stanica daje se na raspolaganje Gradu Ljubuškom

Taj prostor bi trebao postati srce Ljubuškog sa velikim trgom, sa zelenim površinama, sa magazinom 7 u kojem može biti smješten značajan broj institucija, a koji se može otvoriti i za ostale potrebe. Ne sumnjam kako ćemo kroz nekoliko godina taj zapušteni prostor pretvoriti u najljepši dio Ljubuškog, naglasio je gradonačelnik Markotić i zahvalio bivšem ministru financija ŽZH te sadašnjem potpredsjedniku Vlade i ministru financija FBiH Toniju Kraljeviću na uloženom trudu da se prostor sačuva za javnu namjenu, kao i članovima Vlade Županije Zapadnohercegovačke, predsjedniku Vlade ŽZH Predragu Čoviću, ministrici financija Blagici Leko, ministru unutarnjih poslova Mladenu Bebeku, ministru gospodarstva Dariju Sesaru, predsjedniku Skupštine ŽZH Ivanu Jelčiću, županijskim zastupnicima i Srećku Mandiću, v.d. direktora gospodarskog društva Agroprom d. d. Ljubuški, navedeno je u priopćenju Grada Ljubuškog.

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Ljubuški)

2 komentara

  • Ovu baštinu koja je odhranila skoro sve naše potomke treba zaštiti i čuvati i urediti da se zna od čega i kako teško su naši preci preživljavali pod raznim čizmama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.