Grabar Kitarović u Mostaru: “Izmjene izbornog zakona sigurno će biti jedna od tema”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas stiže u Mostar gdje će se sastati s predsjednikom Srbije i predsjedništvom BiH.

Uoči summita iz Mostara se javila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrovićte najavila koje će biti teme mostarskog “mini sumita”?

“Ovaj trilateralni sastanak je uspjeh jer takvog sastanka nije bilo od onoga 2012. na Jahorini.Tomislav Nikolić nije bio prihvatljiv partner ni Predsjedništvu BiH ni tadašnjem hrvatskom predsjedniku. Uspjeh je i zato što između tročlanog BiH predsjedništva zbog mogućih izmjena izbornog zakona atmosfera nije najbolja te vlada evidentno nesuglasje.

Izmjene izbornog zakona koje bi se trebale dogoditi do svibnja sigurno će biti jedna od ključnih tema sastanka, tim više što su bošnjačke stranke, dominantno SDA, odbile sva tri prijedloga međunarodne zajednice o toj temi, uz tumačenje kako sva tri prijedloga pogoduju HDZ-u Bosne i Hercegovine, javlja dnevnik.hr.

Riječ je o tri različita modela koji imaju jedan zajednički naziv, a to je da se mora implementirati presuda Ustavnog suda po prizivu Bože Ljubića. Ta presuda jasno kaže da u Domu naroda hrvatski narod može predstavljati samo zastupnik Hrvata, a ne predstavnik nekog drugog konstitutivnog naroda.

Tu je za Bošnjake očito najveći prijepor. Ustavni sud je obvezao da se ta presuda mora implementirati u roku od šest mjeseci, a to traži i Europska unija te nedavna rezolucija Vijeća Europe o BiH. Bošnjačka strana inzistira na presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejtić-Finci. Stav međunarodne zajednice je pak da se s implementacijom može pričekati. Očito je da bošnjačka strana želi zadržati status quo i postojeći zakon.

Čović otkrio teme današnjeg trilateralnog sastanka u Mostaru

Ustavni sud Federacije BiH je s druge strane donio zanimljivu presudu.

Sud je odlučivao po prizivu kluba zastupnika SDA Livanjskog kantona. Skupština tog kantona je nedavno donijela deklaraciju u kojoj kaže da ne priznaje presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Herceg-Bosna te da ne priznaje konstrukt udruženog zločinačkog pothvata i to obrazlaže činjenicom da je Herceg-Bosna po svojim osnivačkim aktima bila neodvojiv dio BiH, da je utemeljena zbog obrane, a ne da bi napustila BiH ili prestala biti njezin konstitutivni dio.

U toj deklaraciji govori se da je presuda Međunarodnog kaznenog suda zadnji udarac protuhrvatskoj politici koju provodi bošnjački korpus u Federaciji BiH u cilju stvaranja kalifata u srcu Europe. Na to je odmah reagirao klub zastupnika SDA Livanjskog kantona i podnio priziv Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud se proglasio nenadležnim o odlučivanju o tom pitanju i rekao da je riječ o političkom stavu te skupština ima pravo donositi razne odluke o raznim pitanjima, ali deklaracija kao takva nije pravno obvezujuća”, kaže Petrović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.