Grabar-Kitarović: Od rezultata izbora oporavljala sam se cijelih pet minuta

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju Novom listu u kojemu je pričala o američkim predsjedničkim izborima, novom poslu i oporavku od operacije.

O američkim izborima

Pozorno sam pratila izborni proces u SAD-u, no ne mogu imati favorita jer naprosto nisam u položaju biranja. To ne znači da nemam stav ili čak i osobne sklonosti, već naprosto svaku situaciju gledam kroz prizmu toga što to donosi mojoj državi i kako se naša politika mora pozicionirati.

Smatra li izbore u SAD-u završenima?

Mnogi su pojedinci dali različite izjave o ishodu ovih izbora. Prema medijskim izvješćima vidim da ima sve više republikanaca koji drže da bi predsjednik Trump trebao priznati poraz, a neki spekuliraju da se on već počeo pripremati za izbore 2024. godine.

U trenutku dok razgovaramo, Bidenu je prema izvješćima pripalo 290, a Trumpu 217 elektorskih glasova. Prema onome što vidim u medijima, sudovi u pravilu odbijaju pritužbe o prijevarama na izborima jer nema dokaza o široko rasprostranjenim nepravilnostima koje bi dovele u pitanje valjanost izbora. Naravno, predsjednik Trump ima pravo iskoristiti sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju. No Amerika iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraza i smrtnih slučajeva od covida-19 te većina Amerikanaca želi da se postupak tranzicije administracija odvije sa što manje komplikacija kako bi se obuzdala pandemija i krenulo rješavati goruća pitanja u državi.

O Trumpu

Neću komentirati njegove odnose prema drugima, ali prema meni je uvijek bio susretljiv i ljubazan. Neću nikada zaboraviti taj prvi, stvarni bilateralni sastanak u Varšavi. Pomalo na moje čuđenje, nije me prekidao nekih 25 minuta dok njemu i njegovim suradnicima nisam iznijela sve što sam pripremila. A pripremila sam se dobro jer, iskreno, nisam znala koliko mogu očekivati da će sastanak trajati. Onda je postavljao potpitanja i zadužio članove svog izaslanstva za takozvani follow-up.

Mora mu se priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon. Uostalom, tijekom njegova mandata uspjeli smo privesti prema kraju dva ključna procesa, ulazak u program izuzeća od američkih viza, te početak sklapanja iznimno važnog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, bez kojega ne možemo govoriti o ozbiljnim američkim ulaganjima u Hrvatskoj, što je iznimno važno i za gospodarske odnose i za naše iseljeništvo.

Je li se jako trudila da bude što više u Trumpovoj blizini?

Ako mislite jesam li koristila svaku prigodu za susret ili razgovor s njime, naravno da jesam.

Pa valjda je dužnost predsjednika prema svojoj državi i građanima kad ode na neki summit odraditi posao, biti viđen, biti u prvim redovima, a ne povlačiti se u pozadinu, ponašati se kao da si tu, eto, samo reda radi i pritom još njegovati kompleks male zemlje.

Moja je jedina namjera bila da se državni vrh jedne od najvećih svjetskih sila politički, a iznad svega gospodarski, zainteresira za Hrvatsku. I bez lažne skromnosti, ja sam svoj cilj ostvarila.

O porazu na predsjedničkim izborima

Iskreno, od rezultata izbora oporavljala sam se cijelih pet minuta. Tu bitku nisam dobila, ali život ide dalje, valja se okrenuti budućnosti. S obzirom na pisanje doktorata, on-line konferencije na raznim znanstvenim institutima, sveučilištima, političkim i poduzetničkim inkubatorima, a iznad svega pored gotovo svakodnevnih obaveza kao članice MOO, doista se nemam vremena, a još manje želje, vraćati na tu temu.

Konačno imam više vremena za sebe, za svoju obitelj. Život je opušteniji, lakši, smireniji. Uspijem pogledati neki film, pročitati neku knjigu koju inače ne bih stigla. Imam kontrolu nad svojim rasporedom i okolinom. Uživam u tome.

O novom poslu

Angažman u MOO, unatoč nekim senzacionalističkim napisima u našim medijima, volonterski je posao te zapravo primate samo naknadu troškova. Unatoč tome, maksimalno sam se angažirala i upravo ova zadnja dva tjedna bila su pretrpana radom u raznim komisijama.

Kako sada stvari stoje, mislim da će Olimpijske igre u Tokiju sljedećeg ljeta ipak biti održane.

O stadionu u Hrvatskoj

Sramota je da Hrvatska, ne samo kao zemlja svjetskih vice prvaka, već i kao zemlja tolikog talenta i ljubavi prema sportu, nema niti jedan moderan nogometni stadion. Još kao predsjednica zalagala sam se za njegovu izgradnju, a zalagat ću se i dalje. Jednako kao i za izgradnju druge sportske infrastrukture jer naši to građani, a posebno naša djeca, zaslužuju. No, bojim se da je ta tema, nakon pandemije, gospodarske krize, a pogotovo nakon potresa u Zagrebu, pala u drugi plan.

O operaciji

Oporavljam se. Nije bilo lako. Još to dosta boli. No, već nekoliko sati nakon operacije stala sam na noge i krenula hodati. Hodam svakoga dana, za sada samo na svojoj pokretnoj traci, laganim hodom od pet do sedam kilometara dnevno, kako kada. Imam još dosta restrikcija kad je riječ o drugim fizičkim aktivnostima. Drago mi je da su simptomi poput gubitka ravnoteže i slično sada prošlost. Ali, tu, nažalost, priča s problemima s mojom rukom ne prestaje. U budućnosti me čeka operacija karpalnog tunela, a i rješavanje nekih problema s ramenom.

Godinama sam se u potpunosti posvećivala poslu i obitelji i zanemarivala sebe. Sad to dolazi na naplatu, rekla je bivša hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović: Biden je iznimno zainteresiran za BiH, a moram reći i jednu stvar o Trumpu

(www.jabuka.tv) 


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.