Grad Ljubuški povećao proračun, pogledajte za što će ići većina novca – Jabuka.tv

Grad Ljubuški povećao proračun, pogledajte za što će ići većina novca

Isplate stipendija i transfer za prijevoz učenika dvije su stavke iz rashoda proračuna Grada Ljubuškog na kojima je došlo do najvećih promjena u Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2020. godinu, a koja je usvojena u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća.

Naime, po drugi put ove godine Ljubuški je izmijenio proračun za tekuću godinu. Prvi put je to učinjeno u lipnju, jer je koronavirus donio recesiju i prouzročio pad prihoda, kako u Ljubuškom tako i u cijelom svijetu. Tada je proračun smanjen za 600.000 maraka.

No, od početka proglašenja prirodne nesreće uzrokovane koronavirusom gradsko čelništvo iznalazilo je načina da posljedice koronavirusa prođu što bezbolnije za Ljubuški i njegovo stanovništvo. Tako je primjerice, Ljubuški među prvima donio Odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije, priopćili su iz Grada Ljubuškog.

Ističu kako se gradske vlasti uspješno nose s izazovima današnjice, što potvrđuje i novo mijenjanje proračuna čime se on povećava za 436.000 maraka.

Većina tog iznosa usmjeriti će se u mlade i u obrazovanje, jer, kako v.d. gradonačelnika Vedran Markotić ističe, ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je ulaganje u budućnost.

A otkako je ljetos izabran za v.d. gradonačelnika Markotić na tome predano i radi – po prvi put svi učenici s područja Ljubuškog imaju besplatan prijevoz, po prvi put svim brucošima su osigurane novčane potpore, a njih će po prvi put dobiti i svi redovni studenti javnih sveučilišta, navodi se u priopćenju.

Kraljević: Na ljubuškoj ”plantaži” će ponovno niknuti vinogradi

Zbog toga su u izmijenjenom proračunu isplate stipendija povećane za 200.000 maraka, dok se transfer za prijevoz učenika povećava za 125.000 maraka.

Kada je riječ o drugim rashodovnim stavkama, izdvajanja za popravke i održavanje cesta povećani su za 100.000 maraka, za održavanje poljskih puteva izdvaja se dodatnih 50.000 maraka, a povećani su i transferi za sport za 20.000 maraka.

Uz ostalo, tu je i povećanje izdvajanja za vodonatapne sustave-kanale za 50.000 maraka, za kanalizaciju 60.000 maraka.

Izdvajanja za gore navedene stavke osigurat će se povećanjem prihoda proračuna.

Prihodi od poreza povećavaju se za 60.000 maraka, a kapitalni primici za 900.000 maraka. Neporezni prihodi smanjuju se za 164.000 maraka, a tekući transferi za 360.000 maraka, navode iz Grada Ljubuškog.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.