Grabar-Kitarović: “Napade u medijima doživljavam kao mobbing”

“Napadi me mogu samo ojačati, nastavit ću raditi sve što je u mojoj moći i nastavit ću takvu politiku koja jača Hrvatsku, koja jača položaj Hrvatske u međunarodim odnosima i koja je usmjerena rješavanju ključnih egzistencijalnih pitanja”, komentirala je Grabar-Kitarović kritike na putovanje u SAD.

Kontroverzni novinar Tihomir Dujmović u svojoj emisiji “Iza zavjese” ugostio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je govorila o prve dvije godine svojega mandata.

Odmah na početku emisije predsjednica se osvrnula na razloge svojeg puta u Sjedinjene Američke Države koji je izazvao brojne reakcije u Hrvatskoj.

Svrha putovanja u SAD

“Radilo se o radnom posjetu SAD-a”, kazala je i objasnila kako je još kao veleposlanica RH 2008. svjedočila tom razdoblju tranzicije između administracije predsjednika Busha i Obame i shvatila koliko je to razdoblje bitno za pozicioniranje države.

“Nalazimo se u situaciji kada su neke stvari još neizvjesne. Donald Trump prije nije djevlovao u politici i ne zna se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike”, napomenula je. Svrha njezina puta bila je, kaže, iskoristiti sva poznanstva koja je stekla tijekom godina rada u SAD-u i međunarodnoj diplomaciji kako bi pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike.

Naglasila je da je njezin ured prije puta objavio da odlazi na službeno putovanje. Detalje nisu objavili, kaže jednostavno zato što kad se ide na takav tip razgovora, uvijek se nađe netko tko nije sklon Hrvatskoj i tko “vam želi osujetiti plan putovanja i minirati neke od sastanaka ili ideja koje želite izložiti”.

Tijekom boravka s njom je bio djelatnik veleposlanstva, kazala je, a na pitanje zašto to nije bio veleposlanik, predsjednica je izjavila da je u to ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i da je sa svojom suprugom bio u Bruxellesu.

Personalna diplomacija

Grabar-Kitarović objasnila je da iako se takav način rada nekome možda čini nekonvencionalnim i neobičnim, danas u doba moderne diplomacije 21. stoljeća diplomacija će biti sve više personalna i personalizirana i puno više pitanja će se rješavati u domeni tihe diplomacije nego na nekim crvenim tepisima ili na nekakvim protokolarnim sastancima. Naglasila je da se dolaskom Trumpa otvara sasvim drugi način djelovanja kojem se hitno trebamo prilagoditi.

Održala je, kaže, dvadesetak dogovorenih sastanaka s kongresmenima, političarima, analitičarima, pripradnicima nevladinih udruga, “prijateljima Hrvatske” i poznanicima koji su politički vrlo utjecajni. Putovala je i u Boston i New Yourk kako bi se našla s nekim od Trumpovih bliskih suradnika. Naglasila je da nije letjela, nego putovala 20 sati.

Balkan Trumpu nije prioritet

Kaže kako je shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Europe i Hrvatsku kao jednu od svojih velikih prioriteta jer ovdje nema rata i nema turbolencije. “Fokusirat će se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno, smatra, uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Europe. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerojatnost da će se i dalje komplicirati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO naših susjednih država još više usporiti. Moramo se pozicionirati kao sugovornik, kao susjedna država koja može raditi na stabilnosti i sigurnosti u regiji”, smatra.

Razgovarali smo o odrednicama Trumpove vanjske politike, o tome kako Hrvatska u njimna može i mora naći svoje mjesto. “Naravno fokus je bio i na ukidanje vize za hrvatske državljane, na sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali i na potencijalima za ulaganja u Hrvatsku”, nabrojila je predsjednica.

Mediji kao mobing

Ponašanje medija je doživila kao mobbing. Bilo je tu afera za aferom, koje nemaju smila, kaže i naglašava kako ima dojam da je mediji žele zaustaviti u njezinu radu. “Čini joj se da nekima smeta naciona suverenistička politika koju vodim”, kaže.

“Napadi me mogu samo ojačati, nastavit ću raditi sve što je u mojoj moći i nastavit ću takvu politiku koja jača Hrvatsku, koja jača položaj Hrvatske u međunarodim odnosima i koja je usmjerena rješavanju ključnih egzistencijalnih pitanja”, poručila je.

Suradnja s tri vlade

Iako o bivšim vladama ne želi govoriti, predsjednica je naglasila da suradnja nikako nije bila jednostavna. Žao joj je, kaže, što neki nisu prihvatili pruženu ruku za suradnju jer sinergiju i zajednički rad smatra ključnima.

Otkrila je da su najveći izazov bile konzultacije. “Bilo je jakih političkih pritisaka sa svih strana pa je trebalo biti čvrst i odgovorno razmišljati o stabilnosti države, a ne o političkim opcijama i preferencijama”, kaže. Vjerujem da ćemo jednog dana moći više progovoriti o stvarima koje su se događale iza zatvorenih vrata, izjavila je predsjednica.

Reforme u diplomaciji

Predsjednica smatra da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao dobro, pa je najavila da će sljedeći tijedan s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu.

Komentirala je i svoju izjavu da neki hrvatski veleposlanici ne promiču hrvatske nacionalne interese. Iako imena nije htjela iznositi, naglasila je slučaj kada je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da se na dan Domovinske zahvalnosti spusti zastava u hrvatskom veleposlanstvu u Srbiji na pola koplja, pa su iz navedenog veleposlanstva poslali upit kako postupiti. “Kako kao hrvatski diplomat možete uopće postaviti takvo pitanje”, istaknula je.

‘U Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema’

“U Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema, odgovorno tvrdim. Ako pogledate i sastav Hrvatskog sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srbijianskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem. Mi želimo u Srbiji imati političkog partnera s kojim ćemo rješavari otvorena pitanja, a do teških pitanja još nismo ni došli. No Srbija treba promijeniti svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobjedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće priznati, no možemo ići dalje u svojim odnosima”, poručila je Grabar-Kitarović.

Miloševićeva retorika na domjenku SNV-a

Na pitanje kako komentira govore na domjenku SNV-a, predsjednica je odgovorila da se slaže s ministrom Stierom koji je to nazvao Miloševićevom retorikom. “Mediji su spekulirali da sam otputovala u SAD kako ne bih otišla na domjenak, no ja ne bih ionako otišla jer se on posljednih godina pretvorio u politički miting koji je kontraproduktivan i umjesto da radi na pomirbi i zajedništvo, radi na razdvajanju”, rekla je i poručila kako Hrvatskoj ne treba nitko soliti pamet, pogotovo kad ima toliko toga za počistiti doma. “Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese”, kazala.

Srbija se naoružava i hvali naoružavanjem

Predsjednica se osvrnula i na naoružavanje susjedne Srbije. Na nabavu Migova ne gleda kao na utrku naoružanja jer Srbija, kaže, ima pravo naoružavati se i braniti svoj zračni prostor. Nema ništa protiv njihove suradnje s Rusijom, ali njihove vojne vježbe moraju biti transparentne, kao što su i NATO-ve. “Voljela bih da nas informiraju što žele postići time i od koga se to brane”, rekla je.

Naglasila je da Hrvatska nikada nije napala nijedan centimetar sbijanskoga teritorija i da je uvjerena u sposobnosti hrvatskih oružanih snaga da obrane Hrvatsku od bilo kakvih ugroza. Smatra da sada u vrijeme predsjedničkih izbora, Srbija jednostavno podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove.

O napadima iz Sarajeva

Predsjednica je komentirala i oštre napade koje je doživjela iz Sarajeva kad je spomenula o opasnostima sigurnosnih ugroza koji prijete Hrvatskoj iz nekih dijelova BiH. 2Stabilnost BiH iznimno je važna za Hrvatsku. Obratila sam se protiv okoštalih struktura koje gaje predrasude prema svima koji bi trebali sudjelovati u rješavanju stabilnosti i unutarnjeg uređenja BiH”, rekla je. BiH želi sve najbolje, a posebno će se zalagati, kaže, za konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim, stoga im treba pružiti potporu i osnažiti ih.

“Ne možemo zanemariti potencijalne opasnosti. Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila, znam da je toga svjesna i sama islamska zajednica u BiH, trude se izolirati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na bojišta, no mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja”, izjavila je.

RS treba vratiti na zemlju

“Realno gledajući, Republika Srpska se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju”, smatra predsjednica. Naglašava kako RS nije nastala 9. siječnja, nego je nastala temeljem Daytonskih ugovora.

“Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara”, kazala je predsjednica za HRT.

(www.hrt.hr)

26 komentara

  • Ako se sjetiš medijskih natpisa od kampanje i nakon nje, počevši od navodnih pornića i drugih nebuloza do danas, onda bi sve trebalo biti jasno. Samo jugovićima i četnicima nije jasno. Tkzv. liberali i navodni levičari su čitav svijet doveli do ovih nereda i narod je odlučio da vas je dosta.Samo da znate,ovaj put se nećete uvući u mišje rupe i čekati novu priliku

 • Draga Kolinda ti više imaš neprijetelja u Hrvatskim medijima nego u srpskim i bošnjačkim.Sjetimo se dok je presjednik bio Mesić,Josipović sve bajno i krasno a oni hodali po svijetu i promovirali RH-ku kao zločinačku tvorevinu. Sve jasno tko upravlja i vlada medijima i danas u RH-oj,BiH-ni i Srbiji.Udba,KOS i danas ljepše pišu i više štite Perkovića,Mustaća nego našu presjednicu koja je pametna,lijepa i obrazovana a još voli RH-ku…

 • Joj ovu sotonu nemogu vidit ni na slici koliko zla u ocima izevdi Hrvatsku iz EU i tvog dragog zlocinackog NATO-a sta je danas hrvatska najobicnija americka sluga i sta to hrvati trebaju bit ponosni na vojnike u afganistanu kakav ponos treba da nas bude sram ali sve je to dio masonskog lobija cija je kolinda i marioneta da drzave gube suverenitet i tako ce lagano doc novi svijetski poredak i vladavine lucifera

 • Samo ti vodi računa o Hrvatskoj pusti ti novinare vidiš da namjerno to rade pojedini novinari uporno o tome , šta je sve bih im trebalo reći.!!!!!!!!!!.
  Što prije od onih nisu tako istraživali.

 • Drustvo joj prave sami masoni hanzekovic,ubica horvatincic,kriminalac mamic koji proklinje na Bozic i pjeva cetnicke pjesme srajom bozovicem u beogradu,Dakle sta rec o predsjednici vec da je zalosno tko nam je Presjednica drzave,Pokoj ti dusi predsjenice Tudjmane a ovi poslje tebe sto su bili sve gori od goreg!

 • Plenković ide zabija nos u ukrajinski sukob sa rusijom umjesto da trazi sastanak tajnih službi i počnu istraživati lopovluk i privredni kriminal. Kolindetina umjesto da mu se u tome pridruži i da podršku šeta po americi sa običnim činovnicima. Nikada neće se vratit pokradeno dok god hdz vlada. Isti k. sa sdp svi lijepo pričaju. A crkva sve bogatija sa nekretninama. A sa oltara nam pametuju da treba živjeti skromno. Žalosno koje licemjerje od hdz i crkve.. A u sdp papci strašljivi bez gaća na guzici ..

 • Onima kojima je HDZ 90 tih a i dalje davao penzije kapom i šakom takve papčine će uvjek glasat za hdz. Jer njima nije biriga za HR već samo za sebe a drugima kako bude. Usput se busaju u prsa da su patrioti.

  • A čuj teško ti je tu nekoga lustrirati, jer svi udbaši preko noći
   postaju veliki domoljubi i galame o svom domoljublju na sva usta.
   To ti se ljudi prilagođavaju jer su licemjeri .

 • Kako su u DU licemjerni svi u HDZ-u. Ne komentiraju zašto nije smjenjen Kalmeta u Zadru? Znamo pod kakvim je teškim optužbama. Slično kao Banditić u Zagrebu!! Zašto plenković ako je pošten i njima ne izglasa pad proračuna i ostavke? Toliko o licemjerju HDZ-a. Ajmo sve čistit tko je pod optužbom. Ajmo hdz glumci..

 • I još nešto, pogledajte tko je sve stvorio hdz.. Josip Manolić, Boljkovac glavni u vrijeme juge. Sami udbaši, kapu promjenili 1990. E dragi hercegovci kako ste naivni.. A mislite da ste pametni.. Svi oni u hdz su zavadili naš napaćeni HR narod i obogatili se u privatizaciji lajući na socijalizam. Ali tada u socijalizmu mladi nisu kao sada vani masovno bježali raditi..

  • Sudeći po tvojim komentarima i ti si u krugu tih “stvaralaca”. Normalno je da su se udbaši ubacili po zadatku. Da su stvari pošle ili ne daj bože, loše završile, ponovo oni glavni. Mislim da si dobro bolestan, idi bre kući-LEČI SE- SVAKAKO SI BLIZU KRAJA.

   • Dijagnosticirati i filozofirati mogu ja tebi kao i ti meni, ali to
    nije svrha. Mi moramo kao narod pokušati realno komentirati
    ne štedjedi nikog tko se ogriješi o zakon. VI iz Hercegovine
    morate znat da vam samo jaka Hrvatska može pomoći.
    Zato Vas molimo izbacimo sve prijetvorne i zlobne iz politike.

 • Prdonja jadni stavi nadimak jado. Gospodin BOG odlučuje tko kada i gdje ide na onaj svijet. A to sigurno nisi ti. Jer da si normalan i imas petlju imao bi nadimak. Ali takvi kao ti su nebitni veliki vjerniče licemjerni. Hvala Bogu navjeke vjekova.

 • I zaboli me *urac za Vlahušića. Meni se niti malo ne dopada kao što mi se nije sviđala ni hdz-ka Šujica prije njega. Akli kada su hdz glumci smjenili njega nisu glasali za proračun, zašto ne smjene Kalmetu u Zadru i Bandića u Zagrebu jer su optuženi pod puno težim optužnicama. O tome Plenković podmuklo šuti. Da ima obraza obu dvojicu bi smjenio, to jest nebi za njih hdz-ci glasali. Toliko o poštenju hdz-ca. Svi znamo da muljaju. Jedini ok u hdz je Tolušić ministar poljoprivede. Njemu svaka čast. Čovjek radi i trudi se. I ima rezultata.

  • Ne trebate vi nama pomagati,niti nas učiti loviti ribu. iZDRŽALI SMO MI I GORA VREMENA. Kada je lopovluk u pitanju,dobro pogledajte tko su već osuđeni ili osumnjičeni- SVE SAMI DALMATINCI.Mi ercegovdi volimo delati a ne krasti svoju domovinu.

 • Za mene je lopov uvjek lopov bez obzira od kuda je. Nikad nisam gledao po tome. Ako je čovjek, čovjek je. Nisu sami dalmatinci. Malo bolje pogledaj. Ako već hoćeš GP Dubrovnik kada je otišo u stečaj u nadzornom odboru su bile face iz Popova polja. Ali mi nikada nije palo na pamet zbog toga osudjivati sve popovce. Nego mi smeta što glume velike patriote podržavajuci hdz. I tko nemisli kao oni odmah je protiv HR. A svi oni ti isti popovci vole sluša tomsona i srpske cajke. I trče u Trebinje slušati kada gostuju cajke. Nevjerojatno licemjerje hdz-ca.

 • Nemojte se prepucavat i uvijek neko kriv za sve sto se dogodi .u svakom zitu ima i kukolja ,pa tako i postenih.
  Gradonacelnik ZG-a gosp.Milan Bandic je napravio puno a vi optuzujte ,svak ima gresku neku ali koliko ga tuze ,bar je jedini prema sirotinji i slabima kapa do poda.
  Svaku godinu se mogu posramit i vece Metropole ,sve ce ostat u gradu i gradanima bar je lijepo.
  Turisti se dive u centar grada dodite i poslusajte pohvale ,turisticka zajednica svaka cast.

 • Isto tako i Vlahušić ima dobrih poteza. Ali ako se ogriješio neka sjaše isto kao i Kalmeta i Bandić koji imaju jako teške optužnice protiv sebe. Ali hdz i u temu pokazuje licemjerje a na sav glas pričaju o poštenju. A kada treba pokazat poštenje hdz-ca nigdje.

Komentiraj: