Grabar Kitarović: Dan oslobođenja Imotskog od Turaka zlatnim slovima upisan je u hrvatsku povijest – Jabuka.tv

Grabar Kitarović: Dan oslobođenja Imotskog od Turaka zlatnim slovima upisan je u hrvatsku povijest

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Imotskog, na kojoj je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, u srijedu je obilježen Dan Grada, blagdan njegove zaštitnice – Gospe od Anđela i 300. godišnjica oslobođenja Imotske krajine od Turaka, a tom je prigodom hrvatska predsjednica istaknula kako je današnji blagdan zlatnim slovima upisan u povijest Imotskog i u hrvatsku povijest.

 

Obilježavanje 300. obljetnice oslobađanja Imotskog od Turaka iznimno je velika obljetnica iz naše povijesti. Današnji blagdan Gospe od Anđela upisan je zlatnim slovima u povijest Imotskog, Imotske krajine i hrvatske domovine jer bio je to dan oslobođenja i povratak starih hrvatskih krajeva kulturnim i duhovnim korijenima, rekla je Grabar Kitarović osvrćući se na 2. kolovoza 1717. kad je Imotski oslobođen od osmanlijskih okupatora.

Dodala je i da su u tom “velikom danu slobode” sudjelovali, uz Božju pomoć, brojni Imoćani, Vrgorčani, Sinjani i drugi hrvatski sinovi iz dalmatinskih krajeva.

“Najveću je povijesnu kušnju trebalo izdržati u tri stoljeća obrane od Osmanlija uz ogromne gospodarske, teritorijalne i ljudske gubitke čije posljedice osjećamo i danas”, rekla je predsjednica.

Napominjući da su od oslobođenja Imotskog od Turaka prošla tri stoljeća, predsjednica je istaknula kako su davni ratovi povijest iz koje moramo učiti.

 

“Ona nas prije svega uči kolika je vrijednost mira koji stalno moramo učvršćivati i nadograđivati na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja vjera i naroda, a u demokratskoj Hrvatskoj postigli smo u tome vrlo mnogo”, rekla je predsjednica.

Po njezinim riječima, današnje sjećanje na prošlost ima smisla ako nam otvara vidike budućnosti.

“U žarištu naše politike mora biti stvaranje takve gospodarske politike koja će svakom Hrvatu i svakom hrvatskom građaninu omogućiti sigurnu egzistenciju u Hrvatskoj. Nažalost, Imotski i Imotska krajina nisu do sada bili u žarištu tih nastojanja. To treba priznati i ispraviti,” poručila je predsjednica.

Podsjetila je i na golem doprinos Imoćana u Domovinskom ratu te je naglasila kako je potrebno početi s gospodarskom obnovom i demografskim oživljavanjem Imotske krajine koja je, kako je rekla, uvijek bila ključna za obranu i jedinstvo Hrvatske.

Spomenula je i dva imotska jezera Crveno i Modro koja djeluju “kao da su iz drugog svijeta”, a pogled na njih odmara dušu.

Dodala je i da pogled na duhansku stanicu Dogana, danas spomenik industrijske arhitekture, budi nostalgiju za vremenima kad je imotski kraj živio od duhana. Izvijestila je i kako joj je ministar državne imovine Goran Marić rekao da će država u najskorijem mogućem roku darivati objekte na Dogani kako bi se što prije stavili u funkciju koju Imoćani žele.

 

Grabar-Kitarović: Imotska krajina može biti ‘hrvatska Provansa’

Predsjednica je također rekla kako ohrabruju informacije o sve većim turističkim postignućima na imotskom području.

“Prije ove posjete razgovarala sam s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem o potrebi ubrzavanja izgradnje brze ceste Imotski-Zagvozd i veseli me da je izgradnja te prometnice ušla u četverogodišnji plana Vlade,” istaknula je Grabar Kitarović.

Po njenim riječima, nakon izgradnje ceste Imotski-Zagvozd moći će se govoriti o Imotskoj krajini kao o ‘hrvatskoj Provansi.’

Predsjednica također smatra da su, po njenom tumačenju, svi gospodarski projekti na imotskom području u funkciji zadržavanja posebice mladih u tom dijelu Hrvatske pa se, dodaje, mora razmišljati i o potrebi zajedništva s iseljenicima iz Imotske krajine i cijele Hrvatske, kao što je to činio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Sada moramo učiniti dodatni napor i donijeti mjere koje će našim iseljenicima, koji to žele mogu i žele, omogućiti povratak i punu integraciju u hrvatsko društvo. Moramo shvatiti da je za narodni državni opstanak važan svaki čovjek,” poručila je predsjednica.

Naglasila je kako je Imotska krajina dala hrvatskoj domovini veliki broj branitelja, političara, kulturnih radnika, znanstvenika, umjetnika i drugih velikana. Posebno je istaknula Vladu Gotovca, Brunu Bušića, Tina Ujevića i Matu Ujevića.

Krstičević: Imotski je kroz povijest davao za Hrvatsku krv, znoj, suze i molitve

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je “Imotski kroz cijelu povijest davao sve za Hrvatsku –  krv, znoj, suze i molitve Bogu i Gospi”. Uoči 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, zahvalio je svim pripadnicima Treće bojne Četvrte gardijske brigade, te pripadnicima 115 Imotske brigade i cijeloj Imotskoj krajini na ogromnom doprinosu u obrani Hrvatske.

“Zajedno smo izgradili suvremenu, opremljenu, obučenu i moćnu pobjedničku Hrvatsku vojsku i više nas vojno nitko neće ugroziti,” poručio je Krstičević u Imotskom, a Imoćanima je poručio i da zajedno pripreme projekte oživotvorenja i razvitka svoga kraja koje će poduprijeti i hrvatska Vlada.

U ime Hrvatskog sabora, Ante Babić je istaknuo kako je u Domovinskom ratu poginulo više od 200 branitelja s područja Imotske krajine. Naglasio je i kako za vrijeme višestoljetne Osmalijske vlasti hrvatski narod na tom području nije izgubio svoju vjeru, kulturu i običaje.

“U vrijeme Osmanlijske vlasti u Imotskoj je krajini samo 106 žitelja prešlo na islam, mi smo bili predziđe kršćanstva,” kazao je Babić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je porijeklom Imoćanin, u svojem je kratkom govoru istaknuo kako su Imoćani čuvali svoj ponos pod Turcima, Mlečanima, Austrougarskom i Jugoslavijom, a sada su suočeni s “bijelom kugom” te im je potrebna pomoć u demografskoj obnovi.

Predsjednica Grabar Kitarović, ministar Damir Krstičević i izaslanik Sabora Ante Babić zajedno su položili vijenac na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Topani u blizini Modrog jezera.

Predsjednica se također družila s Imoćanima na šetalištu Stjepana Radića na kojem je danas upriličena i prezentacija vojne opreme i naoružanja OS RH.

Svečanosti u Imotskom nazočili su, između ostalih, i načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

(Hina)


14 komentara

  • Mogu setat Imockim stepenicama, nema sajma, ni zena sta prodaju kokosi! Ni vila ni grabalja, ni marve! Sve cisto!

  • Ja sam kod njeg svaki dan! Cistim!!!!! Sta se javljas? Jesi ti bio ikad na sajmu u Imockom kad je sve vrilo od svita??? Kokosi se prodavale na ovim stepenicam, Alata svasta bilo! Jesi se tad i rodio??! Ako nisi muci!

  • Za oboje ovo nije zajeb….turski zulum u našim krajevima nikad veći nije bio….a sve ostalo je nebitno

  • samo obilježavajte i dižite spomenike, jer nista drugo niti ne znate, a u imotskom gospodarstvo na nuli. ali zna kolinda gdje će doći po glasove, gdje je stoka, nezaposlena, s rođacima po njemackoj i zagrebu, koja je gladna, djetetu nema za ekskurziju, ali glasa za adz – jer su Rvatne. fuuj

  • Nekada se obranili od turaka,sada teško eto ih tik uz granicu RH-ke…BiH-na postaje čisto njihov entitet,mislim na Federaciju.Bošnjaci dominiraju i najezda arapa je u velikom zamahu…To vide i ptice na grani što se radi samo naši političari ne vide i šute…

  • Za ” anonimno” : vidis da i ” katolik” ima isto misljenje( pisano u drugoj formi) ko i ja! A oni nek se secu i dalje, meni svedno! Ja imam tri putovnice, tri osobne, mogu se i ja setat kud ocu! Ne tribam glasove!!!

  • Luca , na zalost veliku nije doli! Moje ferije vec passato! Da jesam Bogda! Bice moja Dica! To je moja Dusa , Tilo i Duv! Koda sam doli!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.